Đilasovim konsultantima iz Amerike 13.683.035 evra!? (2)

FOTO: mc.rs

Kako je „žuta bratija pljačkala“ građane Beograda tokom gradnje mosta Ada:

Američka konsultantska kuća „Luis Berger“ je bila bog i batina u poslu gradnje Đilasovog mosta i trošili su nemilice pare poreskih obveznika Beograda, što im je naravno, omogućavala potpisanim ugovorom i aneksima ondašnja vlast u Beogradu!

Na izgradnji mosta na Savi i pristupnim saobraćajnicama sa obe strane mosta, „žuta hobotnica“  je – „šamarala „ gradsku kasu kako im se i koliko ćefnulo… Trošili su pare iz kredita EBRD baš „ kao da su tuđe“, jer su znali da će te dugove neko drugi vraćati: Poreski obveznici Grada Beograda!!!

Dva kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj ( jedan od 69.600.000 evra uzet 2006. i drugi od 129.000.000 evra, uzet 2010.) baš za ove poslove omgućavao je „žutoj podmornici“, prvo na čelu sa Nenadom Bogdanovićem, a potom sa Draganom Đilasom – da bukvalno rade šta hoće i troše koliko hoće, praktično bez ikakve kontrole nadležnih državnih organa!

Da li je EBRD uslovljavao ( jer pisanih tragova zvanično još uvek nema!?) ili ne, tek Grad Beograd, odnosno Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada morali su da raspišu konkurs za stručnog konsultanta ( naravno  u obzir su dolazile samo strane Kompanije sa bonitetom od 50 miliona evra na godišnjem nivou) i za to je u ukupnom fondu bilo namenjeno čak 11 miliona evra!? Verovali ili ne,  11 miliona evra samo za konsultantske zusluge, koje su se kasnije pretvorile u „rupu bez dna“, pa se kasnije plaćalo „ sve i svašta“, pa i čuveno razgledanje Londona o čemu smo pisali u prethodnom nastavku ove afere…

Upravni odbor Direkcije je 24.03.2006.doneo odluku o  pokretanju postupka za nabavku konsultanta, pa je formirana i  Komisija za ovaj posao na čijem čelu je bio ondašnji gradski arhitekta, Đorđe Bobić i još 6 članova, uglavnom njegovih kolega!

Početkom decembra te iste 2006.godine, rešenjem ondašnjeg gradonačelnika Nenada Bogdanovića, obrazovan je Stručni savet kompletnog projekta gradnje mosta Ada i pristupnih saobraćajnica na čijem čelu je bio akademik prof.dr Nikola Hajdin i još 6 uglednih profesora sa građevinskog i saobraćajnog fakulteta! Šta je ovo drugo značilo, nego uterivanje para i dodvoravanje stručnoj beogradskoj eliti, kad sve to plaća EBRD, a kredite će vraćati svi građani Beograda!?

Za posao izbora konsultantske kuće čak je i angažovana nova konsultantska kuća COWI! Znači angažovan je konsultant za angažovanje konsultanta i pored dve Komisije sa najstručnijim ljudima iz zemlje po pitanju gradnje mosta i pristupnih saobraćajnica!!!

Čak nema ni zvaničnog zapisnika Komisije sa otvaranja prispelih ponuda, od 11.05.2006.godine, mada je pristiglo 12 ponuda! Da ironija bude veća, ceo posao pretkvalifikacija za izbor koji je vodila konusltantska kuća COWI bio je samo na engleskom, a ne na srpskom jeziku!?

I na kraju, u ovako „nameštenom“ postupku, u septembru 2006. Upravni odbor Direkcije je odlučio da od četiri validne ponude prihvati ponudu i izabere za konsultanta Kompaniju „Luis Berger group“ Inc. USA!

Tri godine kasnije Komisija Direkcije, na čijem čelu je bio „čuveni“ Zoran Rubinjoni predlaže da se prihvati da ova konsultantska kuća radi i kompletan posao oko izgradnje Mosta na Savi, odnosno da  bude Rukovodioc kompletnog projekta!? Upravni odbor Direkcije ubrzo to i zvanično prihvata kroz Aneks osnovnog ugovora sa konsultantskom kućom Group „Luis Berger“ iz USA koji je potpisan 13.04.2010 godine!

Ukupna vrednost ugovora sa Aneksom 1 i 2 povećana je za  6.973.385,00 evra i iznosi sada 13.683.035 evra! Mašala. Rasipali se milioni kao da su „hiljadarke“… Takođe je ugovoreno da njihovi eksperti nadgledaju poslove izgradnje čeličnih konstrukcija za most koji su se radili u Kini!

Ekspert koji je kratkoročno nadgledao poslove u Kini plaćen je 7.750 evra mesečno!!!Ali, ni to nije sve, već su konsultanti predložili da se u Kini nađu njihovi podkontrolori, dva stalna stručnjaka, koji bi se plaćali 15.500 evra mesečno!Sve dok traje  gradnja čeličnih konstrukcija…

U isto vreme su se pojavili problemi sa rokovima trajanja ugovora sa konsultantima: prvobitno je bilo planirano da se radovi završe do kraja 2010. Godine, rokovi su pomereni za skoro dve godine i planirani završetak je kraj 2012.godine! Sve je to značilo i dodatne troškove, koji su opet išli na štetu Grada Beograda, odnosno njenih građana…

P.J.

(nastavlja se)

Оставите одговор