Građani se pitaju, dokle će se zagađivačima gledati kroz prste? (5)

Da slučaj pomora ribe u Dunavu u rejonu Prahova nije prvi ( ali na žalost ni poslednji) dokaz je slučaj od pre nekoliko godina, kada se desilo isto. I tada je regaoval nadležna služba, ali očigledno da mere koje su potom usledile nisu dale očekivane rezultate,jer se, eto, isto ponovilo I pre neki dan!?

Tada su zvaničnici za zaštitu životne sredine i ekologiju Dunava i priobalja, konstatovali sledeće:

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine Srbije utvrdila je da je u Dunavu  došlo do uginuća ribe i riblje mlađi, na dužini od dva kilometra vodotoka nedaleko od mjesta ispusta otpadnih tehnoloških voda preduzeća IHP Prahovo, saopštilo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine.
Nakon utvrđivanja činjenica biće preduzete sve zakonske mjere, a odgovorni za pomor ribe biće rigorozno kažnjeni.
Navodi se da je izvršen vanredni inspekcijski pregled u preduzeću IHP Prahovo i da je u u toku prikupljanje uginule ribe, njeno mjerenje i adekvatno odlaganje.
Ministarstvo je angažovalo ovlašćenu stručnu kuću Zavod za javno zdravlje iz Zaječara, koja će izvršiti analizu kvaliteta Dunava u tom dijelu vodotoka. Uginula riba će takođe biti analizirana.Korisnik tog ribarskog područja je Javno preduzeće Srbijašume, navedeno je saopštenju.

Javnost nije bila upoznata kakve i koje su kaznene mere preduzete protiv vinovniak ove ekološke katastrofe, ali očigledno da nisu urodile plodom, jer se isto, po rečima očevidaca, još drastičnije, desilo, opet, pre nekoliko dana. Istina, opet je brzo reagovala inspekcija za zaštitu životne sredine, što su mediji odmah I objavili:

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine najavila je već sutradan od nemilog događaja, da će rigorozno kazniti zagađivače koji su odgovorni za najnoviji pomor ribe i riblje mlađi u Dunavu, na dužini od dva kilometra vodotoka, oko 200 metara od mesta ispusta otpadnih tehnoloških voda preduzeća IHP Prahovo.

„Inspekcija je obavila vanredni inspekcijski nadzor na Dunavu kod Prahova zbog uginuća ribe u tom delu reke‚ a obavljen je i vanredni inspekcijski pregled u preduzeću IHP Prahovo“, saopštilo je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

U toku je prikupljanje uginule ribe, njeno merenje i odlaganje. Uginula riba je uzorkovana i biće analizirana, a korisnik tog ribarskog područja je Javno preduzeće Srbijašume.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja angažovalo je ovlašćenu stručnu kuću, Zavod za javno zdravlje iz Zaječara, da obavi uzorkovanje i analizu kvaliteta Dunava u tom delu vodotoka.

„Posle utvrđivanja činjenica biće preduzete sve zakonske mere, a počinioci dela biće rigorozno kažnjeni“, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Povodom najnovijeg incidenta, na pojedinim portalima medija, pojavili su se veoma interesantni komentari građana:

PETAR :Novi pomor ribe!!!! Pa ljudi ovo vam je Srbija!

~sasa :timok,tisa,bosut,dunv sta radi ministar za ekologiju sta radi ministarstvo.ministar za ekologiju bavi se gradevinom.gde su te najavljene kazne.ovo ce srbiju skupop da kosta videcete sta ce traziti rumuni i bugari za ostetu.

~jagodinac :Koliko ce krivi za ovaj incident dobiti godina robije?

(nastaviće se)

Оставите одговор