Dokazi “ko vrata”, a optužnice protiv Šapića – još nema!? (8)

Ko štiti od krivične odgovornosti predsednika opštine Novi Beograd:

Na adresu antikorupcijskog portala Embargo stigao je pismeni odgovor Republičkog javnog tužilaštva, da je adresa za Krivičnu prijavu koju su advokati porodice Alili podneli protiv Aleksandra Šapića i ostalih Treće osnovno javno tužilaštvo sa Novog Beograda!?

Da li je to isto Tužilaštvo, koje je još pre godinu i više dana  dalo nalog specijalizovanoj službi policije ( UBPOK-u) za prikupljanje podataka u pretkrivičnom postupku i utvrđivanja ima li osnova za podizanje optužnice protiv predsednika opštine Novi Beograd i saučesnika?  Da to je isto Tužilaštvo u kome već odavno “ćute” dokazi koje je su prikupili inspektori beogradske policije, a upravo po njihovom nalogu! Da ironija kompletnog slučaja bude veća, sada se u istom Tužilaštvu praktično nalaze dve krivične prijave protiv istih osoba i ni za jednu se još uvek ne zna epilog, odnosno da li će nadležno Tužilaštvo podići optužnicu ili ne?  Tužilaštvo za organizovani kriminal je uradilo ono što je bilo i za očekivati “ brigo moja pređi na drugoga”, dok Republičko javno tužilaštvo upire prstom u “mlađeg brata” na Novom Beogradu… A, od njih još nema nikakvog obaveštenja za javnost i pored činjenice, da je ovaj slučaj itekako bitan za beogradsku javnost, posebno onu novobeogradsku:

– Tokom cele prošle godine svi zaposleni u opštini Novi Beograd bruje o policijskoj istrazi po nalogu mesno nadležnog tužilaštva – pričaju oni odvažniji i hrabriji zaposleni u ovoj opštini za portal Embargo. – To nije više nikakva tajna, da su mnogi išli u policiju i davali izjave o tome, šta se godinama radilo u ovoj opštini, kako se “izigravao” zakon, normativna akta, kako su se bahato trošile pare iz opštinske kase, po isključivoj želji i lošim namerama predsednika Šapića, ali čijeg potpisa nigde nema!? On se vešto krije iza odluka nadležnih i njegovih dežurnih žrtava, poput recimo jedne načelnice Uprave, Olivere Višnjić i drugih… Svi znaju, da “glavne konce u mnogim marifetlucima i odlukama gde se uzimaju pare, iza senke deluje jedna Maca”, ali ni njenog potpisa nigde nema!? Čudo jedno. Eto, u jednim dnevnim novinama lično je predsednik opštine priznao, kako je bio na razgovoru u policiji, tobože, zbog nekih prijava “zaludnih” građana i zluradih pojedinaca! E, neće biti tako, ali ako istražni organi što pre ne reaguju, na kraju će i ispasti da je doktor Šapić u pravu!?

Zaposleni su i lično gledali kako inspektori dolaze u zgradu opštine i obavljaju razgovore sa mnogim kolegama. Mnogi od njih su odlazili u prostorije UBPOK-a, gde su davali zvanične izjave o tenderima, o tome kako su trošene budžetske pare, o tome kako su “nameštani unosni poslovi za firme prijatelja i partijskih saradnika”… Policiji je takođe predočeno i mnogo konkretnih dokaza za sve ono što se godinama radilo u ovoj opštini.

– Naravno da je inspektore zanimao i slučaj kupovine lokala u Studentskoj 45a, posebno ko je faslisfikova pokojnika – tvrdi sagovornik Embarga. – Zna se, da je Šapić javno priznao, da je on lično “držao pod kontrolom ovaj slučaj”, pa je čak bio imenovao svog savetnika, Nebojšu Jovanovića, potpuno nezakonito za građevinskog inspektora specijalno, da bi valjda zataškao ovaj slučaj? Znamo da su inspektori uzeli i zvaničnu izjavu i od Hamita Alilija, sina pokojnog Amdija Alilija, čoveka koji je Šapićevom ujaku prodao lokal za deset puta manje para nego što stvarno vredi na tržištu?!? Sve su to  stvari koje se nikako ne mogu zataškati i koje zbog beogradske javnosti nikako ne smeju ostati nerasvetljene, a krivci nekažnjeni!

Da u Tužilaštvu “ćute” brojni dokazi protiv Šapića ( oca i sina?!) i ostalih saučesnika, više nije nikakva tajna. U policiji nisu ovalšćeni da daju  izjave za medije povodom ovoga slučaja, jer, sve što su radili,  radili su po zahtevu Tužilaštva, ali ne skrivaju iznenađenje, što sve ono što su im pre nekoliko meseci prosledili – nije ozvaničeno u podizanju optužnice protiv odgovornih funkcionera opštine Novi Beograd, saradnika i članova familije…

– Ma, dokazi su jasni ko vrata i tu nema šta mnogo da se više doda – nezvanično je za Embargo prokomentarisao neko ko je veoma upućen u istragu policije. – To mi je lično i rekao jedan od operativaca u ovom slučaju. Ali, sada su na potezu oni, koje je Zakon odredio da odlučuju ko će sesti na optuženičku klupu! Ne bi valjalo da se politika opet meša u klasični istražni postupak, jer je odavno doktor Šapić počeo da “plače po svojim medijima, kako ga progone jadnog i poštenog”…

Za portal Embargo, doktor Aleksandar Šapić ne želi da daje izjave, kao ni za većinu drugih medija… Jedino se oglašava na  Tviteru, ponekad u jednom “prijateljskom tabloidu” i to je sve.  To što želi da se u javnosti predstavi kao nekakva politička žrtva – ovoga puta neće proći… Neće “da može”!!!

P. J.

Оставите одговор