Bruka i sramota bivšeg zaštitnika građana (drugi deo): Jankovićev moral pregazio „Subaru forester“?!

Saša Janković je u martu  2011. godine na ime kabineta zaštitinika građana, kupio nov  luksuzni džip „Subaru forester“!  Samo nekoliko meseci kasnije, njegova supruga  Slavica, kupuje iz iste auto kuće takođe novi džip, isti model, ali dizel – mnogo jeftinije nego što mu je stvarna cena.

Da li neko, ko  je zgazio  kodeske veoma važne  funkcije koju je obavljao, da bi supruzi kupio povoljno novi džip –  ima moralno pravo da ikoga zove u svoju političku stranku? Naravno da ne. Ni on niti bilo ko drugi.

Koliko je Vas bilo ili imalo nameru da svojevremeno ode kod zaštitnika građana gospodina Saše Jankovića da prijavi muvačine, protekcije, marifetluke kojim su im bila ugrožena ljudska prava, dostojanstvo… Koliko je Vas ušlo u ovu instituciju verujući da su došli u hram zaštitnika pravde, istine i poštenja.

Mnogi će se gorko razočarati i deprimirati kada čuju koliko je ta zaštitnička uloga imala rupa, koliko je bila šuplja i spremna na protekcije i zloupotrebe – ali samo u slučaju njega lično i naravno, njegove porodice.

Saša Janković nije mogao niti nas je  zaštitio od samog sebe, od njegovog bahatog i osionog ponašanja  dok je glumio državnog žrtvenika, a narodnog mesijanskog   spasitelja i zaštitnika: gospodin Janković je grubo zloupotrebio svoju funkciju i moć koju je tako široko rasipao u svakom svom nastupu i delovanju , praveći supruzi plezir i protekciju koji je dobila samo zahvaljujući njemu lično.

O čemu je zapravo reč? Sada već po malo zaboravljene  2011.godine, uvaženi  „i od države  stalno ugnjetavani“ zaštitinik građana je rešio ( nemamo uvid u dokumenta  da li je i od  koga dobio odobrenje za to?  prim.aut.)  da kupuje automobile. I to kakve?  One najskuplje. Valjda da svako vidi kolika je njegova moć? Koliko je nezavisan iznutra, a zavisan spolja?!

I tako je Janković u martu mesecu te 2011. godine od jednog od najpoznatijih beogradskih zastupnika najpoznatijih i najluksuznijih automobila i džipova –  autokuće „Ćurčić“kupio za potrebe svog kabineta ni manje ni više nego džip „Subaru forester“, benzinac.  Niko se tada nije pitao zašto je za svoje potrebe kupio ovaj džip, koji spada u kategoriju najskupljih  i najluksuznijih džipova? Niko nije ni smeo da ga pita, jer je već tada imao status nedodirljivog za sve u zemlji.

Odgovor zašto je Janković baš kupio ovaj džip, „Subaru forester“, pa još benzinca stigao je tek  nekoliko meseci kasnije… U septembru iste te godine, gle čuda, njegova supruga Slavica Janković kod iste auto kuće, kupuje istu marku vozila: „Subaru forester“, ali je ona mudrija od svog muža, državnog činovnika: neće da troši svoje pare na benzin, nego kupuje dizela, koji je, po pravilu nekoliko hiljada evra skuplji od benzinca. Da stvar bude još interesantnija, ona kupuje nov džip za samo 2.000.000 dinara!!! To je bio džip koji se koristio za test probe i kratke vožnje, koji nije mogao imati više od stotinak pređenih kilometara… Džip koji inače košta bar 30.000 evra, kupljen je za manje od 18.000 evra po kursu na dan kupovine.

I sad se mi pitamo: ko je ovde naivan i blesav? Izgleda svi mi.  Jer smo  slepo verovali da smo imali  prepoštenog zaštitnika svojih građanskih prava? Izgleda da je zaštitu pojeo jedan džip, jedan „Subaru forester“?!  Zašto ovakav džip, po ovako povoljnoj ceni nije kupio neko drugi, već supruga Saše Jankovića? Jel zbog toga prvo kupio džip za službene potrebe i time stvorio uslove za protekciju, odnosno povoljnu cenu za drugi džip, ali za člana svoje porodice?

Zli jezici imaju sasvim drugu računicu: naime, tvrde da je ipak sve ispalo dobro. Šta bi tek bilo da je supruga poželela da vozi „Poršeov“ džip? Da li bi onda Saša Janković bio jedini zaštitinik gradjana jedne zemlje  koji bi se vozao u novom„Poršeovom „džipu…

E. E.

FOTO: www.mc.rs

Оставите одговор