Budi bog s nama: Đilas akademik!?

FOTO: www.mc.rs

Opozicija ne kapira da je bivši gradonačelnik „osnovao akademiju za pljačku budžeta“ :

Teško da će bivši gradonačelnik Beograda, Dragan Đilas da se opet „ uz isto uže penje i sapliće o isti kamen“, jer, prema saznanjima portala Emabrgo, njegove ambicije su odavno mnogo veće: Verovali ili ne, mašinski inženjer, koji se i ne može pohvaliti nekim posebnim uspehom na fakultetu i brzinom školovanja – odavno je umislio da je dorastao da stane u rame najumnijim glavama ove zemlje!

Naime, Đilas je imao petlju da bivšeg predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti, Hajdina direktno pita, da ga prime, odnosno da ga izaberu za akademika, za oblast tehničkih nauka, s obzirom da je diplomirao na Mašinskom falultetu u Beogradu. Ko veli, kad ima pare, onda sanjima može se kupiti sve, pa i jedna „pišljiva“ titula akademika?!

FOTO: commons.wikimedia.org

-Nekako u isto vreme kada je akademiku Nikoli Hajdinu SANU izglasan treći mandat za predsednika, povela se u javnosti i priča oko uloge njegovog sina u gradnji mosta na Adi, koji je, koštao Beograd „ kao Svetog Petra kajgana“ – priča dobro obavešten izvor Embarga iz SANU.

– Iako je Nikola Hajdin, žestoko  javno odbacivao optužbe da je njegov sin Rade Hajdin ( profesor na Građevinskom fakultetu u Beogradu)  direktno poslovno vezan za gradnju mosta Ada, ostao je  najblaže rečeno nedorečen. Jer, zaboravio je da kaže, da je Rade Hajdin bio povezan sa švajcarskom firmom BBRV  koja je za gradnju mosta bila  glavni dobavljač kablova za kose  zatege!? Isto tako, predsednik SANU, doktor građevinskih nauka, akademik Nikola Hajdin je sa istim žarom branio i cenu Đilasovog mosta, tvrdeći da most ima 50.000 kvadratnih metara, pa je cena od 3.000 evra po kvadratu, znači ukupno 150 miliona evra –   sasvim uobičajena cena!? Pri tome nije vodio računa – da je konačna cena ovoga mosta prešla 400 miliona evra!? Inače, Nikola Hajdin je bio i predsednik žirija za izbor modela mosta, pa je i na taj način bio blisko povezan sa gradskim vlastima, odnosno Draganom Đilasom, ondašnjim gradonačelnikom…

Lukavi gradonačelnik Đilas, iskoristio je priliku i  Hajdinu, onako, kao fol spontano, saopštio svoju možda i jedinu neostvarenu želju: da postane akademik!

-Hajdin se kasnije, kada je tutma oko gradnje mosta i njegove cene sasvim utihnula u javnosti, požalio svojim kolegama i prijateljima, na  jednu  veoma nelagodnu situaciju sa gradonačelnikom  Beograda, Draganom Đilasom – tvrdi  sagovornik Embarga.

– Naime, Hajdin je ispričao svojim prijateljima kako je prosto bio šokiran smelim, bezobraznim  zahtevom  gradonačelnika? Kad su ga pitali, o čemu je reč, samo je odmahnuo rukom… A, na njihovo insistiranje, otkrio je :  „pitao me Đilas da ga primimo u Akademiju nauka, za oblast  tehničkih nauka!?  Hajdin nije uspeo ni  reč da progovori od iznenađenja, a Đilas je nastavio: kako je on, bože moj, mašinski inženjer!? … Valjda se pozvao i na zasluge oko gradnje mosta, učešća sina radeta?!

I pored svega i ranije dobre saradnje, Hajdin nije mogao da veruje šta ga pita… Da se načudi tolikom bezobrazluku i ponižavanjem institucije na čijem je bio čelu! Ali, da ne bi bilo dublje rasprave, samo mu je hladno odbrusio: „  Kako uopšte tako nešto smeš da pitaš? To je nemoguće! Neozbiljno! Ti ne znaš šta pričaš“!?

I na tome se završilo. Niko do današnjeg dana o ovome nije hteo da priča u javnosti. Svako  zbog nekih svojih razloga. Opozicija koja nudi mesto gradonačelnika Đilasu posredstvom novina – za ovaj slučaj sigurno ne zna! Da znaju, shvatili bi da su njegove želje mnogo više od funckije koju mu oni velikodušno nude…

E.E.

 

Оставите одговор