BEOGRAD 2020.

“Vizija bez akcije je sanjarenje”, kaže japanska poslovica. Naši građani znaju da je tako jer su se mnoga obećanja političara u prošlosti pokazala lažnim. A obećavali su metro, grad na vodi, ulazak u Evropsku uniju, akcije od hiljadu evra…

Politika koju vodi predsednik Vučića je politika rezultata i održane reči. Danas je Srbija zemlja fiskalne i monetarne stabilnosti, zemlja u kojoj se otvaraju nove fabrike, zemlja u kojoj se gradi stotine kilometara autoputeva, zemlja čija je ekonomija je sve snažnija i koja ostvaruje najveći privredni rast u regionu a investicije se mere milijardama evra godišnje. Beograd, koji čini 41.1 odsto nacionalnog bruto domaćeg proizvoda zemlje, motor je razvoja Srbije. Poslednjih pet godina u Beogradu izgrađeno je 5,5 miliona kvadrata čija je vrednost preko 3.5 milijardi evra. A pre samo devet godina, 2010. godine, izdato je građevinskih dozvola za svega 140 hiljada kvadrata!?

Danas je prosečna plata u našem gradu oko 600 evra a pre samo šest godina iznosila je 465 evra. U Beogradu je nezaposleno 7,7 odsto građana dok je 2012. godine bez posla bio svaki četvrti Beograđanin, odnosno 25 odsto stanovnika. Budžet grada naredne godine iznosiće 1,2 milijardi evra naspram 565 miliona evra u 2013. godini. Zato mi danas ulažemo u infrastrukturu, kanalizacioni sistem, fabrike za preradu otpadnih voda i spalionice otpada jer elementarna egzistencija, nezaposlenost i borba za preživljanje u Beogradu više nisu tema.

Naš prvi cilj je da Beograd naredne godine postane još humaniji grad odnosno ”grad za ljude”. Danas kada se priča o zagađenosti vazduha jasno je zašto već pet godina gradimo pešačke zone, rekonstruišemo parkove, zašto smo izgradili i uredili preko tri stotine igrališta, zašto smo samo prošle godine kupili 244 nova autobusa a sledeće godine uzimamo još 100 umesto starih vozila koja više zagađuju vazduh. Zašto kupujemo električne autobuse i nove trolejbuse, zašto planiramo širenje tramvajske mreže i BG voza i zašto smo zabranili upotrebu plastičnih kesa. Sada i oni koji nas kritikuju valjda razumeju zašto pošumljavamo Beograd, zašto gradimo nove biciklističke staze i uvodimo javne bicikle.

Naš drugi cilj da cilj je da Beograd postane regionalni centar inovativnog preduzetništva. Zato ćemo kroz infrastrukturu i uslove da omogućimo da se u Beogradu bude još kompanija poput Nordeusa koji su sami svojim znanjem bez ikakve podrške napravili prestižnu srpsku kompaniju koja ne samo da zadržava naše mlade obrazovane da ostanu u svojoj zemlji, već i dovodi stručnjake iz celog sveta da svoje zaposlenje pronađu kod nas. Imamo Naučno-tehnološki park Beograd, gradi se sa kineskim partnerima naučni park u Borči a stara Šećerane i Termoelektrane ”snaga i svetlost” postaće novi centri razvoja i nauke.

Naš treći cilj je dalji razvoj turizma i sektora usluga. Neće proteći mnogo vode Dunavom i Savom a zarađivaćemo milijardu evra godišnje od turizma. Gradiće se novi hoteli, duplo više ih je sada nego 2010. godine a naš prihod od turizma veći je od zarade nekih zemalja koje imaju more. Sledeće godine naš prioritet je kongresni turizam jer tu vidimo priliku za veći broj turista i nove prihode.

Četvrti cilj je nastavak ulaganja u infrastrukturu, decenijama zapuštenu. Zato nastavljamo da sređujemo fasade, rekonstruišemo ulice, trgove, parkove, počinjemo izgradnju metroa, završavamo magistralni prsten, razvija se aerodrom, širićemo mrežu BG voz…

To je Beograd koji ostvaruje svoje snove, koji rešava decenijske probleme i koji je regionalna kulturna i poslovna prestonica. Beograd za sve naše ljude, naš grad kojim se ponosimo. Beograd 2020.

Оставите одговор