Bojović parama Energoprojekta kupuje njihova zavisna društva!?

Tajkun ne odustaje od pokušaja da prevarama izigra državu!?

Komisija za Hartije od Vrednosti, po ko zna koji put ima šansu da sačuva svoj identitet i integritet, čist obraz – ili će pružiti još jedan dokaz za ono što poslovni beogradski svet odavno tvrdi: “da ih je ( bar tri od pet članova) debelo ujarmio tajkun Dobroslav Bojović”, Beranac protiv koga država Srbija vodi ozbiljan  sudski spor za iste stvari…

Naime,12.04.2018.god. Energoprojekt Holding a.d. nastupajući po nalogu Bojovića sa licima sa kojima zajednički deluje – Dobroslav Bojović, Vitomir Perić, Napred Razvoj a.d., GP Napred a.d., Montinvest properties d.o.o. i Jopag Invest AG objavio je Nameru da preuzme zavisno društvo Entel po ceni koja odgovara Bojoviću (13,800 RSD/akciji) i koja će biti plaćena novcem od prodaje Garanta i akcija u Hyatt-u. Bojovićeva ušteda bi bila “samo mizernih” 100%, a manjinski akcionari će biti oštećeni bar za 10 dinara po akciji. Ako ova prevara prodje, sledeće žrtve biće Energoprojekt Oprema i Industrija….

Šta će uraditi KHoV i da li će predsednik i članovi Komisije uvideti ono što je 2.500 zaposlenih i 8.000 akcionara Energoprojekta uvidelo pre nego što je preuzimanje i započelo, ostaje da se vidi, mada Bojović izgleda ima nepodeljenu podršku da udari kolac u srce Energoprojekta i raskrčmi imovinu koju su stvarale generacije inženjera, tehničara i radnika na svim meridijanima tokom 67 godina.

Ako Bojoviću i ovaj plan prođe, neće nikome u državi ostati poverenje u pravni sistem i poredak, a mnogi će kad-tad odgovarati za ove zloupotrebe i kriminal.

Ni posle niza kontroverznih odluka Komisije za Hartije od Vrednosti Republike Srbije koja je Bojovića i njegovu ekipu nahvatala u laži i prevari, nije usledila adekvatna mera koja bi kaznila organizatora i vinovnike (Dobroslava Bojovića, Vitomira Perića, Napred Razvoj a.d., Montinvest Properties a.d., Jopag Invest AG, ….). Nije ih kaznila ni Komisija, ali nije se oglasilo ni tužilaštvo, policija, nadležna ministarstva… To je i bio jasan signal Bojoviću da može da nastavi sa realizacijom svojih mutnih planova.

Pored svih dokaza koje je utvrdila Komisija da je Bojovićevo udruženje svesno izigravalo zakonske obaveze, KHoV je najpre Bojoviću dozvolila preuzimanje samo Energoprojekt Holding a.d. iako je bilo više nego jasno da je prva ponuda za preuzimanje morala da se odnosi ne samo na Holding već i na dva zavisna društva, Energoprojekt Entel i Energoprojekt Garant, kao i da će odmah nakon ponude za preuzimanje akcija Holdinga, nastati i obaveza preuzimanja Energoprojekt Oprema a.d. i Energoprojekt Industrija a.d.

Posledica ove odluke KHoV je da Narodna Banka Srbije nije kvalifikovala Bojovića i ostale kao podobne da budu većinski vlasnici osiguravajućeg društva i naložila je Bojoviću ili da proda akcije Holdinga ili da proda Garant. Naravno, prodao je Garant slovenačkom Sava osiguranju za mizernih oko 6 miliona evra pri tome ne vodeći računa koliko će se povećati poslovni troškovi Energoprojekta kada je osiguranje radova u pitanju. Likvidirao je jedno društvo!

Ohrabren ovim „uspehom“ i „ćutanjem“ nadležnih,  nastavio je sa svojim planom nudeći „smešne“ i nezakonite procene fer vrednosti akcija Entela, Opreme i Industrije sa očiglednim ciljem da prevaru podigne na viši nivo i nastavi da vara manjinske akcionare.

U ovoj fazi, KHoV, već odranije u „pipcima hobotnice“ je najpre „tiho“ saučestvovala, ali kada je postalo očigledno da Bojović nudi sumanuto niske procene vrednosti akcija sva tri društva ni ovakva Komisija nije mogla a da ne reaguje. Shvatili su da bi mogli da se nađu u situaciji da provere kako izgleda pritvorska ćelija iznutra, ako nastave da ignorišu Zakon i pomažu Bojoviću, pa je Bojovićeve pokušaje da po mizernim cenama ponudi otkup akcija malim akcionarima ipak odbila. KHoV je našla solomonsko rešenje i kaznila ne samo Bojovića (52%), već i sve ostale akcionare Holdinga (48% od kojih Republika Srbija poseduje 34% akcija Holdinga) i svim akcionarima Energoprojekt Holding a.d. oduzela pravo glasa!? Inventivno, nema šta. Bojović vara, a ceh plaćaju svi. Kome se ne sviđa, može da tuži !?

Nakon što je Bojović uvideo da prodajom osiguravajućeg društva Energoprojekt Garant može brzo da se sakupi keš na računu Energoprojekta, krenuo je u intenzivnu prodaju svega što može odmah da se proda. Tako je prodao i akcije Energoprojekt Holdinga i Energoprojekt Opreme u Hyatt-u opet dramatično ispod realne cene, inkasirajući na račun Energoprojekta oko 2,5 miliona eura, umesto 4,5 miliona, koliko realno vrede ove akcije. Baš mu je krenulo za rukom, pa je smislio i kako sa tim parama da reši svoje probleme sa preuzimanjem i primeni „know-how“ iz ranijih privatizacija, da sa prodajom imovine preuzetog društva privatizuje isto to društvo. Isplati akcionare po znato nižoj ceni akcije i vrati svoje kredite. Rečeno, učinjeno!

E. E.

Оставите одговор