Đilas uz prodaju “đubretaraca”- hteo da smuva  zgradu “Ineksa”!?

Nezavršena mućka bivšeg “kradonačelnika” prodaja JKP Gradska čistoća:

Do današnjeg dana niko još u Gradu Beogradu, među nadležnim istražnim organima, pa ni u Gradskoj čistoći – nema odgovor na pitanje zbog čega su morali da kupe 61 odsto poslovne zgrade “Ineks”, u Kraljice Marije 1, pre skoro 9 godina za ondašnjih fantastičnih 600 miliona dinara!? Te pare nisu zvanično imali, ali su štelovanjem godišnjeg bilansa,nenaplativa potraživanja pretočili u dobit, i tako su stvorili virtuelne pare! Oni koji su ih nagovorili na to, odmah su i aminovali: ondašnja gradska vlast na čelu sa gradonačelnikom Draganom Đilasom! Da im se mnogo žurilo, dokaz je da su samo dan ili dva kasnije, Grad Beograd i JKP Gradska čistoća potpisali ugovor o Konzorcijumu radi kupovine ove zgrade iz stečaja i to, u srazmeri 60,1 prema 39,9 u korist Gradske čistoće!

Mozak cele ove operacije bio je gradonačelnik Dragan Đilas lično, i da je najverovatnije on, po obavljenoj kupovini, zaustavio da se Gradska čistoća uknjiži na kupljeni deo zgrade od 12.900 kvadrata, već je na kompletnu površinu to učinio Grad Beograd!?

Antikorupcijski i neprofitni portal Embargo je dugo tragao za istinom ovoga slučaja i na kraju je došao da veoma interesantnog podatka, zašto je Gradska čistoća morala da kupi ovu zgradu, koja joj uopšte niti je trebala, niti je i koristila, a dala je 2009.godine više od 600 miliona dinara za svoj suvlasnički deo.

Prvo zato što je na čelu Gradske čistoće bio Aleksandar Stamenković, jedan od najpoverljivijih Đilasovih poslušnika “ u mnogim lopovlucima u Beogradu”, a kao nagradu je dobio i visoku poziciju u Demokratskoj stranci. Na, kraju, kad je sve puklo, ovaj “nesrećnik je morao”, posle kratkog boravka iza brave, “ da beži” preko bare…Ali, nije on bežao zbog ove afere… Podzemni kontejneri “ su mu došli glave”, dok njegovom šefu, ni dlaka sa glave nije falila?! U Gradskoj čistoći i danas tvrde, da Stamenković nije bio niti glup niti lud, da je sve radio samo po direktivi “odozgo od žutog”, ali bez pisanih dokaza?  To je to? Tako su radili žuti… I još se “ovaj” svuda unaokolo hvali kako je sve radio pošteno i da njega nema nigde u pljačkanju državne imovine i gradske kase?! E, neće biti. Sreća njegova, što je Stamenković odabrao egzil i bekstvo bez povratka, umesto da je ostao i sve lepo ispričao: ko ga je naterao da sve to radi? Ucena ili nešto treće… Kažu, ne pada mu na pamet da se vraća, a, izdržava se, tako što taksira…

Ali, vratimo se na Embargovo traganje zašto je sve ovo radio Đilas, pa još sa “đubretarcima”, kod onoliko “ozbiljnijih” javnih preduzeća u Beogradu:

– U intervjuu, ekonomskom časopisu, još dok je bio na vlasti ( znači bio je gradonačelnik Beograda) Dragan Đilas je u širem kontekstu objašnjavanja planova za budućnost, a on na čelu Beograda ( što srećom po Beograđane nije dočekao?!) rekao i to, da je bila u planu prodaja Gradske čistoće?! – tvrdi sagovornik Embarga, stručnjak za privredni kriminal sa višegodišnjim isustvom rada u istražnim organima ove zemlje.

Šta to praktično znači?

– Pa to znači, da je gospodin “kradonačelnik” hteo nekom svom prijatelju ili bliskom partijskom drugu, da “uvali Gradsku čistoću” sa svom pratećom opremom, skladištima i zvezdarskim barakama kao kancelarijama, ali kao sefte, “ispod ruke” da mu pokloni 61 odsto vlasništva poslovne zgrade “Ineks”, u Kraljice Marije 1! Pazite, zvanično bi prodaja išla bez ovog poslovnog prostora, jer nije još uvek uknjižen na Gradsku čistoću, tako da i ne bi mogao da bude predmet prodaje… E, to je posao! Tako je to izgleda smislio “ mag velike prevare”, “Veliki brat velikih pljački”. Da, onda, iza scene se nagodi sa novih gazdom Čistoće za više od pola ove ogromne zgrade u Kraljice Marije 1! Bez javnosti i suvišnih priča… Ali, pretekoše ga događaji, pa se narod beogradski otreznio i rešio da ga pošalje na političko djubrište.

Ko zna, možda sada Đilas želi da se vrati i odradi ono što nije uspeo pre? Možda. Mada, nisu to ona vremena kada je u Beograd stigao sa samo 6.000 DM iz Praga? Nisu više ni “dobra vremena pljačkaške privatizacije koje su sprovodili njegovi žuti”… I ne trebaju  mu. On ne želi da se seća prošlosti, vremena besparice, besposličarenja, brojnih  ličnih kompleksa, od kojih je sujeta kolo vodila…On sada ima grdne milione evra u šteku iz poslova koje je napravio uz pomoć vlasti i sa vlasti, “mafijaškim monopolom nad svim reklamnim sekundama ovoga sveta”… I brojnim drugim licemernim akcijama i lažnim donacijama… A, kako nije tamo gde bi trebalo odavno da bude, njemu treba opet vlast. Da zaštiti oteto i od naroda uzeto!?

P.J.

Оставите одговор