GORAN VESIĆ POSETIO JERUSALIM

Danas sam posetio neka od svetih hrišćanskih mesta u Jerusalimu.
Obišao sam prvo Maslinovu goru koja se nalazi istočno od Starog grada Jerusalima. Ona je sveto mesto hrišćanstva, judaizma i islama ali za nas posebno važno jer je sa nje Isus posmatrao grad Jerusalim i plakao nad njegovim uništenjem.
Potom Gestimanski vrt, u podnožju Maslinove gore. mesto na kome je Isus uhvaćen nakon Judine izdaje. Vrt krase divne masline od kojih su neke stare, prema predanju, dve hiljade godina. U vrtu se nalazi Crkva Isusovih suza.
U blizini je ruska crkva Marije Magdalene sa zlatnim kupolama u ruskom stilu. U ovoj crkvi se čuva Bogorodičin pojas kojim je povezivala trudnički stomak dok je u njemu nosila Isusa. Tu je i crkva Bogorodičinog groba u kojoj su osim Bogorodice pohranjeni ostaci njenih roditelja Joakima i Ane. Crkva je nesvakidašnja jer se posetioci odmah po ulazu spuštaju 40 stepenika naniže do groba Bogorodice.
Potom sam posetio Sionsku goru, brežuljak u jugoistočnom delu Jerusalima neposredno pored Starog grada.
Na ovoj gori nalazi se kuća Sionske Gornice na čijem spratu se nalazi soba u kojoj se održala Tajna večera. Na ovoj Gori sam posetio grob kralja Davida i crkvu Uspenja presvete Bogorodice.
U starom gradu Jerusalima posetio sam Crkvu Hristovog vaznesenja, koju zovu i Crkva Svetog groba, u okviru koje se nalaze Golgota, Ploča pomazanja i Isusov grob.
Crkva Hristovog Vaskrsenja sagrađena je nad pećinom u koju je Isus položen kada je skinut sa krsta i miropomazan.
Pri ulasku u crkvu može se videti ružičasta kamena ploča “Ploča Pomazanja“ – mesto na koje je bilo položeno Isusovo telo po skidanju sa krsta, oprano i pomazano mirom.
Desno je Golgota, brdo na kome je razapet Isus a koje je sada deo crkve i kapela Svete Jelene, majke cara Konstantina koja pronašla delove krsta na kome je Isus razapet. Levo je najsvetije mesto hrišćanstva mesto na kome se nalazi grob Isusa Hrista.
Isusov grob ili Kuvukija sastoji se od tri dela: od ulaza u kapelu Anđela na kojem se nalaze redovi velikih svećnjaka i kandila, na sredini kapele je kamena vaza u kojoj se nalazi deo kamena koji je polomio Anđeo kada je otvarao grob Isusa Hrista i Edikule, groba Isusa Hrista. Na Hristovom grobu sam danas bio peti put.
Posetu Jerisalimu sam završio odlaskom na Zid plača.

Оставите одговор