Jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine – Samit kojim se obeležava šest decenija od osnovanja Pokreta nesvrstanih zemalja, održava se u Beogradu danas i sutra, uz prisustvo velikog broja stranih zvaničnika.

Otvorio ga je predsednik Azerbejdžanske Republike i predsedavajući Pokreta nesvrstanih zemalja Ilham Alijev, koji je rekao da ovaj Samit danas pokazuje spremnost Srbije da nastavi tradiciju.

– Od osnivanja, Pokret nesvrstanih je igrao veliku ulogu u održavanju mira i čuvanju solidarnosti u svetu. Poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i nemešanje u unutrašnje poslove drugih zemalja je najvažniji princip nesvrstanih – rekao je Alijev.

Istakao je i da principi „nesvrstanih važe i danas, i da bi, kada bi bili prihvaćeni od svih zemalja, danas ne bi bilo ratova“.

– Da bi se doprinelo jačanju mira, međunarodnog prava Azerbejdžam je 2011. odlučio da se pridruži Pokretu nesvrstanih, i 2016. je izabran za predsedavajućeg od 2019. do 2022. godine – kazao je Alijev.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisutnima se obratio rečima „dobrodošli kući.“

– Beograd je bio i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću koji nosi ideju mira. Mir je osnov svake saradnje, to je jedini put ga blagostanju i prosperitetu čitavog čovečanstva – kazao je Vučić.

Velika mi je čast, dodao je on, što smo se svi okupili danas u Beogradu, osećajte se kao kod kuće.

– Posebno mi je drago da vidim toliko naših prijatelja iz različitih delova sveta kojima pandemija nije bila prepreka da se okupimo – rekao je Vučić.

On je rekao da ne treba zaboraviti suštinsku ulogu koju je Pokret imao u svetu.

– Smatram da ćemo se složiti da je danas svet na mnoge načine različit od onoga 1961. godine, istovremeno nije samo reč o broju izazova sa kojima se suočavamo već je priroda svega toga složenija. Neophodno je da radimo na jačanju, svaki novi izazov sa kojim se suočavamo podseća nas da nijedna država nije izolovana. Saradnja i solidarnost su jedini put koji vodi prosperitetu – dodao je predsednik.

Srbija kao jedna od naslednika počastovana je ulogom koju je nasledila, naglasio je Vučić, i rekao da „nikada nismo prestali da jačamo saradnju“.

– Ponosni smo što kao neutralna zemlja na putu ka EU, a isto tako održavamo odnose i sa drugim državama. Uveren sam da ćete imati prilike da dok ste u Beogradu vidite novu, snažnu i moderniju Srbiju – kazao je predsednik.

Pokret je uspeo da ostane simbol slobodoljubivog dela sveta i treba da nastavi sa tim, dodao je on.

– Srbija zna kolika je ta borba teška, a najbolnija je ona koja se tiče očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta i situacije na Kosovu i Metohiji – kazao je Vučić.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Vučić je naglasio da dijalog nema alternativu.

– Uprkos svim izazovima ostajemo posvećeni pronalaženju kompromisnog rešenja, koje bi obezbedilo dugoročni mir na Balkanu – rekao je predsednik Srbije.

On je istakao i da Srbija nikada neće okrenuti leđa svojim prijateljima.

– Imate odanog i vernog prijatelja u Srbiji – poručio je Vučić i gostima poželeo da se osećaju kao kod kuće.

Na kraju obraćanja Vučić je izgovorio afričku poslovicu:

– Ukoliko želite da idete brže, hodajte sami, ukoliko želite da idete daleko, hodajte zajedno sa nekim.

Skupu se, preko snimljene video poruke, nako predsednika Srbije obratio i generalni sektetar Ujedinjenih Nacija Antonio Gutereš.T

– Pokret nesvrstanih ima ključnu ulogu u svetu. Poslednje zasedanje UN o globalnoj vakcinaciji održano je upravo na inicijativu „Pokreta nesvrstanih“. Mi želimo da stanovnike svih zemalja dovedemo do visokog procenta vakcinisanosti – kazao je Gutereš.

Predsednik Gane Nana Ado Dankva Akufo-Ada istakao je da se njegova zemlja sve ovo vreme drži glavnih principa pokreta.

– Mi verujemo u snagu pokreta u smislu pridržavanja principa. Ukoliko želite mir, morate da se razoružate – kazao je predsednik Gane.

Nad nama je i dalje pretnja nuklearnog oružja, upozorio je on.

– Ova situacija sa pandemijom, vakcina nacionalizmom i ako posmatramo globalna dešavanja i šta rade velike zemlje, to je naša realnost. Ono što je bitno je pozitivni neutralizam. Uticaj padnemije na našu populaciju je bio jak i moramo da pokažemo da smo bolje pripremljeni za buduće pandemije – istakao je predsednik Gabe Nana Ado Dankva Akufo-Ada.

Na samitu učestvuje oko 50 šefova država, vlada i ministara spoljnih poslova.

Dočekali su ih šefovi diplomatije Srbije Nikola Selaković i Azerbejdžana Džejhun Bajramov, koji je inače predsedavajući ovog skupa i predsedavajaći pokretu Nesvrstani i zajedno sa Srbijom je domaćin jubilarnog skupa.

Ocenjuje se da je ovo najveći multilateralni skup u Evropi uprkos pandemiji korone.

Starović: Oči sveta uprte u Beograd

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović rekao je za RTS da su danas oči celog sveta uprte u pravcu Beograda.

„Svi građani Srbije imaju razloga da budu ponosni. Danas su se okupile delegacije iz više od 100 zemalja sveta kako bi poslale poruku mira. Veliki je značaj ovakvih skupova“, naglasio je Starović.

Kada je reč o bezbednosti skupa, Starović je rekao da na Samitu učestvuje 4.000 ljudi, da se primenjuju rigorozne epidemiološke mere, da su svi učesnici vakcinisani i da im je urađen pi-si-ar test.

Prema njegovim rečima, svi koji su prisutni na Sajmu su bezbedni, mali deo učesnika je bio pozitivan na koronavirus i oni su izolovani.

Obraćanje Dodika

– Svet je prošao kroz jednu od najvećih kriza uzrokovanu virusom korone. Na početku epidemije koja je pogodila svet bogate zemlje su zaboravile na male. Pokušaj da se pravovremeno obezbede sredstva i zaštita opreme, bilo je na granici prevare i sve na štetu manjih i siromašnih. Kao da svi životi ne vrede isto, i opet su male zemlje pomogle siromašnim i nisu zaboravile na prijateljstvo. Vidimo da Pokret se driži principa – kazao je Dodik.

Dodao je i da je zabrinut povodom celokupnih dešavanja u svetu.

– Želim da izrazim zabrinutost jer se svet svaki dan suočava sa brojnim problemima, politički i vojni sukobi, migrantska i izbegličke kriza, terorizam, siromaštvo… – rekao je između ostalog Milorad Dodik.

Putinova poruka učesnicima skupa Pokreta nesvrstanih

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je učesnicima skupa u Beogradu povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih da je pozitivni potencijal te organizacije danas od posebnog značaja imajući u vidu turbulentnu situaciju u svetu.

Putin je u telegramu učesnicima istakao da Pokret nesvrstanih ima veoma važnu ulogu u međunarodnim odnosima, da dosledno insistira na principu ravnopravnosti država, uvažavanju suvereniteta i zakonitih interesa, a takođe se zalaže za konstruktivni multilateralni dijalog strogo u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija.

Danas, kada je situacija u svetu sve turbulentnija i kada čovečanstvo mora da se suoči sa narastajućim brojem pretnji i izazova, pozitivni potencijal Pokreta nesvrstanih je posebno potreban, naveo je predsednik Rusije.

Ukazao je da je važno da se ta autoritativna i reprezentativna organizacija aktivno uključi u rešavanje kriznih situacija, dajući suštinski doprinos kolektivnim naporima za izgradnju demokratičnijeg i stabilnijeg svetskog poretka, jačanjem poverenja i uzajamnog razumevanja među članicama međunarodne zajednice, istakao je Putin.

Ruski predsednik je podsetio da je Rusija nedavno dobila status posmatrača u Pokretu nesvrstanih i ocenio da to otvara nove mogućnosti za saradnju u rešavanju regionalnih i svetski pitanja, u osiguravanje bezbednosti i održivog razvoja u celom svetu.

Putin je učesnicima skupa poželeo uspešan rad. Rusiju na skupu u Beogradu predstavlja šef diplomatije Sergej Lavrov.

Blic