Đilasov muljator u Americi! (4)

Zbog lopovluka žutih bivši direktor Stamenković zbrisao iz zemlje:

Bivši direktor Gradske čistoće i glavni akter afere sa ugradnjom nekvalitetnih podzemnih kontejnera u Beogradu, koje  je na „nameštenom tenderu“ ugrađivala privatna  firma „Blok“  – daleko je od domašaja naših istražnih organa!

Aleksandar Stamenković, građevinac i nekadašnji član Izvršnog odbora Demokratske stranke ( po isključivoj volji i želji njegovog ondašnjeg mecene, gradonačelnika Dragana Đilasa?!) –  po rečima njegovih bivših kolega iz firme,  odavno je   u Americi i iz koje nema nameru da se više vraća u Srbiju? Tamo je prvo radio je kao građevinac, da bi, po istim tim pričama, prešao na taksiranje… I nije jedini funkcioner takozvanih demokratskih opcija iz Srbije koji je taksirao po Americi…

Izgleda da  Stamenković neće sebi više da  dozvoli  „luksuz“  nekog novog hapšenja, a nema više ni zaštitnika, jer  Đilas odavno više „ nije vlasnik Beograda“ i to isključivo voljom  Beograđana.

Ali, zato se mi danas pitamo, šta bi  sa pompeznom najavljenom istragom iz 2014.? Izgleda da je pojela maca?

Posle policijske akcije hapšenja, po nalogu Višeg javnog tužilaštva i njihove zvanične istrage, 2014. Uhapšeni su  glavni akteri afere: naručilac posla, direktor Gradske čistoće, Aleksandar Stamenković sa saradnicima, kao i pojedinci iz privatne firme „Blok“?   Prošle su tri godine od tada, a ništa se ne zna o sudbini ove afere!  Da nije, kao mnoge pre i posle nje, završila u nekoj fijoci gde čeka zastarevanje?!

A, dok se i to ne dogodi,  glavni akteri  ove priče su se sklonili u „ debelu busiju“! Ne isplati im se da rizikuju… Znaju da je sve jasno i da dokaza protiv njih ima. Svi to znamo, to je bilo vreme  beogradske  „Đilasodrpijade“…

A dok nema novih hapšenja, podsetimo se kako je sve počelo: nalogom Višeg javnog tužilaštva, postojala je   osnovana sumnja da su preko malverzacija oko tendera za podzemne kontejnere u Beogradu oštetili državu za 169 miliona dinara. Postavljanje 1.800 kontejnera koštalo je oko šest miliona evra, a posao je pripao konzorcijumu firmi „Blagojevica“ i „Blok“!

Kako su tada  saopštili u policiji, celokupan postupak javne nabavke je bio favorizovan u korist ove dve kompanije i na taj način im je pribavljena imovinska korist od 63 miliona dinara.

Osim Stamenkovića, iza rešetaka su se, na kratko, tada našle njegove kolege Bojan Anđelković (54), samostalni referent plana i analize, i Mirjana Ivanović (37), rukovodilac službe za javne nabavke u JKP „Čistoća“. Privedeni su i formalni vlasnik „Blagojevice“ d.o.o. Živko Radojičić (47) i direktor firme „Blok“ d.o.o. Dušan Mandrapa (48). Oni su  se teretili  da su namestili tender za postavku podzemnih kontejnera sa namerom da pribave imovinsku korist pomenutom konzorcijumu.

Postupak javne nabavke, isporuke i ugradnje podzemnih kontejnera donet je bez odluke Upravnog odbora JKP „Gradska čistoća“, saopštila je tada policija, procenjujući da je vrednost tog posla bila 716.000.000 dinara bez PDV-a. Ta novčana sredstva i količine podzemnih kontejnera za navedenu javnu nabavku opredeljena su i odobrena tek naknadno od strane Upravnog odbora ovog javnog preduzeća.

Celokupni postupak javne nabavke je nakon toga favorizovan u korist konzorcijuma, pa je na kraju sa njima zaključen ugovor u vrednosti od 613.305.000 dinara. Postavljanje ukupno 1.800 kontejnera koštalo oko šest miliona evra

Policija je tada tvrdila da je država u ovom slučaju ukupno oštećena za 169.299.251,24 dinara.

Ali, tada je odmah reagovala Stamenkovićeva Demokratska stranka, tvrdeći da je  „policijsko zadržavanje Stamenkovića izvedeno je po unapred poznatom i nedopustivom obrascu na koji DS ukazuje već dve godine, da se istrage i hapšenja najavljuju preko tabloida koji su preuzeli funkciju istražnih i sudskih organa“!

Njih nisu zanimale cifre, dokazi o tome šta je i kako radio njihov Stamenković i ekipa?! Licemerje je pridodato u sledećem „argumentu“:

„Neprihvatljivo je da u bilo kom demokratskom društvu čoveka koji je uspešno vodio dva gradska preduzeća i o čijem su poslovanju pozitivno mišljenje dale i interna i nezavisna revizorska institucija danas zadržavaju“.

Za neverovati je kojim argumentima je DS branio Stamenkovića! Pa, lično ga je u novembru 2011.sa mesta direktora Gradske čistoće smenio gradonačelnik Dragan Đilas. Zna se zašto? Zato što  je u javnost proceurelo sve šta je „morao da odradi“ svojim partijskim kolegama, pre svega Cviji Babiću iz Beogradskog vodovoda i kanalizacije, koji je tada bio u vrhu Gradskog odbora DS-a i mnogim drugima. Afera podzemni kontejneri je takođe bila omča oko njegovog vrata… Kao „so na ranu“ u  etar su otišli podaci koliko je Stamenković  zaposlio „partijaca“ u Gradsku čistoću: što savetnika, što pomoćnika…Brojalo se do više od pedesetak po raznim službama i nameštenjima.

Ali, gradonaćelnik Đilas nije „smeo“ da se tek tako odrekne „dobrog izvršitelja“, pa ga je brže bolje ispratio u drugo javno preduzeće „Adu Ciganliju“.

-Nije se tamo dugo zadržao, jer se u Beogradu bližio slom žutih – tvrdi  izvor Embarga iz ondašnje vlasti. – Stamenković je znao šta ga čeka, ali je u trenutku hapšenja postupio korektno prema  drugim uhapšenim kolegama, tvrdeći da je sam sve radio, da je on dao predlog Upravnom odboru ko će raditi podzemne kontejnere? Što je i bilo tačno. Firma „Blok“ uopšte nije bila adekvatna za te poslove, i u APR-u je  pisalo  da su se bavili proizvodnjom kablova?! Kakve su oni imali veze sa podzemnim kontejnerima? Jedna francuska firma „ Sokstom“ ima licencu za proizvodnju i ugradnju podzemnih kontejnera… Zna se ko je mogao da mu  naredi nameštanje tendera?

Interesantno je, da i danas u Gradskoj čistoći mnogi veruju da je Stamenkoviću došla naredba „odozgo“, kao što je recimo bio i slučaj sa kupovinom zgrade „Ineksa“, sa pozajmicama i vraćanjem tuđih dugova banci Inteza. Ali, u firmi ne postoji takav dokumenat o tome, pa mnogi veruju da se sve radilo usmeno, bez pisanih tragova. Doduše, Stamenković, i dok je bio kratko u pritvoru – nije nikoga prokazao od onih „odozgo“?

Da je od starta sve mirisalo da će u tom poslu biti velikih  problema, Embargu potvrđuje sadašnji direktor Gradske čistoće, Mićo Bogdanović:

-Sve je nekako i u pripremi tog posla urađeno zbrda s dola! Nije uopšte urađen, kao prvo projekat, gde treba da se postave ti kontejneri? Šta će podzemni kontejner u Mirijevu, ili recimo u nekim drugim prigradskim naseljima… To je za centar grada, pre svega. O kvalitetu nema šta više da se kaže? O tome su rekli veštaci Gradskog zavoda za veštačenje. Mi sada imamo velikih problema zbog lošeg kvaliteta izrade… Otpadaju poklopci, kradu se površinski delovi, dok u unutrašnje boksove curi voda, plastika se odavno raspala.. Mnogo problema i potrebno je mnogo novca da bi se sve to saniralo. A, dok traje sudski postupak ništa ne možemo da uradimo! Sudija kaže, da ništa ne diramo…

E. E.

 

Оставите одговор