Bojovićev sirtaki s Kostićem: Akcije u Hajatu prodao upola cene!?

Tajkun iz Berana rasprodaje Energoprojektovu, lako stečenu(otetu?) imovinu:

 Moć koju je Komisija za Hartije od Vrednosti Republike Srbije uz blagoslov ostalih (ma ko oni bili?!) dala tajkunu Dobroslavu  Bojoviću, dozvolivši mu preuzimanje Energoprojekta Holdinga mimo Zakona o preuzimanju akcionarskih društava i ekonomske logike otkrila je njegove stvarne namere!? Da što pre uništi poslovanje Kompanije, ratosilja se zaposlenih i ubrzano raskrčmi imovinu vrednu 250 miliona evra!

Postavljanjem pojedinih direktora i članova Odbora direktora u zavisnim društvima koja potpuno kontroliše, bio je signal za odlazak stručnjaka iz Energoprojekta! Za samo šest meseci iz Energoprojekta je otišlo više od 500 inženjera, ekonomista, pravnika i ostalih radnika, medju kojima je i dosta onih koji su “do juče” predstavljali budućnost Energoprojekta.

Za prodaju Energorpojekt Garanta, osiguravajućeg društva, imao je pokriće u odluci Narodne Banke Srbije, ali je interesantno da je o ceni sam pregovarao sa Slovencima i da nema ni traga od pokušaja da o tome obavesti ostale akcionare. Na državu očigledno ne gleda kao na akcionara koji brine o vrednosti svoje imovine pa je i Garant prodat upola cene od njegove vrednosti, za samo 6,3 miliona evra. Gde je završila razlika od 5-6 miliona evra do pune cene, to zna samo veliki “gazda” Bojović?

Dosadašnja pasivnost I nezainteresovanost države za svoju imovinu, dali su mu vetar u leđa, pa je odmah krenuo i u prodaju 5,4% akcija Energoprojekt Holdinga a.d. (koji potpuno kontroliše) i Energoprojekt Oreme a.d. (u čijem upravljanju jedino nema pristupa) u Hotely Hyatt Regency Beograd vredne više od 5 miliona evra.

Dok je prethodno rukovodstvo na sudu vodilo  postupak za utvrdjivanje vrednosti akcija i dokazivalo pravo na isplatu dividende od grčkih većinskih vlasnika koji 30 godina nisu isplatili ni paru dividende, Bojović se odmah dogovorio da akcije proda upola cene, za 2,5 miliona evra i da opet provocira razmišljanje gde je završila razlika do pune cene? Ovim brzim dogovorom sa Grčkim vlasnikom (koji inače pregovara sa Miodragom Kostićem o prodaji hotela) moguće je da je Bojović namirio deo dugovanja svom bankaru i prijatelju.

Možda nekada i to saznamo, dokažemo “crno na belo”, a možda i ovo tranziciono preuzimanja padne u zaborav kao i mnoga druga…

E. E.

Оставите одговор