Ako se medved rodi u svinjcu, da li je on onda medved ili svinja?

E to je dilema koja tišti moderne Hrvate, koji bi najpre da pobiju jedan čitav narod zato što je druge vere i da im decu muče i ubijaju po logorima smrti za decu, pa da ih sve proteraju, samo da bi na kraju jednog istaknutog predstavnika tog naroda stavljali kao simbol svoje genocidne države, iako su i njemu pobili i proterali porodicu, rušili rodnu kuću i spomenike, a u Smiljanu ni S od Srbina više nema. To više nije zlo, niti glupost, to je potpuno ludilo mozga!

E kako se nositi sa takvim ludilom? Ako ga ignorišemo, milion puta ponovljena laž postaće istina… I zato moramo da reagujemo svi i na svakom mestu, posebno kad nam se zli i tupavi ludaci na ovakav način obraćaju.

Kad nosiš srpsko ime i prezime i kad su ti preci bili Srbi, a ti danas glumiš većeg Hrvata od Pavelića, onda si i prinuđen da daješ ovakve glupave izjave. Znamo svi ako je Turčin krvav do lakata, Poturica je krvav do ramena… I zato se ne treba čuditi što su najveći jasenovački koljači i ideolozi mržnje prema pravoslavnim Srbima bili oni Hrvati čiji su očevi i dedovi prešli na rimokatolicizam i koji su svoju mržnju pojačavali podsećanjem na sopstveno poreklo.

Prvo, šta je to Srbija, kad kaže da je Tesla kratko bio u Srbiji? Ovaj plitkoumni mandril smatra da je Srbija ova današnja nesrećna avnojevska i pretkumanovska Republika Srbija omeđana granicama koje joj je austrougarski kaplar Josip Broz Tito odredio. E pa nije. Srbija NIJE geografski pojam (za razliku od Crne Gore, Bosne i Hercegovine ili Makedonije) već je Srbija dobila svoje ime po srpskom narodu. Dakle, prostor u kome žive Srbi i koji na njemu formiraju svoju državu, to je Srbija nazvana po Srbima—zato se i Republika Srpska tako zove tj. zvala bi se Srbija da joj dozvoljavaju ili Srpska Vojvodina se zvala “Vojvodina Srbija” 1849. godine itd. Srbija je dosta puta menjala granice i samo dva puta u svojoj istoriji je bila u stanju da većinu Srba okupi u svoje granice. To što se Nikola Tesla rodio u porti Srpske pravoslavne crkve u Smiljanu, Austijsko carstvo, ne znači da on zbog toga nije Srbin i da pripada nekoj drugoj državnoj tvorevini koja danas na tom prostoru postoji. Ako je Srbin, rođen od oca Srbina i majke Srpkinje na Marsu, ne znači valjda da je on Marsovac!

Pročitajte još: „Srbija ima veze sa Teslom koliko i sa Brus Lijem“: Hrvatski predsednik o otimanju srpskog genija
Nikola Tesla je bio u Beogradu jedanput i to je tačno. Ali nije Srbija samo Beograd. Mnogo puta je dolazio u Novi Sad, da ne pominjemo da mu je ujak bio mitropolit dabrobosanski SPC, a kad volimo moderne državne tvorevine da pominjemo, onda je Tesla najbolji izdanak Republike Srpske Krajine!

Tesla je sahranjen u Beogradu (počiva, na našu sramotu, u jednoj kugli devojačke sobe vile Genčić u Krunskoj ulici u Beogradu koju su komunisti oteli porodici teniserke Jelene Genčić da bi tu napravili Teslin muzej). Sve Tesline stvari i zaostavština je u Beogradu. Iako je Tesla bio samo jednom u Beogradu, bio je primljen kako dolikuje najslavnijem Srbinu.

Pred hiljadama Beograđana koji su ga tog 1. juna 1892. godine dočekali na beogradskoj železničkoj stanici, Nikola Tesla je rekao:

“U meni ima nešto što može biti i obmana, kao što češće biva kod mladih oduševljenih ljudi, ali ako budem sretan da ostvarim bar neke od mojih ideala, to će biti dobročinstvo za cijelo čovječanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi da je to djelo jednog Srbina. Živjelo Srpstvo!…”

2. juna 1892. godine Tesla je pre podne u pratnji ministra prosvete i crkvenih dela Andre Nikolića, primljen uz najveće počasti kod mladog srpskog kralja Aleksandra Obrenovića, Poseta je, mimo uobičajenog protokola, trajala više sati. Posle podne Tesla je obišao Narodni muzej i kabinete Velike škole tj. današnjeg Beogradskog univerziteta.

U prepunoj svečanoj sali Velike škole, Tesla je održao predavanje studentima i između ostalog im poručio:

“Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gdje se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu Srpstva u svijetu”.

Pročitajte još: RUŠILI MU SPOMENIK, SAD GA SLAVE: Licemeran odnos Hrvatske prema najvećem srpskom naučniku Nikoli Tesli
Ove Tesline reči treba svi Srbi da znaju napamet i da im odzvanjaju i opominju jer nije lako biti Srbin kad nam standarde srpstva postavlja jedan Nikola Tesla.

Kasnije je Tesla otišao na banket priređen njemu u čast, u Smutekovcu, kraj Beograda gde se nalazila “Vajfertova pivara” na Topčiderskom brdu, danas zgrada Beogradske industrije piva. Na toj gala večeri bili su prisutni svi viđeniji Srbi i Beograđani, njih oko stotinu.

Veče je dostiglo vrhunac tek kada je ustao lekar i jedan od najvećih srpskih pesnika, tada već poprilično star, Jovan Jovanović Zmaj, koji je samo zbog Tesle došao iz Novog Sada. On je pozdravio milog gosta pesmom “Pozdrav Nikoli Tesli pre dolaska mu u Beograd”, koju je sam izrecitovao. Ganut do suza Tesla mu je, još dok je Zmaj čitao pesmu, prišao i poljubio mu ruku.

Veselje je trajalo do jedan posle ponoći, kada je Nikola Tesla ustao i oprostivši se od prisutnih otišao ispraćen burnim “živeo” i “srećan put”. Sutradan 3. juna 1892. godine Tesla je vozom iz Beograda otišao u Budimpeštu, a odatle opet u Severnu Ameriku. Tako je prošao prvi i jediniboravak Nikole Tesle u prestonici Srbije. Jeste obećao da će doći još koji put, ali, zbog ratova i svega što mu se u životu dešavalo, došao je samo u urni da počiva u srpskoj prestonici.

A to ko je bio Nikola Tesla i da li je njegova veza sa Srbima i Srbijom ista kao i veza Brus Lija sa Srbijom, najbolje pokazuje ono što je sam Tesla zapisao 1919. godine i objavio u časopisu “Električni eksperiementator”. U seriji autobiografskih članaka Tesla objavljuje i jednu anegdotu iz Pariza i trenutak kada na pitanje recepcionara hotela u kojem je odseo “koja je njegova titula“, kaže da je “ona najveća moguća“. Na pitanje recepcionera da li je on kralj i koja titula je u pitanju, Tesla je odgovorio da je ta titula “viša od kraljevske—
JA SAM SRBIN.“

Naslovna