DOS je opustošio sela nacionalnih manjina u Vojvodini! (4)

Uloga nacionalnih manjina u građanskom društvu u Vojvodini, odavno neki političari žele da predimenzioniraju I učine je politički I ekonomski problematičnom sa stanovišta odnosa prema Beogradu i državi Srbiji. Nije li to onaj tajni okidač koji raspojasani pojedinci iz Vojvodine čuvaju kao sakriveni adut u nekom novom pokuzšaju razračunavanja sa Beogradom?!

Odgovarajući na zamerke izrečene na njegov račun Čanak je napomenuo da treba da se razgovara o tome kakva bi Vojvodina trebalo da bude u 21. veku.

  • Što se tiče uništavanja ekonomije posle 5. oktobra čiji je sinonim Miroljub Labus i jedna potpuno nekontrolisana liberalizacija tu se sa vama više nego slažem. To je nedopustiv potez na koji nažalost, ni LSV nije mogla da utiče, ali je dizala glas – rekao je Čanak.

On je naveo da nije rekao da Srbija ne vodi miroljubivu politiku već se, kaže, naglašava miroljubivost politike i ocenjuje da je samo došlo do nesporazuma.

U raspravu koje se pre nekoliko meseci vodila u Skupštini Srbije, a na osnovu Rezolucije koju je podneo LSV, uključio se i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je istakao da je „najveći genocid“ nad privredom Vojvodine, koju je dominantno nosila prehrambena industrija, izvršen DOS-ovskom liberalizacijom tržišta i privatizacijom poljoprivrednih kombinata!

Nedimović je naveo da je u vreme DOS-a, zbog katastrofalne privatizacije ugašeno nekoliko stotina hiljada radnih mesta od kojih je živeo ogroman broj poljoprivrednika i njihovih porodica.

  • Potpuno urušavanje poljoprivrede zacementirano je divljom liberalizacijom koju je sproveo Miroljub Labus i time unakazio prehrambenu industriju koja je ključ ekonomskog razvoja svakog agrara i glavna karika u poljoprivrednom lancu –  rekao je Nedimović u parlamentu.

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Olena Papuga upozorila je, tom prilikom, da Vojvodina postaje iz godine u godinu sve siromašnija regija, iz koje se stanovništvo, posebno pripadnici nacionalnih manjina, masovno iseljavaju iz ekonomskih razloga.

Prazne se mađarska, slovačka, rumunska, rusinska i druga sela, tako da danas ne možete pričati o multietničkoj Vojvodini. Nijedna relevantna državna institucija nema podatak koliko se stanovnika u poslednjih 10 godina iselilo iz Vojvodine, rekla je Papuga.

Ona je istakla da ja stanje posebno katastrofalno u pograničnim opštinama i kao primer navela Kanjižu, gde nema nezaposlenih, „ali to nije rezultat ekonomskih ulaganja, nego migracija u Nemačku, Mađarsku i Austriju“.

U mađarsko odeljenje škole u Novom Bečeju upisano je samo 12 dece. A ranije ih je bilo 12 razreda, ukazala je Olena Papuga, jedan od podnosilaca predloga Zakona o finansiranju AP Vojvodina, koji je na dnevnom redu sednice Skupštine.

Ona je rekla da je od 2002. godine broj stanovnika Vojvodine smanjen za pet odsto i da se pokrajina „čisti“ iz ekonomskih razloga, a jedan od njih je i pogubno davanje poljoprivrednog zemljišta u zakup Arapima po smešno malim cenama, dok se domaćim paorima to onemogućuje.

Jedino što može ostaviti mlade na selu je poljoprivreda, a država za to nema sluha, konstatovala je Olena Papuga.

Please follow and like us:
error0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *