Centar za socijalnu pomoć kao „perionica para“?! (3)

Paraćinski jad i beda „ u režiji večitog“ predsednika opštine Paunovića i „njegovih talambi“

U Centru za socijalni rad u Paraćinu, koji je „produžena ruka“ predsednika opštine Saše Paunovića godinama se, tvrde mnogi – „peru pare“!? To je baza gde se „tehnički“ realizuju sve novčane ideje i finansijske transakcije Paunovića i njegovih satelita, koji su usmereni samo ka finansijskim malverzacijama?
Iako se na ove nezakonite radnje ukazuje godinama, ovaj „sistem“ odlično i bez prekida i dalje funkcioniše i još mu niko nije „stao na put“. Za to vreme „pranjem para“ za socijalnu pomoć stvaraju se „crni fondovi“ i pune džepovi samog predsednika i njegovih poslušnika, a novac iz opštinskog budžeta zloupotrebljava…
O ovom „provaljenom“ sistemu u Paraćinu znaju i ptice na drveću i o tome se priča na svakom koraku, ali nikome, pa ni Paunoviću nikada „ni dlaka sa glave nije zafalila“. Jer, na čelu Cetra za socijalni rad „njegov je čovek“…
Funkcionisanje ovog „sistema“ je veoma prosto: svako ko se želi da zatraži jednokratnu novčanu pomoć, i dođe na šalter Centra za socijalni rad da popuni dobijeni formular. Zahtevi se primaju radnim danima ponedeljkom, utorkom i petkom. Po statutu centra, sredom zaseda Komisija koja odlučuje po podnetim zahtevima, a odmah sutradan, četvrtkom, novčana pomoć se isplaćuje. Osoba koja je podnela zahtev „uz znanje“ predsednika opštine Saše Paunovića i rukovodilaca u Centru za socijalni rad, označava se „zvezdicom“ i sigurno prolazi na Komisiji koja odlučuje o isplati.
Četvrtkom podnosioci zahteva za novčanu pomoć dolaze na šalter Centra za socijalni rad i podižu novac. Na šalteru se prvo podnosiocima daje priznanica da je potpišu, pa podižu novac!? I to je sve? Bez ijednog ličnog dokumenta kao dokaza o tome ko traži novčanu pomoć?
Kopija potpisane priznanice ne postoji. Niti se zna koliko je novca po zahtevu odobreno, niti koliko dobijaju podnosioci zahteva? Sumnja se, da dobar deo para ostaje u „crnim fondovima“ koje kontroliše i kojim raspolaže lično predsednik opštine?!
Da u svemu ovome nisu čista posla dokaz je podatak, da je od pojedinih lekara u Opštoj bolnici u Paraćinu, kažu, po nalogu Paunovića, Centar za socijalni rad mesecima uzimao lične podatke, jedinstvene matične brojeve građana, pa čak i šifre bolesti od kojih se u bolnici leče?! Zna se, da je to zabranjeno!Niko ne zna zašto je Centar za socijalni rad, uzimao podatke i da li je i ova „akcija“ u koju su uključeni i nesavesni doktori, samo zbog „pranja novca“?
Mućka se i sa projektom „Pomoć u kući“ koji se radi u mnogim gradovima i opštinskim centrima u Srbiji. Na zvaničnom sajtu opštine objavljuju se imena onih žena koje su dobile posao. Proverom je, međutim, utvrđeno, da mnoge sa tog spiska „angažovanih i plaćenih“ za „Pomoć u kući“ nikada nisu ni radile, niti su ikada za svoj „angažman“ dobilo novčanu nadoknadu.
Još jedan flagrantni primer i dokaz kršenje zakona, verovatno opet u režiji naredbodavca Saše Paunovića, o čemu su obavešteni i istražni organi .
Dovoljno argumenata da upitamo i predsednika opštine lično o optužbama našta se troše pare iz budžeta?
– Svi podaci o troškovima budžeta dostupni su na internet strani opštine, koja je prošle, 2016.god. (i to ne prvi put) proglašena za najtransparentniju u Srbiji. Uglavnom je reč o poslovima izgradnje infrastrukture po zahtevima građana, održavanje postojećih objekata i stalni troškovi ustanova, npr. škola, vrtića. Paraćin ima najbolje uslove u školama i vrtićima u poređenju sa bilo kojom sličnom opštinom i najizgrađeniju osnovnu infrastrukturu opet u poređenju sa sličnim opštinama.
Kakva je vaša imovinska karta u Paraćinu?
– Moja imovinska karta javno je objavljena još 2002.god., daleko pre zakonske obaveze da se to učini na internet portalu Agencije za borbu protiv korupcije, gde je sada možete pronaći. Ukratko, sem putničkog automobila i parcele u Sisevcu površine 3.5 ari vrednosti oko 500 EUR ne posedujem drugu vrednu pokretnu imovinu ni nepokretnosti.
Šta ste imali od imovine pre 17 godina, šta sada? Šta, pre predsednikovanja, a šta sada?
– U odnosu na moju imovinu pre 17 godina, od nepokretnosti posedujem pomenutu parcelu od oko 3.5 ara, vrednosti od oko 500 EUR u Sisevcu, a od pokretne vredne imovine putnički automobil KIA rio, starosti četiri godine. Niko od članova moje uže i šire porodice nije stekao u ovom periodu nikakve nepokretnosti ili drugu vrednu imovinu, a ja sem pomenute parcele koja je neizgrađena nemam, niti sam imao druge nepokretnosti u vlasništvu. Kako je zakonska obaveza funkcionera da prijavi svoju imovinu, svako ko bi pronašao da ja ili članovi moje porodice posedujemo bilo šta što nije prijavljeno to bi bio razlog za moju krivičnu odgovornost i napuštanje javne funkcije. Nema dakle lakšeg načina da me se reše politički protivnici, ukoliko nešto od imovine sakrijem. Međutim ništa nije sakriveno i nikakvu imovinu osim prijavljene ja i članovi moje porodice nemamo. Svi mehanizmi kojima se vrši kontrola ovih podataka u rukama su republičkih, a ne lokalnih vlasti.
Ekipa portala Embargo

Sutra: Industrijski centar kao “Prokleta Jerina”?!

 

Paunović: Slažem se, treba sve prijaviti istražnim organima!

Embargo je pitao predsednika opštine, da li su i šta preduzeli protiv radnika u Centru za socijalni rad koji teraju klijente da blanko potpisuju naloge za isplatu na kojima se ne vidi cifra koliko će novca dobiti?
– Nikakva slična prijava nije mi dostavljena, niti sam za tako nešto čuo – kaže Saša Paunović.- Dakle, nije mi poznato da postoje takvi radnici, niti predsednik opštine vodi poslove Centra za socijalni rad, koji ima svog direktora i Upravni odbor. Svako ko ima bilo kakva slična saznanja, trebalo bi da što pre podnese prijavu nadležnim organima, a ukoliko ima takve prijave dostavite mi je, kako bih je i sam prosledio nadležnima.

Оставите одговор