DR BIRMANČEVIĆ: OBNOVLjIVI IZVORI ENERGIJE ĆE BITI DOSTUPNI SVIMA

Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, jedan je od najvažnijih, i treba da kompletnu energetsku efikasnost i sve zakone vezane za energetiku podigne na jedan viši nivo. Bilo da je reč o termoelektranama ili o stvaranju kupca proizvođača. Sve je precizirano ovim zakonom, rekao je dr Boban Birmančević, poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, iz poslaničke grupe “Aleksandar Vučić – Za našu decu”.

– Voda, solarna energija, vetar, to nema cenu. To nam daje priroda i nikome ne moramo da plaćamo fakturu za sunce koje sija i vetar koji duva i vodu koju nam je dala priroda. Ono što možemo da unapredimo je proizvodnja električne energije na biomasu, odnosno iz proizvodnje koja je u Srbiji najzastupljenija, a to je poljoprivredna proizvodnja – naglasio je dr Birmančević.

Kako je pojasnio, imamo jasan izbor: s jedne strane je zelena i zdrava Srbija, a sa druge imamo spaljivanje biljnih ostataka i svega onoga što mislimo da nam ne treba, a upravo to može da bude korišćeno za proizvodnju biogasa, odnosno za proizvodnju električne energije. Jer, upravo je taj biljni ostatak iz poljoprivredne proizvodnje najbolja sirovina koja je potrebna za proizvodnju energije.

– Korišćenje obnovljivih izvora energije će ovim zakonom biti dostupno svima. Svako ko ima ravan krov, koji ima određene resurse, svoju proizvodnju, može da stvori uslove da bude kupac ili proizvođač električne energije za svoje potrebe. A sve ono što ne može da upotrebi sam, a proizvede, otkupiće država. Ima li šta idealnije? – upitao je dr Boban Birmančević.

Koliko imamo krovova na području Srbije, samo od solarne energije mogli bismo da proizvedemo struje duplo više nego što to u ovom trenutku proizvode termoelektrane. Kako je narodni poslanik istakao, Srbija će da uloži 16 milijardi evra u ovaj sektor, odnosno u obnovljive izvore energije. Što je drugima izgledalo kao nemoguća misija, za ovu Vladu je jednostavno i realno.

– Ono što je pokazao Aleksandar Vučić za sve ove godine je da se planovi i projekti iza kojih stane država zasnivaju na realnim osnovama. Suština ovog zakona je da će država da garantuje proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora da neće biti zloupotreba i da će sve biti transparentno i u interesu zdrave životne sredine – rekao je dr Boban Birmančević.

Izvor: GO SNS Šabac