Dostojan!

Novoizabrani patrijarh srpski Porfirije je dostojan naslednik Svetog Save, patrijarha Germana, patrijarha Pavla i patrijarha Irineja i drugih velikih i znamenitih srpskih arhiepiskopa i patrijarha.
Patrijarh Porfirije je rođen u Bečeju od oca Radivoja i majke Radojke. Njegovo svetovno ime bilo je Prvoslav. Roditelji su mu se posle Drugog svetskog rata doselili u Vojvodinu iz sela Crnča, pored Dervente u Republici Srpskoj. Odrastao je u Čurugu gde je i završio osnovnu školu, a gimnaziju u Novom Sadu da bi 1986. završio Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu. Pre toga zamonašen je u manastiru Dečani 1985. godine Po završetku fakulteta otišao je na postdiplomske studije u Atinu gde je ostao do 1990. godine.
Po blagoslovu episkopa bačkog Irineja, 6. oktobra 1990, otišao je u manastir Kovilj. Tamo je 21. novembra 1990. godine rukopoložen u čin jeromonaha.
Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve ga je na svom redovnom zasedanju 14. maja 1999. izabrao za vikarnog episkopa jegarskog pri Eparhiji bačkoj.
Odbranio je doktorsku disertaciju „Mogućnost poznanja Boga kod apostola Pavla po tumačenju Svetog Jovana Zlatousta“ na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Atini 2004. godine.
Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) ga je izabrao 29. jula 2008. za svog predsednika. Od 2010. do 2011. bio je episkop vojni, a zatim koordinator za saradnju Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Vojske Srbije. Sveti arhijerejski sabor SPC ga je na svom redovnom majskom zasedanju 24. maja 2014. izabrao za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog.
Odlikovan je ordenom Svetog Ignatija u Švedskoj februara 2016. godine.
Od strane eparha 18. februara ove godine izabran je za patrijarha srpskog.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je u čestitki koju je uputio povodom izbora patrijarha Porfiriju naveo:
„Vaša Svetosti, sa radošću sam primio vest o Vašem izboru za naslednika Svetoga trona pećkoga – trona našeg oca Svetog Save Srpskog. U ime Republike Srbije kao i svih naših građana pravoslavne veroispovesti želim Vam da dugo i plodno delate na njivi Gospodnjoj u ime Hristovo, a u čast roda srpskog i sveg roda pravoslavnog. Na tom putu pre Vas nalazili su se, i naš narod vodili, veliki i znameniti srpski arhiepiskopi i patrijarsi koji su znali da u teškim vremenima sačuvaju veru, čast i obraz našeg naroda i odgovore iskušenjima koja su se pred njima nalazila. Ovoga puta težak ali častan zadatak pao je na Vas, da čuvate jedinstvo Srpske pravoslavne crkve i veru među Svetosavskim narodom.
Uveravam Vas da će u vremenima pred nama, i naša Srbija zajedno sa Vama, delovati na čast i dobro svih ljudi dobre volje i dobre vere, i svih Srba ma gde oni živeli, trudeći se da opstanemo i ostanemo na putu kojim su išli Sveti Sava, Arsenije, Maksim, Georgije Branković, Varnava, German, Pavle i Irinej. Na mnogaja ljeta Svjatjejši Vladiko“.
Neka mu Gospod da snage da uspešno vodi Srpsku pravoslavnu crkvu! Neka nam je svima srećan i nazdravlje izbor novog patrijarha Porfirija!
Arhiepiskopu pećkom, mitropolitu beogradsko-karlovačkom i patrijarhu srpskom Porfiriju još jednom čestitam izbor za patrijarha, slavnog trona Svetog Save.
Neka nam Bog čuva patrijarha Porfirija!
Dostojan!
Uglješa Mrdić
23. februara 2021. godine