Borovnica iz Lešnice na trpezi u Holandiji

Da od uzgajanja borovnica danas može lepo da se živi potvrđuje i priča Dejana Simića iz Lešnice, koji je pre šest godina sa svojim pašancem Ivanom Mirkovićem započeo ovaj iscrpan, ali unosan posao.

Zahvaljujući kvalitetu koji ispunjava sve evropske standarde Simić sve borovnice koje proizvede izvozi direktno za inostranstvo, a kako kaže zadovoljan je kvalitetom prinosa i zemljišta, otkupnom cenom i podrškom Grada Loznice i države kroz bespovrtane subvencije koje svake godina dobija i koje mu mnogo znače u pogledu unapređenja poljoprivredne proizvodnje.
Simićeve zasade borovnica obišao je i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović u cilju još veće podrške poljoprivrednim proizvođačima na teritoriji grada: –
– Poljoprivredno gazdinstvo porodica Simić i Mirković primer je dobro organizovanog i moderno opremljenog komercijalnog gazdinstva po svim propisanim standardima, koje ima potencijale da se još razvija i proširi proizvodnju zahvaljujući angažovanju vlasnika i radnika i podsticajima države i lokalne samouprave – rekao je gradonačelnik Petrović.

Prema Simićevim rečima, ove godine njegova deca, sin i ćerka, koji su takođe vlasnici poljoprivrednih gazdinstava konkurisće za subvencije za mlade poljoprivrednike, koje iznose od 500 hiljada dinara do jednog miliona.
– Posao se dobro razvija zahvaljujući i vrednim beračima, koji zaokružuju celokupan proces proizvodnje – kaže Simić. Ali, dobre berače nije lako naći kao i da ima onih koji su angažovani gotovo od samog početka, već četvrtu, petu sezonu berbe i zadovoljni su uslovima, domaćinskim odnosom i zaradom.
Simić i njegov pašanac Ivan Mirković započeli su ovaj posao 2015. godine, kada su kupili prvi hektar zemljišta i posadili borovnicu sorte djuk. Od samog početka pa sve do danas, posluju po sistemu Global Gap – veoma strogi standardi primarne i sekundarne poljoprivredne proizvodnje Evropske unije koji propisuju uslove proizvodnje, mehanizme inspekcije i sertifikaciju proizvoda. Ceo rod, svake godine, se izvozi u Holandiju, a u proces proizvodnje uključena je cela porodica.
Kada je 2018. kupio još jedan hektar zemljišta i posadio nove sadnice, sagradio je objekat u sklopu koga se nalazi prihvatna hladnjača kao i kompjuter za navodnjavanje i prehranu oba zasada. Prevoz borovnice funkcioniše tako što se gajbice direktno iz zasada stavljaju u prihvatnu hladnjaču, a potom se svako veče mobilnom hlanjačom odvoze u veliku hladnjaču, iz koje se borovnica dalje transportuje ka Holandiji.
Ove sezone, Dejan ima između 35 i 40 berača. Kada su jako visoke temperature branje počinje od 5 ujutru. Otkupna cena borovnice je 6 eura po kilogramu, a prema njegovim rečima kako berba odmiče dešava se da cena pada. Ovogodišnji rod je negde oko 20 tona na dva hektara. U zasadu su posebni higijenski uslovi. Svaki put kada berač napusti zasad, po povratku je obavezan da temeljno opere ruke.
– Dobri berači su najveće blago proizvođačima borovnice, jer je specifičan i sam način branja. Borovnica se ne sme brati kada je vlažna, ne sme se prstima skidati „magla“ sa ploda, ne sme se bacati u gajbice, ne sme se brati zelena niti polu zrela kao ni prezrela. Svaki berač ima svoj broj i svaka gajbica se kontroliše. U zasadu se ne sme se jesti, nije dozvoljeno pušenje, upotreba parfema, dugi nokti, kao ni upotreba mobilnih telefona – ukazuje Simić na kontrolisane uslove branja koji se strogo poštuju.
Simići i Mirkovići planiraju da prošire zasade jer kako kažu, od proizvodnje borovnice njihove porodice lepo žive i zajednički organizuju posao koji je isplativ, posebno ako se uzmu u obzir podsticaji koje daju država i lokalna samouprava i tržišni uslovi za otkup i izvoz borovnice.
E.E.