Ekologija kao najnoviji pokušaj da interesna opozicija opet obmane gradjane!?!

Svet se promenio “ preko noći“! Uz brigu za sprečavanje klimatskih promena, preko noći počela je velika globalna akcija širom sveta na zaštiti ljudskog staništa, ozbiljno narušene prirodne ravnoteže!

Ništa to ne bi bilo čudno i neobično, da upravo tu činjenicu nisu počeli da koriste isti oni koji su zapravo bili glavni raniji višedecenijski protagonisti prljanja i zagađivanja planete!?

Pokreti koji su redom nicali širom sveta, na zaštiti planete zemlje uopšte nisu vodili računa o onoj najbitnijoj premisi novog zaključka: da su glavni zagađivači planete zemlje sada obukli zelene dresove i na taj način krenuli u obračun sa samim sobom, vešto se skrivajući iza opet zloupotrebljene nevine narodne iskrene energije…
U našim uslovima ovaj globalni svetski problem, skrivalica pravog stanja stvari – ima posebne obrise!

Naime, srpska lažna opozicija, u stvari interesno-tajkunska grupa, u nedostatku bilo kakve političke ideje, bilo kakvog ekonomskog programa, koji bi na bilo koji način mogao bar da parira merama i aktivnostima aktuelne vlasti – u malim sitnim sasvim politički nevinim ekološkim pokretima širom Srbije vide trenutno jedini način da animira gradjane i opet ih dovedu u zabludu i opet vrate u ponor u kome su bili do pre samo nekoliko godina!?!
Rastrčali su se Djilasovi i Jeremićevi dobošari gde god du čuli da se u bilo kom selu, zaseoku, sokaku ili gradskoj četvrti okupilo bar desetak gradjana.. Obećavaju im sve i svašta, samo da se stave na čelo svih tih malih grupica ljudi, okupljenih u akciji zaštite prirode i kompletne ekologije!?
Dokaza za to ima koliko hoćete! Da je tako već danima čitamo kako neki samozvani lider pokreta za očuvanje Stare Planine, izvesni Ćuta šalje političke poruke dostojne onih koji su ga već uzeli pod svoje…
Komentari samozvanih lidera ekoloških pokreta širom zemlje upravo dokazuju da ni u takozvanoj borbi za čistu planetu, prirodno stanište bez otpada i svih drugih zagadjenja- dobar su dokaz da se sve ipak ne dešava slučajno, niti spontano, već da je u pitanju sinhronizovana akcija koordinirana spolja i koja ima za cilj da aktuelnu vlast u Srbiji uzdrma iznutra: kao fol bez upliva politike, ali sa već jasno naglašenim političkim porukama dostojnim parola jednog Djilasa, Jeremića…
Ako je ikome stalo do ekoloških čiste Srbije, kao nove zelene eko zone, onda za to nikako ne može optuživali samo aktuelnu vlast, koja je učinila više na ekološkoj zaštiti zemlje, od svih prethodnih vlasti u Srbiji!
Naravno da ima i pozitivnih primera, poput udruženja Bela Čaplja sa leve obale Dunava koji u borbi za očuvanje prirodnog staništa Reve svaki dan trpe pritiske Djilasovih i Jeremićevih emisara, koji bi da ih stave u njihovu prljavu političku mantru?!?
Veliko je pitanje, koliko ovakvih i sličnih pokreta ima snage i moći da se odupre naletima bogatih bivših političkih profitera…
Kad nemate ni jedan jasan definisan i originalan politički i ekonomski program prihvatljiv za svoj narod, onda, po nalogu spolja, moraju bar pokušati da se “ zakače“ na neiskvarenu narodnu energiju raštrkanu po selima i manjim gradskim kvartovima. Ideja je više nego pročitana: da se sa sitnim protestima kobajagi radi zaštite prirode izazove široko narodno nezadovoljstvo koje bi trebalo da kulminira na budućim izborima… A, da onda, kao 5.oktobra 2000.na mala vrata udju iste štetočine i ponovo “ zajašu Srbiju“???
Ni ovaj zapadni plan neće proći u Srbiji iz više razloga..
Ali, isto tako, novopečeni čuvari prirode, ekologije i zdravog života ipak moraju da vode računa da točak istorije ne može da se vrati unazad, niti će!
Šta bi danas bila Amerika da je ostala netaknuta sa plemenima koja bi ostala da žive u šatorima pored reka, loveći bizone i pecajući pastrmke?!? Savršeno ekološki čista sa netaknutom prirodom…Ali zaostala!
I da zaključimo: politika nema šta da traži u borbi za očuvanje prirodnih staništa na planeti! To što neki vide u ovim pokretima poslednju šansu za svoj povratak iz otpisanih – neće da prodje! Bar ne u Srbiji…
P. J.

Foto: Pixabay.com