EKSKLUZIVNO: KRIV JE!

Gradonačelnik Šapca i predsedavajući savezu za Srbiju – Nebojša  Zelenović OSUĐEN za „proneveru“ šabačke kase u vrednosti 5 miliona evra!?

Dugo se krčkalo, „kuvalo u  posebnoj kuhinji“ sudije Osnovnog suda u Šapcu, dva puta se „jelo kvarilo“, da bi konačno Viši sud u Šapcu presekao ovaj sudski „rašomon“ i konačno licu pravde priveo gradonačelnika „slobodarskog Šapca“, Nebojšu Zelenovića zvanog „Zekaj od Peći“!?

Naime, kako nezvanično saznajemo iz izvora iz Višeg suda u Šapcu, Sudsko veće ovog suda je u postupku po žalbi Osnovnog tužilaštva iz Šapca usvojilo njihov predlog i proglasilo krivim između ostalih, i gradonačelnika Šapca za nenamensko trošenje ( ranije se to zvala pronevera!?) budžetskih sredstava u vrednosti skoro 5 miliona evra!?

– Odluka Sudskog veća je, izgleda bila doneta pre Nove godine, ali se čekalo na zvaničan papir, odnosno da se ta odluka pretoči u zvanično rešenje, koje će narednih dana biti i zvanično obnarodovano – tvrdi izvor Embarga iz ovog suda. – Za Sudsko veće nije bilo nikakve dileme da li je gradonačelnik Zelenović po slovu zakona i Statuta grada odgovoran za nenamensko trošenje budžetskih sredstava… Baš kao što su i prvobitno bili poništili prvostepenu presudu sudije Osnovnog suda, po kojoj, gradonačelnik Zelenović nije odgovoran za „muvačine sa parama“ u gradskoj kući kojoj on predsedava, predstavlja i rukovodi!? A, kada je sudija Biljana Mraović i u ponovljenom postupku oslobodila odgovornosti Zelenovića, mnogima je bilo jasno, da se opet politika umešala u pravo i pravdu, po ko zna koji put, počevši od vremena kada su dosmanlije „harale Srbijom“, a Batići, Petrovići „prosipali pravdu u bunar istine“….

Podsećamo, da je po nalazu Državnog revizora u kontroli poslovanja grada Šapca uočeno mnogo nezakonitosti, a posebno u trošenju gradskih ( narodnih) para, pa su po Krivičnoj prijavi nadležnog tužilaštva na optuženičku klupu seli neposredni fiannsijski rukovodioci Uprave grada, ali i gradonačelnik Nebojša Zelenović lično! Istoga trena, Zelenović je krenuo u političku kampanju kako se njemu sudi  zato što je opozicija Beogradu, kako ga ovim sudskim postupkom  Beograd pritiska i silom hoće da uguši vlast u „slobodarskom Šapcu“?! Koliko je Šabac bio slobodarski i demokratski, mogao se svako uveriti čitajući obimni izveštaj DRI kucan na nekoliko stotina  strana o svim nepravilnostima i nezakonitostima u radu Uprave …

U prvostepenom postupku, sudija Osnovnog suda je izveo „neviđenu pravnu gimnastiku“ , osudio je činovnike, ali je oslobodio „glavokomandujućeg“, gradoančelnika Zelenovića? Zašto?  Neki kažu, da je to, zbog ćerkinog posla, jer se, nekako u isto vreme sa ovim postupkom poklopilo i njeno zaposlenje u PU „Naše dete“,  koje se  inače finansira iz istog budžeta, za čiju „proneveru“ upravo  odgovaraju oni koji su seli na „maminu“ optuženičku klupu…

Tako je, po sistemu „ usluga za uslugu“ Zelenović dva puta u Osnovnom sudu oslobađan krivice? Taj vetar u leđa iz srpskog pravosuđa lukavo je koristio u „svojim medijima“ govoreći da se protiv njega vodi politička hajka, da je u pitanju čist politički kriminal Beograda i nekih tamošnjih komesara, a da u stvari i nema štete po budžet grada Šapca?!

Od ovakve gluposti niko živi se ne može oprati niti odbraniti. „Nestanu pare iz kase“ u vrednosti 5 miliona evra, kroz neke  „fantomske i virtuelne poslove i projekte“, a gradonačelnik, uvaženi ekonomista javno kaže da „ nema štete po gradsku kasu“!? Sačuvaj nas bože od ovakvih stručnjaka i državnih nameštenika…

Pravda je izgleda ipak zadovoljena. Šabačka javnost  se inače odavno pita, zbog čega „ oni koji muljaju, da ne kažemo kradu iz narodne kase“ ne odgovaraju? Ako su naše informacije tačne, a tačne su (!?), onda je ovom presudom pravda konačno zadovoljena… I u njenom donošenju, uopšte nije bilo bitno niti ( nedaj bože) značajno iz koje je političke opcije osuđeni gradonačelnik? Odavno smo naučili da „lopovi ne znaju za granice niti boju dresova“….

E.E.

Оставите одговор