Građani u Vojvodini neće “državu u državi”!? (3)

Svojevremeno se u Skupštini Srbije vodila veoma zanimljiva polemika između “ligaša”, ostatka srpske opozicije i predstavnika vladajuće većine na temu političke budućnosti Vojovodine, odnosno da li  svojom Rezolucijom Čanak u stvari pokušava da otvori Ustavom zatvorena vrata nekom novom secesionizmu ii otimanju teritorija Srbiji? Ma koliko se tvorac Rezolucije trudio da javno prizna, kako on nikada ne bi učestvovao u nasilnom promenu sistema…

Odgovarajući Martinoviću, Čanak je potvrdio da želi da se promeni ustavno uređenje Srbije, ali da to ne znači da zakon koji je predložila LSV nije u skladu sa važećim Ustavom Srbije.Potpuno je legalno i legitimno zalagati se za promenu ustavnog sistema, a nelegalno je i nelegitimno primenjivati silu pri tome – naveo je Čanak.

On je zamerio Martinoviću što govori da LSV hoće Srbiju da „podeli na federalne jedinice“, objašnjavajući da treba da upotrebi izraz „organizovana kao federalna država“.

Martinović je pohvalio lidera LSV zato što je pokazao „visok nivo političke odgovornosti i svesti“, jer ne misli da vlast treba menjati na ulici, „da se maše motornim testerama i preti silovanjem predsednici Vlade“, na šta je Čanak uzvratio da je njegov stav da se vlast ne menja na ulici, jer „onaj ko na to poziva, poziva na građanski rat“.

Ja u tom neću učestvovati – poručio je Čanak.

Poslanik SNS Marko Atlagić je najpre rekao da mu je žao što u sali nisu prisutni poslanici Saveza za Srbiju da sučele stavove o rezoluciji.

Oni vrše ovih dana protivpravne upade u institucije zemlje. Njihov vođa Boško Obradović izvršio je upad u RIK, opštinu Pećinci, napao je Aleksandra Martinovića, tražio hapšenje predsednika Republike, tražio vojsku da izvrši državni udar, upao na RTS…“ – nabrojao je Atlagić.

Kako je rekao, građani Srbije od „malog fašiste ne mogu ništa dobro očekivati“.

Kao njegovog „sledbenika“ pomenuo je profesora Jovu Bakića koji je, tvrdi, za master diplomski rad studentu dao temu „Uloga Pinka i Hepija“ u stvaranju i reprodukovanju kulta vođe i analiza sadržaja gostovanja Aleksandra Vučića u emisijama „Teška reč“ i „Ćirilica“.

To je isto kao da sam ja dao temu – Uloga Filozofskog fakulteta u Beogradu u stvaranju i reprodukovanju kulta neznanja, intelektualnog prostakluka i diletantizma – slučaj Jovo Bakić – rekao je Atlagić.

On je poručio da neće glasati za Čankovu rezoluciju, jer „narušava i degradira srpski narod na pokvaren način“.

Rezolucija svodi srpski narod u APV na nivo nacionalne zajednice ili nacionalne manjine, nije ni čudo ako se tako čini znajući stavove autora rezolucije – napomenuo je Atlagić i u vezi sa tim podsetio na izjavu Nenada Čanka kao predsedničkog kandidata da bi on priznao Kosovo.

Takođe, rekao je da su „Tadićeve, Jeremićeve, Đilasove demokrate i Čankovi ligaši izbacili iz upotrebe grb Vojvodine koji je za glavni heraldički simbol imao nacionalno obeležje Srba“, kritikovao je Atlagić.

Poslanik SPS Žarko Obradović smatra da je tekst Predloga rezolucije o Vojvodini površan, jednostran u mnogim elementima protivurečan, suprotan Ustavu, čak i faktičkom stanju u zemlji, ali i nedorečen.

„Uprkos netačnosti brojnih navoda u obrazloženju jasno se vidi žal predlagača za statusom pokrajine koji je bio utvrđen Ustavom iz 1974. godine, gde je postojao i Ustav pokrajine i izvršna i sudska i zakonodavna vlast, imovina prihodi, a to su elementi i sadržaj autonomije za koje se predlagač zalaže“, rekao je Obradović.

On je ocenio da Čanak evidentno želi autonomiju kojom će, kako kaže, Vojvodinu pretvoriti „u državu u državi“.

Kazao je i da je netačna ocena o ekonomskoj šteti koju je Vojvodina doživela u godinama posle donošenja novog Ustava Srbije (devedesetih), a nema ni reči šta se desilo posle 5. oktobra 2000.Ono što je ostalo živo i posle te liberalizacije, eventualno neka fabrika, dokusureno je pljačkaškom privatizacijom – rekao je Obradović.

On smatra da Čanak tvrdnjama u rezoluciji dovodi u pitanje i spoljnu politiku Srbije, jer naglašava da je Srbija deo evropske porodice sa miroljubivom spoljnom politikom i upitao da li Srbija sada vodi agresivnu politiku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *