Država poništava Bojovićevu “otmicu” Energoprojekta!?

Počinje konačni obračun sa tajkunskom hobotnicom:

Prošlogodišnja (decembarska) Vanredna skupština akcionara Energoprojekta Holdinga a.d. je pokazala i dokazala šta su stvarne namere Dobroslava Bojovića, tajkuna iz Berana – da na perfidan način ( bez spostvenog kapitala) otkupi akcije zavisnih društava ovog Holdinga i da istovremeno zaustavi sve sudske postupke koje je svojevremeno ovaj državni projektantsko-građevinski gigant pokrenuo protiv  njegove firme GRO “Napred razvoj” i njega lično!?

Državi kao pojedinačno najvećem akcionaru u Energoprojektu Holdingu i svim ostalim malim akcionarima sada je potpuno jasno, da tajkun Dobroslav Bojović ima nameru da iz Energoprojekta “isisa sve što je moguće brzo unovčiti”, jer je očigledno ostao “ bez žute banke”, a ima obavezu kupovine akcija zavisnih društava u okviru Energoprojekta Holdinga. To što je brzometno, odmah po preuzimanju  većinskog  paketa akcija Holdinga ( na najblaže rečeno sumnjiv način i što je posebna tema postupka koji je pokrenulo Državno pravobranilaštvo pred nadležnim sudom), postavio svoj Nadzorni odbor i svog generalnog direktora – dokaz je više o njegovim stvarnim “pokvarenim” namerama prema ostalim akcionarima ovog nekadašnjeg privrednog giganta. Posebno prema državi Srbiji, kao pojedinačno najvećem akcionaru!

Da li mu je u tome, vetar u leđa, dalo nadležno  Ministarstvo građevine i pojedini beogradski privredno-politički moćnici pozivajući se neprestano “ na šefa”, više i nije bitno, jer su zaposleni u ovoj Kompaniji prozreli njegove “prljave namere”! Bojoviću je tako sužen  “manipulatorski” manevarski prostor, jer je za vrlo kratko vreme uspeo da izigra sve oko oko sebe, pa “ i da lava ( državu) povuče za rep”!!! Logično,  rekacija morala veoma brzo da usledi…

Antikorupcijski portal Embargo je već pisao i ekskluzivno ( kad drugi mediji ne žele!?) objavio da se Državno pravobranilaštvo uključilo u sudski postupak isterivanja istine u ovoj aferi, na strani tužioca ( Energoprojekta protiv Bojovića i njegove firme “Napred razvoj”), a koje je svojevremeno pokrenulo smenjeno rukovodstvo… Bojović godinama nije mogao da shvati, da postoje neko (neki) koji se “ne mogu kupiti” i za koje postoji nešto značajnije od pukog ličnog interesa…

Energoprojekt: (Foto: Alo)

Portal Embargo, nastavljajući da prati jednu od najvećih privednih afera, objavljuje  ekskluzivno i stav Ministarstva privrede, posle, rekli bismo očajničkih poteza gazde Bojovića kroz odluke “njegovog NO”, na Vanrednoj skupštini akcionara Energoprojketa:

“ Republika Srbija je na osnovu Zaključka Vlade i u skladu sa  sa Zakonom o privrednim društvima pokrenula postupak za pobijanje zakonitosti odluka donetih  na Vanrednoj  sednici skupštine akcionara Energoprojekta Holdinga! Obavešteni su  Javni pravobranilac i nadležno Javno tužilaštvo”!

Ovo je pismeni odgovor ministra privrede Gorana Kneževića, koji je poslao portalu Embargo, na naše pitanje, da li će i šta resorno ministarstvo preduzeti u ovoj aferi, a posle nekih medijskih spekulacija, da je država  konačno krenula u kontranapad…

Na slučaju Energoprojekt država Srbija brani svoj privredni integritet i interes. Dokazuje da kod nas postoji pravna država i da niko, baš niko, ne može biti jači od nje. To što se ova afera razvlačila godinu dana i u kojoj je trenutno  profitirao Dobroslav Bojović samo zahvaljujući “sumnjivim” odlukama Komisije za hartije od vrednosti –više je pitanje za poslanike Skupštine Srbije i nadležni Odbor nego za ikoga drugoga?!

Ako se Komisija za hartije od vrednosti oglušuje o pismena upozorenja guvernera, kao što je bilo u  slučaju Bojovićeve kupovine akcija Energoprojekta,  najbolji je dokaz da sa “njome nešto nije u redu” i da je zrela za vanrednu skupštinsku kontrolu. Sakrivanje iza stručnosti i titula, u ovom slučaju “ ne pali”, jer su “pali na moralnom planu”, dozvolivši da ih pohvata tajkunska  hobotnica, kao što suri orao lovi bespomoćne piliće!?  Samo, izgleda, ovi pilići su zdravo živnuli posle upadanja u klopku tajkunske grabljivice?

To kako su do sada radili članovi Komisije za Hartije od Vrednosti, najbolji su dokaz sudski postupci koji će se tek voditi i istrage nadležnih državnih organa, što najavljuju iz Ministarstva privrede i Državnog pravobranilaštva! Ne bi valjalo da oni, ostanu po strani, iza svih narednih dešavanja! Inspektorima UBPOK-a takođe, odavno je sve jasno! Imaju dovoljno argumenata da nadležno Tužilaštvo podigne optužnicu protiv Bojovića i drugih, a zašto se to još uvek ne dešava – odgovor treba potražiti na nekoj drugoj adresi…Na adresi svih onih koji su godinama opstruirali zakonitost rada Energoprojekta, dozvoljavajući da sudbinu giganta odlučuje pet članova Komisije za Hartije od Vrednosti, izgleda isključivo po volji jednog čoveka! Jednog tajkuna?

E, zato, “ čorbu koju su sami  zakuvali moraju sami i pokusati”!

Valjda će na gozbu pozvati i gazdu Bojovića? Mnogo su mu učinili. Mnogi sumnjaju, da  su finansijski eksperti baš lako prepoznali njegove adute u dubokim džepovima?!

E. E.

Оставите одговор