Ana Brnabić-Američki san u Srbiji

,,O Ana, o Ana…’’ poznati refren glavni je hit u svim redakcijama regiona i mnogim svetskim agencijama. Ana Brnabić dala je intervju za ruski ,,Sputnjik’’, američki ,,Blumberg’’, engleski ,,BBC’’. U istoriji još nije zabeleženo da je jedan srpski premijer za tri dana tri puta ,,gostovao’’ u tako značajnim međunarodnim medijima. A lista čekanja stalno raste.

Sve govori da je složena politička operacija Aleksandra Vučića sa postavljanjem Ane Brnabić za premijera i više nego uspela. A i „pacijent se ne oseća loše“. Naprotiv!

Vesti koje su obišle planetu prilikom njenog imenovanja za mandatara, ,,istorijski dan’’, ,,žena premijer na Balkanu’’, ,, u Beogradu prvi LGBT lider u istočnoj Evropi’’ još uvek rade. Ana Brnabić je probila led ,,balkanskog konzervativizma’’ još prošle godine kada se kao prva otvorena gej ministarka u ovom delu sveta našla na naslovnim strana najvećih svetskih medija. Medijski potencijal njenog izbora sada je eksplodirao. Njena medijska agenda je svakog dana pod sve većim pritiskom.

Nesumnjivo je da će i sledeće sedmice na samitu lidera zapadnog balkana u Trstu ( u okviru „berlinske inicijative“ ) biti politička i medijska zvezda dana. Izvesno je da će Ediju Rami na neograničeno  vreme ,,ukrasti’’ politički šou.

Snimci, fotografije, izjave nasmejane srpske LGBT premijerke u društvu nepredvidljivih balkanskih lidera dvometraša sledeće nedelje biće neodoljiv medijski mamac za još jedan ,,spin krug planetom’’.

Sintagma ,,karakter je sudbina’’ na širem planu danas deluje kao ,,imidž je politika’’. Na to je, bar delom svoje političke strategije, sigurno računao i Vučić dok je proletos kovao ideju o novom premijeru, jer nova platforma traži novi imidž. A koliko je u savremenom svetu važan imidž osetili smo na sopstvenoj koži devedesetih dok nas je međunarodna zajednica gurala u izolaciju, 99-te kad nas je bombardovala, dok je jurila haške begunce početkom ovog veka, crtala put kosovske nezavisnosti 2008. ili kada je kao Merkel Tadiću  ( 2011. ) rušila politiku i evropske snove.

Ovo sa Anom Brnabić i „novim imidžom“ Srbije već deluje kao dobro osmišljen šahovski potez. Međutim dobro otvaranje ne garantuje ,već traži još bolju igru i ne trpi ,,previde’’. A premijerki se pod medijskim pritiskom izgleda desilo baš to. U intervjuu američkom ,, Blumbergu’’ rekla je ,,U koliko budemo morali da se opredeljujem između Evropske unije i Rusije, Srbija će izabrati Evropu’’.

Ovo baš i ne odgovara politici kontinuiteta i dugo i brižljivo građenom imidžu neutralnosti. Agenda prethodne dve Vučićeve i Dačićeve vlade put u evrointegracije nije pretpostavljala razvoju prijateljskih odnosa sa Rusijom.

Posle Aninog vikend ,,previda’’ zato se hitno oglasilo prvi potpredsenik vlade Ivica Dačić. Poručio je da Srbija neće menjati spoljnu politiku : ,,Mi smo uspeli da u poslednjih pet godina izdržimo sve pritiske i ostanemo na evropskom putu a da ne pokvarimo odnose sa našim prijateljima pre svega Rusijom i Kinom. Suština naše politike je da ne dozvolimo da uđemo u dilemu evropska unija ili Rusija. Rukovodeći se interesom Srbije, jasno je da idemo evropskim putem, ali isto tako je jasan naš odnos sa Rusijom čija je podrška značajna za teritorijalni integritet Srbije.’’

Oglasio se i Vulin i ruskom abasadoru Čepurinu pojasnio da put Srbije ka Evropskoj uniji i posebni odnosi sa ruskom federacijom niti su suprotstavljeni niti se isključuju.

To bi trebalo da bude sasvim dovoljno. U ovom slučaju.

Ana, Ana…!

R. V. P.

FOTO: www.mc.rs

Оставите одговор