Eksplozija korone u Šapcu

Grad Šabac je juče prebacio brojku od hiljadu obolelih od kovida 19. Ako se zna da je u prvom talasu korone bilo ispod stotinu zaraženih građana, onda je podatak zastrašujući.

Zbog čega je epidemija bukvalno eksplodirala u ovom gradu od 4. jula naovamo?

Lokalna vlast nije se usudila, bar direktno, da krivicu prebaci na republičku, zbog održavanje izbora, jer je i sama, i to do samo petnaetak minuta pre zatvaranja birališta, javno pozivala građane da izađu u što većem broju.

U Šapcu je u vreme predizborne tišine, a pod pokroviteljstvom grada, organizovana kulturna manifestacija „Vinaverovi dani“. A paralelno s njom i tzv. veče kupovine i koncert lokalnih kulturno-umetničkih društva na centralnom gradskom trgu.

U vikendu posle izbora usledili su festival cveća „Ruže Lipolista“ i konjičke trke, koje su godinama najposećeniji sportski događaj u gradu, ali i nastavak prekinete beogradske sednice Glavnog odbora (Lutovčevog) DS-a u sali Šabačkog pozorišta.

Jesu li svi poštovali mere bezbednosti, preporučenog rastojanja i nošenja maski u zatvorenom prostoru? Fotografije sa ovih događaja koje su se pojavile na društvenim mrežama svedoče da nisu.

Vanredna situacija u Šapcu zbog opasnosti od kovida 19 proglašena je 3. jula popodne, a potvrđena je sledeće večeri na hitnoj sednici dosadašnjeg saziva Skupštine grada. Novog saziva još nema, pošto ponavljanje izbora na 27 biračkih mesta nije organizovano, već je prolongirano do okončanja vanredne situacije.

U Zavodu za javno zdravlje u Šapcu ističu da su prethodno, i to čak u tri navrata: 20, 23. i 26. juna upozoravali lokalni štab za vanredne situacije i predlagali strožije mere kako bi se izbeglo da grad postane potencijalno žarište epidemije, ali da ove mere komandant štaba Nebojša Zelenović nije sproveo.

Zelenović je, opet, optužio Zavod za javno zdravlje da je Šapčanima uskratio neophodan broj PCR testova, te da su testovi u grad stigli tek posle njegovih poruka na „tviteru“ i pisama koje je uputio stranim abasadama. Premijerka Ana Brnabić zamolila ga je da tešku epidemiološku situaciju ne politizuje i naglasila da je država obezbedila i dovoljan broj testova i referentnu ustanovu (Vetarinarski spacijalistički institut u Šapcu) za njihovu dnevnu analizu.

U poslednja dva dana nezaobilazna tema tzv. redovnih preskonferencija šabačkog štaba za vanredne situacije jeste da li ovdašnjim ugostiteljima treba produžiti radno vreme, sa dosadašnjih 20 na 23 sata. I pored velikog broja obolelih, gradonačelnik Zelenović je rad da izađe u susret kafedžijama, ali ga sprečava odluka vlade.

Zbog toga je, posle sastanka s njim, u dvorištu Gradske kuće organizovano potpisivanje dopisa državnom kriznom štabu da se letnjim baštama u Šapcu dozvoli rad od 7 do 23 sata. Tako je, kažu, i u drugim gradovima.

Preuzeto sa: mmijuskovic.home.blog

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *