Da se ne zaboravi

Nikada ne smemo zaboraviti zločine koji su se dogodili na prostoru bivše Jugoslavije. Ne zbog toga da bi se neko svetio, nego zbog toga da se nikada više ne bi ponovili ti zločini. Većina medija govori i piše ovih dana o zločinima koji su učinili pojedini Srbi, ali malo medija govori i piše o strašnim zločinima učinjenim nad Srbima. Osuđujem sve zločine, koji su učinjeni bez obzira kojoj veri i naciji pripadale žrtve ili počinioci strašnih zločina.
Zalažem se da se ne zaborave srpske žrtve.
Zalažem se da odgovaraju svi koji su počinili zločine.
Na Petrovdan 12. jula 1992. godine, muslimanske snage pod komandom Nasera Orića upale su u srpska sela Zalazje, Biljača, Sase i Zagone i ubile i izmasakrirale 69 srpskih civila, više od 70 ranili, dok se 19 osoba vodi kao nestalo. Sela su opljačkana, spaljena i još uvek nisu obnovljena.
Od maja do decembra 1992. godine, u napadima muslimanskih snaga uništeno je i razoreno na desetine srpskih sela i na najbrutalniji način ubijeno stotine srpskih civila u opštinama Srebrenica, Bratunac i Skelani.
Samo na području Srebrenice, u tom periodu, napadnuto je 21 srpsko selo, gde je ubijeno više od 400 civila. U napadu na 22 srpska sela Opštine Bratunac u istom periodu ubijeno je najmanje 560 osoba.
Na Božić 1993. godine, Združene snage podregije Srebrenica pod komandom Nasera Orića u ranim jutarnjim satima napale su srpska sela na području Kravice, u opštini Bratunac i ubile 48 meštana.
Od 7. do 16. marta 1993. godine, uništeno je 688 domaćinstava i oskrnavljeno pravoslavno groblje u Kravicama.
Na području opština Srebrenica, Zvornik, Milići, Bratunac, Vlasenica i Osmaci, u toku rata stradalo je najmanje 1.300 osoba srpske nacionalnosti, dok je na širem području srednjeg Podrinja i Birča stradalo ukupno 3.267 Srba.
Bez jednog ili oba roditelja ostalo je oko 800 dece, a oko 5.400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine.
Za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom na području Srebrenice, Bratunca i okolnih mesta do sada niko nije odgovarao pred sudovima u Bosne i Hercegovine.
Haški tribunal je za pomenute zločine podigao optužnicu protiv Nasera Orića i 2006. godine izrekao zatvorsku kaznu od dve godine, zato što nije sprečio zločine nad Srbima. U žalbenom postupku prvostepena presuda je preinačena, a Orić oslobođen bilo kakve krivice.
Zločini se moraju kazniti.
Da se ne bi nikada ponovili.
Živeo mir u regionu!
Uglješa Mrdić
13. jula 2021. godine