“Dugoprsti i žuti”, a zaštićeni “ko beli medvedi”!?

Neobična politička vrsta uživa u blagodetima svog zanata:

Kad je neko iznad zakona jedne zemlje, da mu istražni organi “ ne mogu ništa”, narod kaže “ zaštićeni kao beli medvedi”!?!
Srbija nema bele medvede ( mada u stvari oni imaju kremastu boju dlake i tamnu kožu), ali zato ima one koji uživaju status zaštićene retke (“lopovske”!?) životinjske vrste… I ko onda može da kaže da Srbija nema bele medvede? Ima. Itekako su nam dobro poznati.
Ova naša srpska, zaštićena vrsta je poreklom “demokratska”, “žute” boje i sedi u foteljama gradonačelnika tri grada: Šapca, Paraćina i Novog Beograda. I njima niko ništa u Srbiji ne može, niti sme!
Ako su beli medvedi zaštićena životinjska vrsta tamo gde žive, u polarnim uslovima Arktika, zbog čega su ovi naši “beli medvedi” zaštićeni kad im ništa ne manjka! Ne žive u teškim polarnim uslovima gde se svaki dan bore za hranu po ciči zimi i večitom ledu! Ovi kod nas, imaju svega i svačega u izobilju i što im treba i što im ne treba! “Glume poštenje”, javno se pokazuju, hodaju na dve noge i veoma su skloni političko-finansijskim mažnjavanjima i kamuflažama “da se istražni organi ne bi dosetili”…
Nije teško pogoditi. Da. U Srbiji trojica gradonačelnika su iznad svega: zakona, pravosudnih instance, inspekcija, Revizora, Statuta gradova koje vode, svih drugih noramtivnih akata… Nebojši Zelenoviću, Aleksandru Šapiću i Saši Paunoviću niko ništa ne može! Baš kao da su u koži ove zaštićene vrste.
Eto, pre neki dan sud u Šapcu je presudio da gradonačelnik Nebojša Zelenović nije odgovoran za višemilionsku proneveru gradskog budžeta!? Proneverene su pare građana Šapca, na “million načina i fakturnih fora” bez objavljivanja javnih nabavki, raspisivanja tendera… Mažnjavalo se “šakom i kapom” i kada je Državni revizor sve stavio na papir, “sašio Krivičnu prijavu sa dokazima crno na belo” – jadac! Što bi rekao nekada Nušić: “ Trt Milojka!”
Ispade da su krivci “kurir Đoka, Mica kafe kuvarica i vozač Mića”… Pa gde to još ima, osim u našem pravosuđu koje očigledno i dalje boluje “od žutice” kojom su ga zarazili DOS-ovci sa onom čuvenom reformom “po babu i stričevima, mafijašima i njihovim satrapima”… Izvinte, mnogo se izvinjavamo, ako je ovo bio pritisak na pravosuđe. Ovakvo, bolje da ga i nemamo! Čast naravno izuzecima koji su uspeli da prežive žutu epidemiju.
Nije sudiju Osnovnog suda u Šapcu zanimao nalaz DRI, već samo da odgovornost skine sa “klijenta velikog šabačkog Dona”?! Kakve li tek slučajnosti, da se nekako sva ova dešavanja potrefila sa vremenom kada sudijina ćerka dobija posao od iste te gradske vlasti kao vaspitačica?! Slučajnost ili ne? Pa, kako baš da je tada prime…
Izvinjavamo se, opet se mnogo izvinjavamo, ako je ovo bio pritisak na pravosuđe. Ovakvo, bolje da ga i nemamo! Čast naravno izuzecima koji su uspeli da prežive žutu epidemiju.

Za razliku od kolege Zelenovića, koji se oslobodio odgovornosti u “prvom krugu zaštite”, Aleksandra dr Šapića tek čeka istraga u Višem javnom tužilaštvu, u Odeljenju za borbu protiv korupcije! Istina, sa Krivičnom prijavom MUP-a protiv njega i njegove grupe ( službenici iz opštine i neki sa strane) mesecima su razna Tužilaštva igrala ping-pong sa nadležnošću, pa građani Novog Beograda odavno veruju da je i on ušao u onu retku zaštićenu životinjsku vrstu. Baš kao što su to pre neki dan shvatili Šapčani i naučili poslednju lekciju, kako se na izborima uopšte ne mora pobediti – ali može vladati. I to sa malim brojem glasova. Ova dvojica su po tome “ ko braća rođena”…

Pardon, imaju još jednog brata, zaštićenog kapitalca iz Paraćina. Sašu Paunovića, koji takođe godinama vlada ovom opštinom a da na izborima osvaja otprilike petinu od ukupnog broja upisanih birača!? I to je “brate” veština, kojom su ih naučili oni spolja. Kako da drže vlast i kad im stranka propadne i za nju više niko ne bude hteo da glasa… Kao što se desilo sa DS-om!? Rešenje je: Kupovina odbornika za minimum opstanka na vlasti. Ali ne svojim parama, niti parama spoljnih mentora! Nego narodnim, parama građana koji su inače glasali da takvi nikako ne dođu na vlast. A, oni su opet tu. I zaštićeni “ ko beli medvedi” od hapšenja i privođenja pravdi.
A, kad su oslobođeni glavnog straha (straha od hapšenja) onda sasvim opušteno kreću u “pljačkanje gradske kase, odnosno budžeta”. Ali na suptilan, perfidan način u kome ovi kapitalci od svojeručnog potpisa beže “ko đavo od krsta”… Za takve stvari, imaju oni svoje “Mace, Talambe, Šaletiće i ko zna kakve sve marionete”… Njima se daju mrvice sa bogate trpeze, samo za potpise i da se, tek osete, onako, kao bitnim u “pljačkanju narodne kase”!? Paraćin se danima trese od afera.. Građani nestrpljivo čekaju završni čin dugogodišnje političke noćne more! Nisu se uplašili. Dvadesetak hiljada (što je skoro polovina biračkog tela?!) potpisanih sigurno neće čekati dve godine da na redovnim izborima “Don Pauna” pošalju na djubrište političke istorije…
Jer, “bele medvede” odavno ne plaše ni Krivične prijave.. Odavno instalirane sudije “ čekaju ko zapete puške da zaštićene dodatno zaštite”!? Pa, šta onda da rade građani? Ništa. Ako im to dosadi, onda neka uzmu “govnjivu demokratsku motku”…
P.J.

Оставите одговор