Đilas end Tadić: Sujetni gubitnik protiv umišljenog gubitnika!

Okuplja se stara, narodu dobro znana ekipa „ žutih zlih vremena“:

Tadić i Đilas su nekada bili jedno! Prvi drugom šef i mentor, onda ovaj drugi je bio  šef bivšem šefu… Ko zna, možda ih najavljeni beogradski izbori opet spoje – jer izgleda od Jankovića,Jeremića, Šutanovca –Đilasu nema vajde! A, o Šapiću da i ne pričamo…

Čudna je bila političko-interesna veza Tadića i Đilasa kroz politički život Srbije! Toplo-hladno do granice vređanja i totalnog nipodoštavanja.

Pišemo o nama dobro poznatim „žutim zlim vremenima“:  vremenu, dok je predsednik Srbije i stranke DS, Boris Tadić glumio plej boja u liku Džorđa Klunija – dotle je „Veliki brat“, Dragan Đilas pravio pare! Ali ne za narod, Beograđane, ne i za stranku. Nego samo i jedino za svoj džep! I napunio ga je do vrha. Prelivaju se zelene novčanice iz istih tih džepova i dan danas – od razrađenih poslova iz skoro celog regiona!?

O promenljivoj i  često vetrovitoj vezi između ova dva političara u poslednjih desetak godina, antikorupcijski i neprofitabilni portal Embargo je više puta pokušao da ih kontaktira i porazgovara o mnogim „interesantnim „ temama! Međutim, odbijali su i pomisao na razgovor!?  Pomenuti dvojac, bez kormilara, ( mada je Tadiću kormilar bio Miki Rakić),  koji je, po našem skromnom mišljenju, umnogome doprineo da se Srbija i Beograd do te mere ekonomski i politički srozaju – da će oporavak trajati mnogo duže nego što je iko mogao očekivati…

– Tadić je dao šansu Đilasu, po nagovoru drugih, onih spolja, i nije ni slutio da će mu baš on „ za kratko vreme doći glave“ – tvrdi dobro obavešteni izvor Embarga iz DS-a. – Đilas, Šutanovac, Petrović i mnogi drugi su kod Tadića samo pričali hvalospeve o njemu, ugađali mu u „ onome čime je prosto bio opsednut u godinama na vlasti“, a s druge strane, čim bi izašli napolje – radili bi po svome.Tako da je Tadić propasti morao, u svakom slučaju i ne samo zbog toga što je kažu, „ spavao do podne“?! Međutim, Dragan Đilas kao šef Narodne kancelarije i suvlasnik u firmama za marketing i za nove šou programe na TV B92 samo je razmišljao kako da pravi pare? Sve instrumente ondašnje moći i vlasti predsednika i stranke na vlasti predupredio je da „ trpa u svoje džepove“, praveći čuvenu drp firmu „ Đilas end company“…

Djilas prvo osvaja Beograd, a potom posle  Tadićevog poraza na predsedničkim i stranke DS na istovremenim parlamentarnim izborima 2012., sa mesta zamenika predsednika stranke ( mada je već tada sve operativno vodio i za sve se uglavnom pitao!?)  preuzima 2013. i zvanično stranku DS! Loš rezultat na parlamentarnim izborima i Tadićev poraz od Nikolića na predsedničkim, izmenili su drastično i njihov međusobni odnos:

– Đilas pokušava da ubedi Tadića, da se spusti na zemlju, da pokušaju „ da se vade“ time što bi uz sebe zadržali Dačićev SPS – tvrdi izvor Embarga iz DS-a. – Međutim, Tadić je ohol, skoro i dalje bahat, kao da i nije izgubio predsedničke izbore… Đilas mu predlaže: „ Da pregovaramo da Dačiću damo mesto premijera, a da ti budeš prvi potpredsednik“!? Tadić mu odgovara: „ To ne dolazi u obzir! To je isuviše malo i ponižavajuće za mene“!

Đilas pizdi sebi u bradu, psuje i puca od nervoze: „ Umišljeni… On misli da je i dalje predsednik…

Ipak, Đilas veruje da će ipak biti dogovora sa Dačićem?! Međutim, sa terena mu stižu drugačije informacije ( valjda i od one paralelne službe, koja je ovih dana ponovo aktuelizovana u javnosti svađom Radulovića i Jankovića!?).

– Viđeni su zajedno, Dačić je sve dogovorio sa Vučićem – osmelio se jedan od Đilasovih bliskih saradnika da mu to javno kaže.

– Ma, ne verujem da je to istina! – odgovara mu Đilas, ali ga bledilo hvata samo i od pomisli šta to znači za sve njih…

Najzad, kad se sve to obistinilo, Tadić „velikodušno“ predaje uniženi presto Demokratske stranke Draganu Đilasu. Sve deluje idilično, da čak na Izbornoj skupštini Đilas traži gromki aplauz za novog doživotnog  počasnog predsednika stranke, „prvu ličnost srpske politike u poslednjih dve decenije“ – kako je okarakterisao vladavinu Borisa Tadića. Sve je divno i bajno samo na prvi pogled. U tu čast, Đilas je bio posebno široke ruke, pa je za svog dojučerašnjeg šefa, koji je morao da se iseli iz rezidencijalne vile na Dedinju –pronašao na istoj lokaciji, sličnu vilu… Da se bivši predsednik „ne uvredi“?! zakup sa kompletnom poslugom i svim drugim troškovima bio je skoro 20.000 evra! I to je  plaćao. Ali samo kratko:

– Boris Tadić onda izađe pred novinare i onako, u njegovom stilu krene da napada, kako, eto, možda je pogrešio, jer ipak, ne može se stranka prepustiti tajkunima i njihovim saradnicima- priča sagovornik Embarga.

– E, kad je tako, onda više nema vile, nema luksuza i raskoši, pa neka ti to neko drugi plaća – besan ko ris, sve je presekao i ukinuo Dragan Đilas.

Boris Tadić je morao u „ neki drugi, mnogo ružniji film“… Uselio se  u kuću, na obali Dunava, u Višnjici. To je kuća njegovog partijskog kolege koji je radio u Poslovnom centru opštine Voždovac. Ali, ni tu se nije dugo zadržao. Posle nešto više od, valjda, godinu dana – odselio se i iz tog kraja. Na nama nepoznatu adresu. Ko zna, možda najavljeni beogradski izbori opet spoje bivše prijatelje i međusobne šefove?

E.E.

Оставите одговор