Bajatović objašnjava zašto ga niko nije video na fakultetu, a postao je dr

Povodom medijskih napisa da ga niko nije video Fakultetu tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu na kojem je postao doktor nauka, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da i nisu mogli da ga vide jer se doktorske studije organizuju ukoliko ima pet kandidata, a na smeru ih je bilo dvoje. „Svi su čitali taj rad i jedva su čekali da nađu plagijat. Pa što ga nisu našli?“, pita Bajatović u intervjuu za 021.rs.

„Među 1.420 radova koji su urađeni na tu temu u svetu, ovaj ima najmanju marginu greške. Neka ga ospore. Nigde nisam stavio titulu dr. Upisao sam doktorat jer sam smatrao da mogu da ukažem na novu praksu i nove modele predviđanja i tranzicije potrošnje sistema snabdevanja gasom i to smo uradili odlično, kako u predikciji cene, tako i u potrošnji. Jedini smo od svih obrađivača imali kompletne podatke, uključujući i pravac vetra. Konsultovao sam stručnjake, a sve ideje su moje“, rekao je Bajatović.

Dodaje da su svi „jedva čekali da pročitaju taj rad“ i da kada ga je objavio, „više niko nije galamio“.

„Ne vidim zašto bismo svi mi po pravilu bili problematični kada je u pitanju znanje. Na kraju krajeva, tu su rezultati“, istakao je direktor „Srbijagasa“ za 021.rs.

Povodom zamerki da je direktor „Srbijagasa“ iako mu je istekao mandat, i na pitanje da li je u međuvremenu na raspisanom konkursu to sada rešeno, Bajatović kaže:

„Nije rešeno. Konkurs je bio sproveden i 2016, bio sam prvi i nikad nisam imenovan. Sad je opet konkurs i ništa se ne dešava. Mene ovde pet godina ubeđuju da sam direktor, i još uvek sam upisan u APR-u. Pisali su mi prijave, između ostalog, i ministarka Zorana Mihajlović, kako ja obavljanjem ove delatnosti nanosim štetu Republici Srbiji, potpisujem ugovore koji su ništavni – što nije tačno“.

„Nema veze, ali potencijalno, ja sam u nekoj vrsti krivičnog dela. Zašto je to tako možete da pitate samo našeg osnivača – Vladu Republike Srbije. I za to što smo radili skraćene postupke, ja imam odluke Vlade Srbije, zato što su investicije koje ćemo dobiti kada potpišete ugovor daleko veće vrednosti od onoga koliko koštaju ti prekršaji. Tamo gde smo mogli da čekamo, mi smo sprovodili proceduru, nismo tamo gde smo mislili da to ne treba, a imamo naše pravno tumačenje i tvrdimo da je dobro, jer smo konsultovali najbolje advokate i ukazali na najbolje prakse“, rekao je on.

Kaže i da su „uradili dobar posao za ‘Srbijagas’, za državu Srbiju i lokalne samouprave“.

„Kolika će biti cena toga za mene, to mi nije toliko važno. Rešenje situacije je da Vlada Srbije konačno imenuje direktora „Srbijagasa“. Konkurs je otvoren, a ja nisam jedini kandidat“, priča Bajatović.

Na pitanje da li je ruski čovek, odgovara:

„Ja sam samo Srbin. Kaže Aleksej Miler (čita isečak iz novina) ‘Gasprom’ i ‘Srbijagas’ imaju harmoničnu i efikasnu saradnju, velika zasluga za to pripada rukovodstvu ‘Srbijagasa’ i, nema sumnje, Dušanu Bajatoviću. Zahvaljujući konstruktivnom pristupu uspešno sarađujemo u oblasti snabdevanja i skladištenja gasa…Za više od 10 godina istorije zajedničkog rada rukovodilac ‘Srbijagas’ i ja smo uspostavili ne samo dobre poslovne, nego i ljudske odnose. Evo, neka vam Miler odgovori. To je normalno, u biznisu to ništa nije nenormalno. Druga je stvar da li radiš po dobrim uzansama ili ne“.

Početna