Alili nije bio sposoban za prodaju radnje Šapićevom ujaku!? (2)

Alili Amdi je ovu radnju voleo više od života!

Amid Amdi sumnja da je njegov, teško bolesni otac, prevaren, za ćevabdžinicu kod Studentskog grada:

– Moj otac Alili je bio dosta bolestan, imao je rak kostiju i znam da je bio na morfijumu, kako bi bar malo ublažio bolove, i u takvom stanju ne verujem da je bio sposoban da isakim priča na pravi način o prodaji lokala koji mu je život značio? U poslednjih nekoliko meseci života, a ugovor o prodaji je potpisao mesec i po dana pre smrti, veoma teško se kretao, sa štakama, pa je sve utoliko čudnije, da nikome od nas ništa nije javljao, da dođemo, da budemo prisutni…Ovako, mi nemamo ni jedan jedini papir, dokument šta se zapravo desilo? Eto, znamo samo za tog, kažu Šapićevog ujaka, da je kupio?! Nikad čuli za njega! A, Šapića znamo ko je, kažu, jak čovek,na poziciji,predsednik opštine.. – nastavlja svoju ispovest za portal Embargo Amid, sin pokojnog Alilija Amdija.
Kako to mislite, da mu je lokal život značio?

Ovako je izgledao lokal Alili Amdija

– Pa, znate, kad je taj lokal gradio,kako se ono kaže, „zidao ciglu po ciglu“, i nemojte pogrešno da shvatite, ali, znam, da bi se pre „odrekao nekog živog stvora nego tog lokala“, takav je bio. Ja, majka i dve sestre bili smo daleko od njega. On sam u Beogradu. Ja sam dolazio često,ostanem po desetak dana, pa se vratim u Makedoniju, kod svoje porodice… On je uvek bio tu, radio i samo radio. I zato mi je bilo veoma čudno što je lokal prodao! Pa, još za te mizerne pare, 30.000 evra!?
Kako ste uopšte saznali da će prodati lokal?
– Prvo je zvao mene i tražio da idem kod notara i da overim neko ovlašćenje za majku, jer su oni bili u zvaničnom braku! Pomislio sam, nešto sprema, čim to traži…Da nešto ne kupuje u Beogradu, jer znam da je para uvek imao…Nisam ni sanjao da priprema prodaju lokala! Tek jednog dana se javio i po rečima i glasu, vidim nije to više taj čovek!? Kaže mi nekim čudnim glasom: „ Prodajem lokal!“. Kad sam to čuo,skoro sam zavapio „ ali tata, nemoj da prodaješ, neka ostane nama, porodici! Voleo bih da imam nešto u Beogradu, makar taj lokal… Znaš kako se ovde teško živi, da nemamo od čega da živimo!“. Opet, onako hladno, bez emocija, a znam da nije uopšte bio takav čovek, samo mi je hladno odgovorio: „ Ništa ne brini! Bićeš ti namiren i zadovoljan“! Valjda je mislio na pare…Ali, para nema!
Kako nema? Da li uopšte znate šta se desilo? Po ugovoru sa Radetom Dedovićem, lokal od 104 kvadrata je plaćen 30.000 evra?!
– Moj otac je u Beogradu živeo sam u stanu pod kirijom! Za drugi neki stan ne znamo. Niko do nas nije bio prisutan kad se ugovor potpisivao, niti kad je isplaćivan, ako je i isplaćen do kraja? Ako su mu date sve pare..
Kako to mislite? Vi sumnjate…
– Na banku kod nas u Makedoniju, stigla je polovina novca, znači 15.000 evra za majku! To je bio njen deo od prodaje, jer mu je bila venčana supruga! Neko je očigledno brinuo da se ona sutra ne pobuni, podigne tužbu? O drugoj polovini para, ne znamo ništa. Ni ja niti moje dve sestre! Veoma brzo, posle te prodaje, naš otac, Alili je umro. Sahranili smo ga u Makedoniji, u njegovom rodnom kraju, po njegovoj izričitoj želji. Onda smo čekali ostavinsku raspravu, da vidimo šta je sa njegovim delom para…
I šta se na kraju desilo? Pronađoste li njegov deo para od prodaje lokala Šapićevom ujaku?
– Ma ne! Na sudu su se obelodanili neki njegovi računi u bankama…Neke kartice. Ali, računi prazni. Para nije bilo… Ni dinara na njima! Prazno. Mi u šoku. Ne možemo da verujemo. Moj otac nije bio glup niti naivan čovek. Ali, znamo da je bio teško bolestan… Da li je bio uopšte uračunljiv za bilo kakav posao? Posebno za prodaju svog lokala koji je voleo više i od svog života? Ja i ovde imam dosta problema. Stara majka, bolesna, supruga takođe…Treba pomoći i deci. Teško se živi i kod vas, a kamo li ovde kod nas!
Kažete, da je Alili bio teško bolestan. Ko je onda radio u lokalu, vodio posao…
– Radnici. Imao je uvek nekoliko radnika. Nalazio je mlade i poštene koji su ga takođe voleli kao da im je otac. To sam se više puta uverio kad sam dolazio, pa ostanem po desetak dana kod njega…
Amid Amdi sigurno neće stati na ovome. Želi da razreši ovu misteriju: prvo da sazna gde su završile pare njegovog oca, ako su mu uopšte i date? Jer, ubrzo posle potpisivanja ugovora o prodaji lokala Alili je umro! Teška bolest ga je sasvim savladala. Želi da zna i to, da li je otac u takvom stanju bio uračunljiv za potpisivanje ugovora? A, posebno to, da li je pošteno da se lokal od 104 kvadrata na takvoj lokaciji, kao što je ulaz u Studentski grad kupi za samo 30.000 evra?! Da nije bila u pitanju „nepristojna ponuda“ i čija? Šapića, Šapićevog ujaka? Alili je Šapiće godinama poznavao. Komšije iz iste zgrade…
Ekipa portala Embargo
Оставите одговор