Demokratske „krimi-džimi“ kombinacije… (2)

Vladavinu „žutih“ na Savskom Vencu obeležile su brojne finansijske malverzacije:

Đorđevićevo sportsko selo, kao čuvena  Potemkinova sela… Od čega opštinu Savski Venac godinama „boli glava“, a zakupca još i više, jer milionski dugovi prema opštini se moraju kad tad – izmiriti!

U isto vreme, glavni akter ove „krimi-džimi priče“ Tomislav Đorđević sa ostalima iz ove afere – bezbrižno  pijucka kaficu u bašti nekog kafića na senjačkom oktobarskom suncu…

Ondašnjim čelnicima opštine Savski Venac ( čitaj Tomislavu Đorđeviću i company!?) bilo je samo  bitno da što pre višak sredstava iz kase utroše! Kako? Na koji način? Pa, neplanirano, eto, dosetiše se:  u izgradnju „sportskog sela“, u srcu urbanog Beograda!  Samo su  na taj način mogli da „drpe deo para“ kroz investiciju….Mada, građanima i odbornicima u Skupštini opštine nikada nije objašnjeno kako se „volšebno“ pojavio taj višak sredstava? Od koga? Od čega?

Da im namera nije bila da ovaj objekat koriste građani svoje opštine ( košakrkaški teren, teren za odbojku, trim staze,, zemljani teren za mali fudbal, dva betonska terena), vrlo brzo je stigao konkretan dokaz, kada se posatvilo pitanje troškova održavanja ovog objekta!? Pre toga su ovaj kompleks, koji je narodski prozvan „ sportsko selo“ prebačen u fond Poslovnog prostora opštine Savski Venac, da oni njime rukovode.

-Tokom 2011.godine sprovodi se javni konkurs za izdavanje četiri teniska terena, po kriterijumu najviša cena zakupa i zaključen je ugovor sa Jelenom Mandić iz Beograda, da bi kasnije bio aneksiran sa TK Viktoria iz Beograda – tvrdi sagovornik Embarga. – Zakup je stavrno bio visok, mesečno čak 2967 eura, plus što je zakupac bio u obavezi da snosi troškove struje i vode za ceo kompleks, da plaća danonoćno obezbeđenje, da brine o svim omunalnim posovima i čistoći centra, osvetljenju, da omogući besplatno  korišćenje kompleksa građanima od 8do23 leti, odnosno od 8 do 20 u zimskom periodu, osim teniskih terena, da položi depozit u visini jednogodišnje zakupnine, da u roku od 6 meseci formira Teniski klub….

Ugovorom su regulisana i prava zakupca, pa je imao pravo da postavi balone iznad teniskih terena, da postavi montažđni objekat veličine maksimalno 250 kvadrata u kome mogu da budu tuševi, prodavnica teniske opreme, kafić,poslastičarnica, fitnes, kancelarija…Da koristi dva stambena kontejnera koji su svojina opštine, koristi iodržava kućicu sa video nadzorom…Formirana je bila i tročlana Komisija ( dva predstavnika opštine, jedan zakupca) radi kontrole sporovođenja ugovora…

-Jeleni Mandić je bilo početkom 2012.odlukom predsednika opštine omogućeno da naplaćuje parking u kompleksu i to 100 dinara dnevno, ali ni to joj nije pomoglo, jer je ona upadala u sve veće finansijske probleme – tvrdi naš sagovornik. – U junu 2016.godine, ovaj zaključak predsednika opštine, odlukom novog predsednika opštine je stavljen van snage, ali je ona i dalje nastavila da naplaćuje parking, sve dok je u toku sudski postupak za njeno iseljenje i naplatu naraslih dugtovanja…

Problem je nastao tokom 2014.godine, tokom velikih poplava,zbog čega je zakupac tražio da bude oslobođen plaćanja zakupnine za period april-septembar, ali je Opštinsko veće ( kao sudija u ovakvim slučajevima, po slovu ugovora) odbilo taj zahtev, kao i zahtev da opština snosi sve troškove saniranja  teniskih terena posle poplave?! Kako nije bilo mirnog rešenja spora, u maju 2015.Opštinsko veće je raskinulo ugovor o zakupu, a polovina  depozita ( nije jasno zašto nije ceo !?) je uračunata u plaćanje zakupnine koje je TK Viktoria dugovao… istovremeno je bilo zaduženo opštinsko pravobranilaštvo  da pokrene sudski postupak za izvršenje, na osnovu verodostojne isprave, naplate duga koji je tada iznosio 3.824.671,68 dinara ( obuhvaćen je iznos dugovanja do otkaza ugovora):

-Veoma je interesantno, da Prvi osnovni sud nije prihvatio predlog za izvršenje,na osnovu verodostojne isprave ( mesečne fakture po slovu ugovora), što po pravilu čini u milion drugih slučajeva kad su u pitanju dugovanja pojedinaca, već je po prigovoru TK Viktoria odlučio da se ovaj slučaj nastavi kao parnica pred Privrednim sudom u Beogradu!? Kako je u međuvremenu tužba precizirana i dugovanje je obuhvaćeno sve do 1.12.2016.kada je poslovni prostor predat na upravljanje Gradu, dug je narastao do 7.831.847,00 dinara!!!

Uporedo sa tužbom za naplatu duga, u junu 2015. Opština je podnela tužbu i za iseljenje TK Viktoria. Viši sud je rešenjem od 11.12.2015.prekinuo postupak za iseljenje do okončanja postupka za dug!? Na osnovcu žalbe Pravobranilaštva Apelacioni sud je ukinuo rešenje Višeg suda i vratilo predmet na ponovno postupanje. Onda je ovaj predmet preuzelo Gradsko pravobranilaštvo i Viši sud je još 15.marta ove godine  doneo prvostepenu  presudu o iseljenju TK Viktoria iz „sportskog sela“ i da ceo kompleks preda opštini! U aprilu se TK Viktoria žalio na ovu presudu i do današnjeg dana ništa se pravno ne dešava…

E. E.

Sutra: Majdan, kao da su od zlata dograđivali?!

Оставите одговор