Đilas – Ćopićev “Žuća račundžija”!?

Naučio čovek samo da  uvećava račune…

Da je živ, jedan od najpoznatijih pisaca pripovetki, Branko Ćopić bi sigurno u svom zemljaku, Draganu Đilasu, poznatijem po nadimku “Veliki Brat”, našao izuzetnu inspiraciju za neku novu humorističku priču. Jer, umesto legendarnog psa, ovčara, čuvara vinograda Žuće, ladno bi mogao da ubaci kao glavnog junaka poznatog tajkuna-političara zbog njegovog izuzetnog dara za tačno računjanje, odnosno precizno sabiranje!?

Istina, on je neprevaziđen do sada u sabiranju novčanica, bez obzira na boju i poreklo, ali tek posebno “ima dara za uvećavanje računa”, pa mu je izgleda ta navika ostala i kad sabira druge stvari, pa čak i odbornike u Skupštini Grada Beograda.

Naime, po izlasku iz skupštinske sale, nezadovoljan tokom i samim vođenjem sednice, Dragan Đilas je okupljenim novinarima počeo da zbraja koliko ko u procentima ima poslanika, odnosno koliki je procentualni odnos vladajuće koalicije prema opoziciji… Onda je napravio lapsus na kome bi se zamislio i čuveni pas Žuća! Baš kao kad mu je drugar rekao da je dva puta dva jednako pet!?

I naravno da to nije promaklo visprenom i nada sve duhovitom zameniku gradonačelnika Beograda, Goranu Vesiću! Novinarima je rekao da se Đilas nije javio za reč na sednici iako je bio nosilac liste:

– A, onda izađe i priča pred novinarima da je SNS na ovimizborima osvojila 55 odsto glasova, SPS šest odsto, što je 61 odsto, što znači da 49 odsto građana nije bilo zadovoljno načinom na koji je ova vlast vodila grad. On čak ne zna ni da sabira, jer je 61 plus 49  jednako 110 – rekao je Vesić.

Nije izdržao zamenik gradonačelnika, a da ne poentira na još jednoj gluposti lidera tajušne beogradske opozicije

Baš kao što se legendarni Žuća račundžija čudio kako je po matematici njegovog drugara krtice dva puta dva jednako pet!? Izgleda da i nema razlika u matematikama onih iz Ćopićevog vinograda i ovih danas iz opozicionih klupa Skupštine Beograda…

P.J.

Оставите одговор