DZ Vračar: Đilas zloupotrebio doktorku u političke svrhe

Direktor Doma zdravlja Vračar Miroslav Dmitrović izjavio je danas da je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Ðilas zloupotrebio tu zdravstvenu ustanovu i njene zaposlene u političke svrhe kada je govorio o platama javnih funkcionera i zdravstvenih radnika.

Dmitrović je na konferenciji za novinare rekao da je zgrožen načinom na koji je Ðilas zloupotrebio tu ustanovu i lekara opšte prakse dr Draganu Ðukić, zaposlenu u DZ Vračar, a koju je lider ŠP-a spomenuo poredeći plate javnih funkcionera i zaposlenih u zdravstvu.

Dmitrović je kazao da je u vreme vlasti bivšeg gradonačelnika Ðukić zaposlena u toj zdravstvenoj ustanovi kao medicinska sestra, iako je, ističe, tada imala diplomu Medicinskog fakulteta i položen stručni ispit.

““U Ðilasovo vreme nije bila retkost da su u beogradskim domovima zdravlja lekari opšte prakse zapošljavani kao medicinske sestre i tehničari i da su umesto plate od 50- 51.000 dinara, koliko je tada bila plata lekara, primali oko 28-29 hiljada, što je bila prosečna plata medicinske sestre““, kazao je Dmitrović.

Kako kaže, tek je sa promenom vlasti i odlaskom Ðilasa ““ispravljena nepravda““ i doktorka Ðukić i ostali, koji su na takav način zaposleni u zdravstvu, dobili puna prava i ugovore o stalnom zaposlenju.

““Svi koji su duže vreme zaposleni u beogradskim domovima zdravlja znaju kako je bilo u vreme Ðilasa““, rekao je Dmitrović.

On je naveo da u periodu između 2008. i 2012. godine beogradski domovi zdravlja, među kojima i vračarski, zaposlenima nisu isplaćivali nadoknade koje su im pripadale po kolektivnim ugovorima.

““Nisu isplaćivane otpremnine za odlazak u penziju, niti jubilarne nagrade, a velika nepravda je napravljena prema neugovorenim radnicima u stomatologiji – doktorima, sestrama i tehničarima, kojima su isplaćivane samo minimalne zarade umesto pune plate““, naveo je Dmitrović.

Kako kaže, to je dovelo do velikog broja tužbi posle 2012.godine i otežanog poslovanja većine domova zdravlja, dok su pojedinima dugo bili blokirani računi.

““Dom zdravlja Vračar je nekako uspeo da pregura taj period, iako smo dugo bili na ivici blokade. Konačno smo vratili dug, koji je bio veći od 16 miliona dinara što je, recimo, dovoljno za nabavku četiri ultrazvučna aparata““, naveo je Dmitrović.

Naglasio je da je za taj dom zdravlja značajno što više nema dug i što može da ulaže u renoviranje objekta i druge projekte.

““U januaru smo renovirali celo odeljenje kućnog lečenja i nege, a planiramo otvaranje laboratorijskog punkta u ambulanti u Ulici knjeginje Zorke, gde imamo oko devet hiljada kartona.

Dodao je da je prosečna plata lekara bez specijalizacije u Domu zdravlja Vračar u decembru prošle godine iznosila oko 84. 000 dinara, dok je zarada medicinske sestre sa srednjom stručnom spremom bila između 47 i 48. 000 dinara.

Preuzeto sa: Tanjug

Оставите одговор