Bojoviću se izmiče zlatna koka!?

Ko i “za čije babe zdravlje” manipuliše članovima Komisije za Hartije od Vrednosti u aferi Energoprojekt Holding:

Ako Komisija za hartije od vrednosti NBS u ponedeljak 28.avgusta da „zeleno svetlo“ da Dobroslav Bojović sa povezanim licima dobije upravljačka prava nad svetskim, a našim brendom – Energoprojektom Holdingom, u  kome država ima više od 30 odsto vlasništva – onda će ta ista država legalizovati još jednu u nizu višedecenijskih „ pljački belih okovratnika“ zbog kojih je Srbija bila pala na prosjački štap i doline gladnih…

Energoprojekt: (Foto: Alo)

Vlada Srbije, unazad nekoliko godina, učinila je mnogo i umnogome je popravila ekonomsko stanje zemlje – ali ne sme nikako sada posustati i dozvoliti pojedincima, da,  na najblaže rečeno sumnjiv način, otimaju kompanije čiji se godišnji poslovni obrt  meri stotinama miliona evra i čije se ime sa dužnim poštovanjem izgovara u svakom delu sveta.

Eto, takav je bio i takav je sada poslovni bonitet Energoprojekta Holdinga, a kakav će biti sutra, odnosno od ponedeljka, ako ga preuzme „bizmismen“ Beranac, Dobroslav Bojović  – teško da će biti dobro?!  Za 2.300 zapsolenih, za državu i uopšte za budžet Srbije. Način kojim se do sada gospodin Dobrosav Bojović, vlasnik građevinskog preduzeća  Napred razvoj i još na desetine nekih drugih „tašna mašna“ firmi  kod nas i po belom svetu, rukovodio u osvajanju Energoprojektovih akcija – ne obećava blagostanje i nastavak respektabilne tradicije koju ima ova Kompanija ima svuda po  svetu.

Da nisu čista posla u kompletnoj operaciji kupovine akcija Energoprojekta Holdinga  ukazuje godinama rukovodstvo ove firme na čelu sa generalnim direktorom, mašinskim ing. Vladimirom Milovanovićem. Njega je na čelo Kompanije postavila upravo država 2010. godine, posle neuspelog „puča istih aktera“.

Danas, posle punih 7 godina, neshvatljivim i čak nerazumljivim ( da nekažemo nezakonitim) odlukama Komisije za Hartije od Vrednosti, opet isti akter, Dobroslav Bojović sa povezanim licima i povezanim firmama hoće da dovrši ono što nije uspeo 2010. godine!  Da legalizuje „tobožnjih“ 52 odsto vlasništva u Energoprojektu Holdingu i preuzme upravljačka prava: da smeni sadašnje rukovodstvo i da postavi svoje. Možda čak i ono, koje je pre nekoliko godina, posle „čuvene prevare sa zemljištem“ u bloku 25 i 26 na Novom Beogradu  simulovanim ugovorom – pretrčalo kod njega, na čelu sa ondašnjim zamenikom generalnog direktora EP Holdinga, gospodinom Miodragom Zečevićem?! Valjda bi to trebala da bude nagrada novog gazde za lojalnost koju su učinili za njega za ugovor kojim je Energoprojekt  i država Srbija oštećena za desetine miliona evra.

Šta se sada zapravo desilo što je probudilo otvorenu i direktnu sumnju u poštenje i profesionalnu odgovornost članova Komisije za Hartije od Vrednosti  Narodne banke Srbije,  zbog čega se pobunio i guverner, Jorgovanka Tabaković?

– U februaru ove godine Energoprojekt Holding a.d. podneo je Komsiji za Hartije od Vrednosti prijavu da je bilo očiglednih manipulacija na tržištu kapitala, u kupovini akcija ove Kompanije, da bi kasnije uradili još  13 dopuna ove  prijave – tvrde zaposleni iz ove Kompanije.

– Iako je u medijima Dobroslav Bojović negirao svoju umešanost u kupovine akcija, tokom istrage tokova novca,  koju je sprovela Komisija za HoV, utvrdila je ne samo nesumnjivu povezanost lica u ovom poslu, nego da je u svemu tome lidersku ulogu imao lično Dobroslav Bojović!

Dobrosav Bojović tako blizu, a tako daleko od Energoprojekta! (Foto: Blic)

Tek  posle pet meseci od prijave,  6.06.2017. Komisija za HoV donosi rešenje kojim se nedvosmisleno utvrđuje  da su Dobroslav Bojović,Napred razvoj a.d., GP Napred a.d., Montiinvest propertis d.o.o. i Jopag AG zajednički delovali, da su na dan 31.1.2017.stekli obavezu  za preuzimanje Energoprojekta Holdinga a.d., Energoprojekta Entel a.d. i Energoprojekt Garanta d.o. i da su prekršila Zakon  o preuzimanju izbegavajući  da dostave obaveznu ponudu, skrivajući se iza raznih privrednih društava u zemlji i inostranstvu, kao i iza zbirnih računa banaka!

U obrazloženju rešenja se navodi,   da su sva saslušana odgovorna  lica  negirala bilo kakvu povezanost, ali da je nesporno utvrđeno da su se navedena lica organizovano udružila još u decembru 2016., kada su i započeli pripremne radnje osnivanjem  privrednog društva Montinvest propert is d.o.o., da bi 31.1. i 2.2. 2017.  Izvršili sporna trgovanja.

U julu ove godine na adresu Energoprojekta stiže i dopis NBS da ponuđač mora obezbediti i njenu saglasnost!

Nešto ranije Bojović,  16.06.2017., suprotno rešenju Komisije koje je izdato istog dana,   objavljuje ( sa povezanim licima) nameru o preuzimanju samo Energoprojekta Holdinga, a tri dana kasnije objavljuje nameru, da zajedno sa Energoprojektom Holdingom  o preuzimanja  druga dva ciljna društva, Energoprojekta Entela i Energoprojekta Garanta – što je bila klasična obmana!

Ali, onda se desilo nemoguće? Komisija za HoV 7.jula izdaje novo rešenje kojim odobrava ponudu za preuzimanje Energoprojekt Holdinga a.d., bez druga dva ciljna društva!?! Bojović odmah na sajtu Beogradske berze objavljuje ponudu za preuzimanje Energoprojekta Holdinga a.d.

I šta sada? U ponedeljak ista ta Komisija za Hartije od Vrednosti  ide na popravni…  Ostaje pitanje, ko ili šta je članove Komisije nateralo da promene odluku u korist Bojovića? Da „reknu, pa poreknu“…  „Pljunu, pa poližu“…Pare, pritisak moćnika ili nešto treće… Bilo kako bilo: Imaju priliku da sačuvaju obraz?

U protivnom, i oni će u red kod tužioca! Ma koliko, zamenik specijalnog tužioca, Dragoljub Marković  bio do sada spor u ovoj velikoj aferi?!

E.E.

Sutra: Čijim parama su kupovane akcije Energoprojekta Holdinga?

Оставите одговор