Fotelja u Viktoriji – poklon za odobrene kredite “na lepe oči”!? (3)

Kako je skromni bankar, Ivica Smolić, postavljen da uruši Komercijalnu banku:

Saga o “ekspertskom komandovanju” domaćim bankarstvom koju je u deceniji i više unazad – vodio Dinkićev dvojac Džinić-Smolić pukao je kao mehur od sapunice! Samo što se umesto sapunice na sve strane raštrkali dugovi koji su ostali iza njih, odnosno nenaplativi krediti u Komercijalnoj banci, u kojoj je Vesna Džinić od 2009-2013.bila predsednik Upravnog odbora, a kasnije samo član, sve dok nije “zapalila preko bare”.. A, njen zemljak, Ivica Smolić je od 2004-2015.bio “ izvršilac i bog i batina” u ovoj banci!

Za njegov mandat vezuje se prva velika dokapitalizacija Komercijalne banke, kada je 2007. u vlasničku strukturu upisana Evropska banka za obnovu i razvoj sa 25 odsto udela.Ostaje međutim, misterija  jedne klauzule ugovora o dokapitalizaciji, po kojoj EBRD ne može da izgubi uložena sredstva, bez obzira na sudbinu banke, odnosno, da im je zagarantovana visina uloženih para!? Zašto je to tako urađeno, niko od naših poznatih ekonomista i ekonomskih analitičara nije želeo da komentariše, tvrdeći, da je to interna stvar ugovarača!? Nema ni odgovora i na pitanje, kolika je u svemu tome bila uloga Smolića, kao prvog čoveka banke…

Dve godine kasnije, pored EBRD, uključuju se i profesionalni strani investitori, Međunarodna finansijska korporacija (IFC), nemački DEG i švedski Svedfand, a kredibilitet novih akcionara odražava se i na još veće poverenje klijenata u Komercijalnu banku, pisale su novine hvalospeve 2010.:

“U poslednjih pet godina bilansna aktiva se uvećala pet puta, a tržišna pozicija Komercijalne banke stabilizovala na nešto iznad deset odsto tržišnog udela, čime je dospela na drugo mesto, dok je po obimu prikupljenih sredstava stanovništva najveća srpska banka, jer su depoziti još početkom godine dostigli „psihološku granicu“ od jedne milijarde evra, a sada već premašuju 1,15 milijardi. Istovremeno, bitno su smanjeni rizični plasmani i poboljšan kvalitet poslovanja”, javno se hvalio Smolić novinarima. Prvi čovek Komercijalne banke, u istom stilu je pre nekoliko godina tvrdio, da i pored velikog udela državnog kapitala, nema političkih pritisaka na poslovodstvo banke kod kreiranja poslovne politike, a prema njegovim rečima, „tome doprinosi visok profesionalizam menadžerskog tima banke“.

E, onda su se vremena promenila u poslovanju banke. Ili ni tada Smolić nije govorio istinu? Da li samoinicijativno, pod pritiskom spolja ili zbog nečega sasvim trećeg, tek banka je zapala u finansijski ćorsokak!? Rezultat toga je i “beg” prvog čoveka, do tada neprikosnovenog bankara, genijalca Ivice Smolića 2015.godine. Ta vest u medijima je odjeknula kao grom iz vedra neba, pogotovo što je Smolić i u trenutku odlaska tvrdio javno, kako banka izvanredno stoji na tržištu i da s pravom nosi epitet jedne od najboljih!? Da slučaj bude još zanimljiviji, Smolić se seli u firmu svoga dojučerašnjeg klijenta, kreditnog primaoca, čuvenu Vikotrija groupu, koja je slavu stekla na poslovima u poljoprivredi ( soji i ostalim kulutrama) i biodizelu… Ali, je odavno zapala u finansijsku dubiozu i nemogućnost da vrati silne kreditne pozajmice u nekoliko banaka:

– Ono što je posebno zanimljivo u ovom slučaju, je da Smolić odlazi 2016.godine na mesto direktora Vikotrija grupe, kojoj je lično odobravao kredite – tvrde sagovornici Embarga. – Ali, još je interesantnije, da je u vlasničkoj strukturi firme u kojoj je gazda Milija Babović takođe EBRD, baš kao što je i u Komercijalnoj banci! E, sad se pitamo: da li je Smolić pobegulja sa broda koji tone, a “koji treba da uplovi u luku privatizacije, dok voda nadire i preti da potopi brod”, odnosno, da je došao trenutak istine o finansijskom stanju banke! I drugo, da li Smolić odlazi tamo, opet u direktorsku fotelju, samo zbog toga što im je odobravao kredite, koji su, sada je to više nego očigledno – nenaplativi?

Na društvenim mrežama ima sijaset ozbiljnih komentara na ovu temu. Između  ostalih izdavajamo:

– A da neko ispita koliko kredita je Komercijalna odobrila Viktoriji ili povezanim licima i koliko su ti krediti naplativi… ovakvi transferi se obično dešavaju „po zasluzi“… Tako je i nekadašnji direktor Centra ( mislio je verovatno na Agenciju za privatizaciju?!) za privatizaciju, Djorjdjević otišao u AIK banku, ali nije se dugo zadržao!? Pošto je dobio nagradu kroz plate za svoje prethodne zasluge, dobio je i otkaz… Sve su to stručnjaci koji su upravljali državnim preduzećima i novcem, a po uspešnosti tih preduzeća vidi se kakvi su menadžeri, ali ipak ih zapošljavaju veliki privatnici! Očigledno ne zato što su dobro stručnjaci…. Onda zašto?

E. E.

Sutra: Smolićev trenutak istine u Komercijalnoj banci…

Оставите одговор