Akcije Energoprojekta pale za duplo!?

Bojović obmanjuje poslovni svet, domaću javnost i državu Srbiju:

Pod dirigentskom palicom „ponositog Beranca“, Dobroslava Bojovića privredni džin – Energoprojekt tone kao Titanik!? I izgleda da mu nema spasa, iako se okolo hvališe da je kao  predsednik Nadzornog odbora i većinski vlasnik Energoprojekta, sve dogovorio sa „šefom“ (ma ko to bio!?) i da Energoprojekt super radi i ostvaruje velike planove… Bla, bla…

U stvarnosti je sve suprotno. Oko stotinjak ljudi je odmah po delimičnom preuzimanju napustilo firmu, mnogi se spremaju da odu, novo rukovodstvo ne radi na sklapanju novih ugovora i samo je pitanje vremena kada će početi da se urušava sistem Energoprojekt koji je odoleo i sankcijama i ratovima i glavnom udaru tajkunske privatizacije, a poklekao je kada je sve krenulo nabolje!

Od delimičnog preuzimanja koje još uvek traje proteklo je skoro godinu dana, a u međuvremenu stručnjaci odlaze, vrednost akcija je dramatično pala sa preko 1,500 dinara po akciji, na svega oko 800 dinara! Nema novih ugovora ni u zemlji ni u inostranstvu (osim onih koje je prethodni, smenjeni, menadžment ispregovarao) .

Komisija za HoV nije prihvatila ni jednu od više Bojovićevih manipulativnih ponuda za preuzimanje Energoprojekt Entel a.d., Energoprojekt Industrija a.d i Energoprojekt Oprema a.d., ali nije udruženu grupu kojom rukovodi Bojović ni adekvatno sankcionisala oduzimanjem prava glasa na svim akcijama koje poseduju u Holdingu.

Komisija za HoV im je otvorila put da osim što iscrpljuju male akcionare pokušajima da ih prevare, da mogu da varaju i obmanjuju i Republiku Srbiju kao drugog najznačajnijeg akcionara koji poseduje 34% akcija Energoprojektu. Jedino što su Bojović i kamarila uspeli, je da nađu kupca za Energoprojektovo osiguravajuće društvo, Garant a.d.o. i da ga budzašto „uvale“ slovenačkom Sava osiguranju koje je ionako na klimavim nogama, mada ta prodaja zavisi od konačne dozvole Narodne Banke Srbije to jest,  saglasnosti države Srbije da i ovom prodajom bude uskraćena za prihode od dobiti.

Pad vrednosti akcija EP Holding
20% u poslednjih mesec dana
43% za 6 mes
40% za 1 godinu
Rast vrednosti od 80% u prethodnih 5 godina je za 6 meseci od preuzimanja prepolovljen

Kada je pod „sumanutim okolnostima i sumanutim odlukama“ Komisije za hartije od vrednosti 52% akcija palo u ruke Dobroslava Bojovića i „direktorčića“ njegovih firmi Jopag AG iz Švajcarske i Montinvest properties iz Austrije, već na osnovu prvih poslovnih poteza je bilo jasno da je jedina Bojovićeva strategija da uništi ili proda poslove i delove Energoprojekta!  Da bi se „sa ekipom koja je investirala zajedno sa njim pozamašne svote evra“, što pre dočepao pozicije da rasprodaje imovinu Energoprojekta u zemlji i inostranstvu vrednu više od 225 miliona evra i kako bi mogao nesmetano da gradi zgrade lošeg kvaliteta po Beogradu, posebno na lokaciji Bloka 26. Drugačije i ne bi moglo da bude, jer Bojović nije graditelj već rušitelj!?

Sve u svemu nedavna tužba Republike Srbije protiv Bojovića i Energoprojekta, kojim sada on upravlja i rukovodi, može da bude najava da ipak ima zakona i pravde, ali isto tako može da bude i uvod u finalni kraj Energoprojekta, ukoliko struja u državi „koja sve i namešta Bojoviću“, izmanipuliše odluku Vlade Republike Srbije da proda svoje akcije Bojoviću!?

Tada će Energoprojekt postati još jedna sporna privatizacija na već dugoj listi tranzicionih prevarantskih privatizacija.

E. E.

Оставите одговор