Da li je Tesla ponosan na nas, kao što smo mi ponosni na njega?

U javnosti je manje poznato da je Nikola Tesla u prestonici Srbije boravio tek nešto više od jednog dana. Poseta je trajala od 1. juna predveče do 3. juna izjutra, daleke 1892. godine, kada je na poziv rektora Beogradskog Univerziteta Stanojevića, u Beograd stigao kako bi bio odlikovan za svoj naučni rad. Bez obzira na činjenicu da je u Srbiji proveo tako malo vremena, Tesla je Srbiju i srpstvo gajio i promovisao u dalekoj tuđini.

Otuda, ne bi bilo pogrešno reći da su osećanja prema otadžbini ujedno bila i zvezda vodilja njegovog naučnog rada o čemu svedoči rečenica izgovorena upravo po dolasku u Beograd, kada se viđenijim građanima koji su ga dočekali obratio rečima „… ako budem sretan da ostvarim bar neke od mojih ideala – to će biti dobročinstvo za cijelo čovječanstvo. Ako se te moje nade ispune, nasjlađa misao biće mi ta: da je to djelo jednog Srbina. Živilo srpstvo“! Na ovaj način Tesla je svoj nemerljiv doprinos svetu vezao za svoje poreklo. Istovremeno, ove reči ne služe samo na ponos svakog Srbina ma gde bio, već istovremeno oponinju i prete. Drugim rečima, postavlja se pitanje jesmo li dostojni onoga što je Tesla učinio za nas?!

Na ovo se pitanje ponajbolje može odgovoriti pregledom onoga što je Tesla zatekao u Beogradu na svom boravku od 24. do 30. aprila 2021. godine. Naime, navedenog datuma u Beograd je pristigao novi ujedno najveći i najprestižniji avion nacionalnog avioprevoznika Er Srbije, koji je ovenčan imenom i likom slavnog Tesle.

Nisu se Beograd ni Srbija postideli najfrekventnijeg i najvećeg aerodroma u ovom delu Evrope, na koji je sleteo avion Tesla.

Na čast i ponos svih građana Srbije služe kilometri i kilometri novoizgrađenih autoputeva koji osim što povezuju sve delove zemlje, Srbiju direktno spajaju sa susednim državama.

Građani Srbije svrstavaju se u red najpovlašćenijih i ujedno najponosnijih građana ne samo Evrope već i sveta, imajući u vidu proces nabavke vakcina i imunizacije građana.  I ne samo to. Osim što su Vlada i Predsednik Vučić spretnim i odgovornim delovanjem omogućili masovnu imunizaciju građana Srbije, ona je dostupna i građanima susednih država kao opšte dobro. Na ovo bi Tesla bio naročito ponosan.

Nadalje, u ne naročito povoljnim okolnostima, Srbija je uspela da ostvari gotovo najbolji privredni rast u čitavoj Evropi. Valja naglasiti da se privredni rast dobrim delom zasniva i na inovativnim i savremenim industrijama, naročito IT industriji. Tesli na ponos!

Nisu građani Srbije ponosni samo kada je reč o ekonomsko materijalnim prilikama. Na ponos njima i Tesli služi držanje odgovorne državne vlasti. Primera radi, u vremenu kada iz susedne Hrvatske, na čijoj se današnjoj teritoriji nalazi rodno mesto Nikole Tesle, Smiljan (gde su u dva navrata tokom XX veka ubijani i proterivani Teslini rođaci!), ponovo duvaju neki jeftini nacionalistički vetrovi, predstavnici Srbije ponašaju se odgovorno i dostojanstveno.

Isto tako, gotovo u oči sletanja Tesle u Beograd, u prestonici Srbije boravio je jedan od najuticajnijih novinara regiona, ujedno i strastveni zagovornik i glasnogovornik unitarne Bosne i Hercegovine, Senad Hadžifejzović. Ukratko u „okršaj“ sa Predsednikom Srbije pošao je sa idejom da izazove netrpeljivost i podgreje neke stare sukobe. Iz okršaja se u Sarajevo vratio pun hvale o Srbiji, naročito ističući kako je očaran onim što je video u Beogradu – naučno – tehnološki park na Zvezdari koji predstavlja svojevrsni generator inovativne industrije u Srbiji uz navode da bi što hitnije  u Bosni i Hercegovini trebalo razviti, odnosno iskopirati ovaj uspešni model.  Ovaj primer možda po najviše služi na čast građana Srbije, njenog rukovodstva i našeg Tesle.

Nikola Tesla simbolično je 30. aprila iz Beograda odleteo za Njujork, grad u kome je živeo i stvarao. Od sada pa ubuduće, Nikola Tesla spajaće dva grada, dve države i dva kontinenta, omogućavajući dalju privrednu, ekonomsku, kulturološku i svaku drugu saradnju.

Imajući u vidu rečeno, pred Teslu današnja Srbija i njeni građani mogu izaći bez osećanja da su ga izneverili. Međutim, progres je uvek uslovljen inovacijama, kreativnošću i stalnim unapređivanjem, jer se na lovorikama ne sme zaspati! Tome nas je možda ponajviše naučio sam Tesla. Hvala mu. Živela Srbija!

Piše: Lazar Glišović, beogradski advokat.