Da li bi prvostepeno bio osuđen bivši “žuti” gradonačelnik Novog Sada, da je u sudskom Veću sedeo sudija Trešnjev, što je “po svaku cenu želelo” njegovo udruženje CEPRIS?!? (FOTO DOKUMENTA)

Sudski „rašomon“ počeo kada je Aleksandar Stepanović, predsednik Višeg suda u Beogradu, na zahtev zamenika tužioca u ovom postupku, doneo rešenje o izuzeću iz sudskog Veća, sudije Aleksandra Trešnjeva, koga je zamenio sudija Lazović.

Da priprema za jedan sudski proces može da bude važnija i od samog suđenja u pokušaju nadigravanja koji je interes preči, državno-nacionalni ili globalističko-pojedinačni –  školski je primer početka suđenja bivšem gradonačelniku Novog Sada, Borislavu Novakoviću i drugima za zloupotrebu službenog položaja!?

To što se dešavalo pre početka samog suđenja, ladno bi moglo da uđe u neke nove udžbenike koji baš i ne bi imali mnogo veze sa pravom i pravdom, a više sa pravnim igrama iza kulisa glavne scene u sudnici i bez prisustva javnosti!

Pomenuti sudski „rašomon“ počeo je onog trenutka kada je Aleksandar Stepanović, predsednik Višeg suda u Beogradu, na zahtev zamenika tužioca u ovom postupku, prihvatio njihovu molbu i doneo rešenje o izuzeću iz sudskog Veća, sudije Aleksandra Trešnjeva, koga je zamenio sudija Lazović.

I od tada, a sve se dešavalo 2016.godine, počinje veštačka lažna pravna bura i pokušaj da se po svaku cenu sudija Trešnjev vrati u sudsko Veća u postupku protiv Novakovića?!

Zašto je to bilo bitno Trešnjevu ili nekima „iznad njega“ nije baš teško odgonetnuti!?  A, kad se dopisom Visokom savetu sudstva umešala i njegovo udruženje CEPRIS, u pokušaju  držanja lekcije iz prava – sve je bilo mnogo jasnije! Više je nego očigledno bilo, da neko spolja, neko ko je „izmislio i finansira“ ovu NVO,  hteo je  „ svoje ljude u postupku protiv izgleda takođe svoga čoveka iz redova DS“!? Zato im je bilo izuzetno stalo, da u sudskom Veću sedi i „njihov čovek“…

Ali, pođimo redom u ovoj nesvakidašnjoj interesnoj borbi za jedno, samo na prvi pogled  sasvim obično mesto u sudskom Veću u jednom, samo na prvi pogled „ običnom krivičnom postupku protiv žutog funkcionera“.

Predsednik Višeg suda je upravo iz zaista osnovanih razloga izuzeo sudiju Trešnjeva iz ovog  sudskog Veća, jer je član NVO CEPRIS-a, baš kao i advokati optuženog Novakovića ( Slobodan i Vladimir Beljanski)! Sumnju u moguću nepristrasnost sudije Trešnjeva je podgrevala činjenica da se CEPRIS finansira iz donacija, koje može donirati svako, pa i učesnik u sudskom postupku ili simpatizer strane u postupku!?

Ako je neko pomislio da se sve i završilo sa rešenjem predsednika Višeg suda o izuzeću sudije Trešnjeva iz ovog sudskog postupka grdno se prevario! Tek tada je krenula prava haranga žalbi i dopisivanja koja je imala samo jedan jedini cilj: da se po svaku cenu sudija Aleksandar Trešnjev vrati u sudsko Veće…

Kad su shvatili da predsednik Višeg suda neće promeniti svoju odluku i da čvrsto stoji iza precizno obrazloženih argumenata,  sumnje u nepristrasnost ovog sudije, prvo je prosleđena žalba Apelacionom sudu, sa praktično istim obrazloženjem sudije Trešnjeva, opet u pokušaju da odbrane neodbranjivo!

I odgovor predsednika Apelacionog suda bio je isti. Podržao je odluku koja je već bila doneta.

Uvaženi član CEPRIS-a, verovatno i po nagovoru čelnika  udruženja, nastavlja sa žalbama …Ka Visokom savetu sudstva, verujući da će tamo naći podršku i da će sudija biti vraćen u sudsko Veće iz koga ga je izuzet!

Da bi pritisak na Visoki savet sudstva bio jači, podršku u nastojanju da ga po svaku cenu uguraju u sudsko Veće koje je trebalo da sudi bivšem gradonačelniku Novog Sada, dalo je i Društvo sudija. U pismenom dopisu VSS, onako po malo i bahato traže da lično prisustvuju sednici na kojoj će se raspravljati po žalbi sudije Aleksandra Trešnjeva…

U isto vreme, Aleksandar Stepanović, predsednik Višeg suda, molbom traži da se VSS izjasni i o spojivosti sudijske funkcije sa članstvom u NVO CEPRIS, s obzirom da se radi o interesnoj vezi funkcija, jer se bave praktično istom tematikom i zbog činjenice da su članovi ovog udruženja ne samo sudije nego i advokati?!

Bitka tumačenja pravnih normi vodila se praktično celo leto 2016.godine,  a da suđenje bivšem gardonačelniku Novog Sada nije ni počelo!?

Visoki savet sudstva dobija „upozoravajuće“ pismo i od CEPRIS-a, koji se pridružuje Društvu sudija u „pravnom pritisku“ na njihove članove. U septembru iste godine, Visoki savet sudstva ne podleže pritiscima i pravnim igrama dirigovanim najverovatnije spolja, odbacuje žalbu sudije Aleksandra Trešnjeva, te je tako ostala na snazi odluka predsednika Višeg suda o  njegovom izuzeću iz pomenutog sudskog Veća! O tome, da li je spojiva sudijska funkcija u Srbiji sa članstvom u NVO CEPRIS – Visoki savet sudstva se nije izjašnjavao, jer se oglasio po tom pitanju nenadležnim…

I kad su konačno svi pokušaji da se po svaku cenu sudija Trešnjev ugura u sudsko Veće propali, moglo je da počne suđenje bivšem gradonačelniku Novog Sada! Tek nedavno, je javnost obaveštena, da je u prvostepenoj presudi osuđen!

E, sad se mi pitamo: Da li bi bio prvostepeno osuđen i da je u sudskom Veću sedeo sudija Aleksandar Trešnjev? Ili bi možda dobio više godina robije…

E.E.

Оставите одговор