“Dosta nam je Lajčakove podrške gubitniku Pajtiću”!

Slovaci iz Vojvodine  protiv samovolje jednog političara:

Slovaci u Vojvodini  ne žele da budu taoci nakaradne politike Demokratske stranke i njenog glavnog eksponenta među njima, predsednice Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine (NSSNM), koja je ujedno i potpredsednik DS-a za Vojvodinu!? Ali, isto tako, oštro se protive i dosadašnjoj politici matice Slovačke, odnosno njenih eksponenata u Srbiji i Vojvodini, koji su malte ne, pretnjama I ucenama “uterivali” svoje zemljake u “žuti atar”, bez obzira što su bili svesni, tada, a i sada – da je to prošlo vreme, da je politika koju oni i dalje podržavaju otišla odavno u prošlost i na đubrište istorije…

Slovaci u Vojvodini, psoebno oni viđeniji i cenjeniji, ubeđeni su, da ovo nisu zvanični stavovi države matice, odnsno vlade Slovačke i to nije njihova državna politika prema Srbiji i njima kao građanima Srbije – već su to samo stari neraščišćeni računi i preostali  restlovi slovačkih političara prema  srpskim demokratama, pre svega čuvenog Miroslava Lajčaka i njegovih slovačkih poslušnika prema Pajtiću i njegovim uglavnom vojvođanskim demokratama. Naravno da je tu, bila i ostala gospođa Ana Tomanova Makanova kao glavna politička, pa i emotivna spona, odnosno veza među političarima.

Miroslav Lajčak (levo) u čuvenoj gostinskoj sobi kod Mihala Spevaka

-Više od 1o godina ukazujem na pogubnost zvanične slovačke podrške prevaziđenoj politici koja je skoro sasvim izgubila uporište u srpskom narodu – tvrdi dipl.pravnik u penziji, Mihal Spevak,   na svakoj godišnjoj skupštini Matice slovačke u Srbiji, čiji je on bio inače i prvi predsednik.

Spevak i dalje uživa ogromnu podršku među Slovacima u Srbiji, bez obzira što mu je na jednom sastanku lično Miroslav Lajčak rekao, da je ta politika, odnosno taj vid organizovanja prevaziđen i da novo doba traži nove ljude?! Nije ga Spevak  poslušao, ali ga je odlično razumeo, jer njegov glavni politički eksponent u Vojvodini je Ana Tomanova Makanova o kojoj Spevak ima mnogo toga lošeg da kaže! I govorio je javno:

Domaćin, Mihal Spevak često je gostio i bivšeg ambasadora Igora Furdiku

– Uživam veliku podršku mojih zemljaka kada govorim u okviru slovačkih narodnih svečanosti, ali sam zatvoren za medije, koji su uglavnom pod kontrolom Ane Makanove?! – rezignirano kaže Spevak.

– Osim TV Petrovac, svi ostali su pod njenom kontrolom, a mislima na medije na slovačkom jeziku. Koliko je ta nakaradna politika agresivna, neka posluži i ovaj podatak, da su za poslednje izbore poslali državnog sekretara Ondruša iz ministarstva za državnu upravu, koji je povodom otvaranja Kulturnog centra u Bačkom Petrovcu, otvoreno govorio kome trebaju Slovaci da daju podršku, odnosno DS-u, na svim nivoima, pa je čak predložio Marčoka za budućeg predsednika opštine Bački Petrovac!? Kad su bili naši izbori u Matici slovačke u Srbiji (MSS) čak tri slovačka ambasadora su bila ovde kod mene, ovde u mojoj sobi za goste i agitovali za svog kandidata Beredi Stupavski, govoreći da toga zavisi i stav vlade Slovačke, prema nama Slovacima u Srbiji? Više ne smemo biti taoci jedne nakaradne politike koju po nalogu Miroslava Lajčaka u Srbiji predvodi funkcionerka DS-a, Ana Tomanova Makanova?!

E. E.

Оставите одговор