Đilasovi konsultanti – ručali u Beogradu, večerali u San Francisku?! (3)

Kako je „ žuta bratija pljačkala“ građane Beograda tokom gradnje mosta Ada:

Američka konsultantska kuća „Luis Berger group“ je kao rukovodioc projekta gradnje Đilasovog mosta preko Save –  nemilice trošila pare beogradskih poreskih obveznika, a da im ni jedan jedini račun, ili nepotrebni trošak nije vraćen! Ondašnja beogradska vlast gradonačelnika Dragana Đilasa i njegove kamarile je samo aminovala i isplaćivala enormne troškove za sve i svašta, da se pojavila otvorena i direktna sumnja o „tajnom dilu za čerupanje gradske kase“!?

Kao posebni specijalitet ove kuće tokom rada u Beogradu bila je naplata avionskih karata, odnosno njihova privatna putovanja su nemilice naplaćivana kao da su to radili zbog potrebe posla kojim su se bavili u Beogradu?! Naravno, to nije imalo ikakve veze sa istinom, ali je ostala činjenica da su im isplaćivane ogromne cifre na ime avio prevoza, na relacijama Beograd-Evropa-San Francisko i druge prekookeanske destinacije!

Portal Embargo je došao u posed dokumenata koji dokazuju kako se i na ovim stavkama nemilice trošio novac građana Beograda, a što je aminovala ondašnja „ Đilasova bratija“ na vlasti! Uvidom u kompletan troškovnik bodu oči troškovi avio prevoza koji su za period od maja 2008. pa do oktobra 2013. bili fantastičnih 57.104 evra, na relacijama Beograd-San Francisko, Beograd-London, Mančester- Beograd-Dubai, Beč,Manila, Amsterdam,  i druge svetski poznate i najudaljenije destinacije… Ono što je posebno zanimljivo i poražavajuće, da je Direkcija za građevinsko zemljište isplaćivala iznose za avio karte, ali bez konkretnih dokaza da su te pare zaista potrošene za avio prevoz!? To niko, nije izgleda nije ni smeo da proverava…

Da slučaj bude još bezobrazniji dokaz je i činjenica da konsultant u svojoj ponudi uopšte nije navodio konkretne troškove avio prevoza, niti je u ponudi dao precizne destinacije putovanja avionom?! Tako je recimo njihov rukovodilac, izvesni Garet Evans pravio takve troškove avio prevoza tokom svih tih godina, da čovek jednostavno pomisli, da je ručao u Beogradu, a večeravao u San Francisku, Dubaiu ili nekom drugom egzotičnom kraju sveta!

Na ime avio troškova na relaciji Beograd –San Francisko njemu su priznati troškovi u iznosu od 43.199,28 evra, mada se uopšte nije moglo ući u trag stvarnim troškovima avio prevoza ovog gospodina!

Da je u ovim računima bilo „bildovanja“ možda je najbolji dokaz slučaj izvesne Tamare Acev, koja je bila  angažovana kao lokalno osoblje za odnose sa javnošću i kao takva nije imala pravo na refundaciju troškova avio prevoza, ali im je ipak bio priznat račun u iznosu od 26.930,00 dinara!? Konsultant „Luis Berger“ je dostavio za plaćanje kopiju elektronske avio karte na ime Tamare Acev, dok je u obračunu materijalnih troškova naveo da je ta ista karta koštala 169,3 evra!

Da u radu Đilasove konsultantske kuće „Luis Berger“ nedostaje malo više poštenja i osećaja za realnost dokaz su plaćanja Direkcije za građevinsko zemljište po njihovom računu broj 25, iz 2009.godine, u iznosu od 156.376,36 evra u kome su sadržani i troškovi obuke članova Direkcije u iznosu od 3.000 evra, bez ijednog dokaza da je usluga i pružena! Ugovorom između Direkcije i „Luis Berger group“ nije uopšte bilo predviđeno da se obuka lica obavlja u inostranstvu, u Londonu, već isključivo u Srbiji, u Beogradu.

Ali, ni tu nije kraj sa marifetlucima renomirane konsultantske kuće u poslu rukovođenja gradnjom mosta  preko Save i pristupnih saobraćajnica: kontrolom je utvrđeno da je Direkcija u periodu od 2008.pa do 2013.godine ( od računa broj 14 pa do računa broj 86) isplatila  na ime materijalnih troškova, odnosno troškova administratora i prevodioca čak 210.400 evra, opet, bez dokaza o stvarno napravljenim troškovima!?

E. E.

(nastavlja se)

Оставите одговор