Da li slovačka nacionalna manjina ima političke snage da se bolje i efektnije  organizuje? (8)

Nedavni izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina u Srbiji bili su još jedan dobar pokazatelj  da li imaju snage i volje da se na adekvatan način integrišu u građansku većinu, koja će moći da odlučuje o najbitnijim pitanjima od  sosptvenog interesa?

MIhal Spevak, doajen i obnovitelj  Matice Slovaka u Srbiji, bio je skeptičan po pitanju rezultata izbora, pa je takav i ostao i posle održanih izbora. Za antikorupcijski portal Embargo, po malo rezignirano, u najkraćim crtama je iz svog ugla definisao predizbornu kampanju, sam čin glasanja, ali i onoga što tek sledi u budućem radu  izabranih Nacionalnih saveta nacionalnih manjina:

– Šta su nam pokazali nedavni izbori? Kao prvo, da slovačka nacionalna manjina u političkom smislu nema sposobnost bolje i efikasnije  i efektnije  da se organizuje! Pokazalo se, ono što  najblaže rečeno glasi, da “sjaši Kurta, da uzjaše Murta”?!

Gospodin Sepvak, pre svega misli da su veliki uticaj na izborne liste imale političke partije:

– To nije dozvoljavalo “nikakvo iznenađenje” – tvrdi on. – Jer, pobedili su oni, koji su imali jaku podršku političkih partija… To se jasno videlo i u predizbornoj kampanji koja je otprilike glasila: “ koliko para, toliko  muzike”!? Bilo je i nekih nepravilnosti, obično na onim mestima gde ih je bilo i u ranijim izbornim ciklusima, kao što je bio recimo slučaj iz 2010.kada je na jednom biračkom mestu bila razbijena glasačka kutija, da su se u biračke spiskove upisivali  građani koji nisu Slovaci i neke druge stvari, koje je Izborna Komisija glatko odbila!

Zbog svega rečenog MIhal Spevak zaključuje:

– Očito je, da Slovaci nemaju snage niti volje da se sami organizuju, jer mladi po završetku škola odlaze u inostranstvo, “trbuhom za kruhom”, a oni koji ostaju, objektivno ne mogu da budu nosioci društvenog-političkog, ekonomskog i kulturnog života Slovaka u Srbiji. Na kraju, moram reći i to, da mi je posebno drago da je pobedila Matica Slovaka u Srbiji, čiji sam ja lično bio obnovitelj i prvi predsednik u periodu od 1990-1996.godine. Ali, sve ovo pričam sa dozom gorčine u ustima uzimajući u obzir pod kakvim je okolnostima ostvarena ova izborna pobeda…

E.E.

 

Оставите одговор