Gradska Uprava nije zaboravila Rome iz Malog rita!

Nije lako rešiti problem pančevačkih Roma iz Malog Rita zvanog “London”, jer da bi se išta konkretno sagradilo moraju se poštovati propisi, a kako to uraditi, ako se decenijama unazad sve radilo na divlje, a njihovi problem gurani pod tepih i ostavljani da ih rešavaju neke buduće gradske vlade… 

Romi iz Malog rita imaju pravo da dobiju stanište dostojno vremena u kome živi, skoro na periferiji Beograda. Znaju to i nadležni u gardskoj Upravi Pančevo, ali uvek se ispreči problem sa novcem za investiciju, za koju kažu da je poptrebno oko 90 miliona dinara!!! Toliko su nadležni prošle godine javno rekli da treba za izgradnju naselja dostojnog urbanog čoveka.

– Direkcija je već odredila lokaciju na kojoj bi moglo da se napravi naselje sa svim neophodnim uslovima za normalan život, ali za te namene treba obezbediti više od 90 miliona dinara. Dok se to ne uradi, o čemu bi obavezno bili konsultovani stanovnici Malog rita, ostaje nam obaveza da obezbedimo bar još jednu javnu česmu, koju bi „Vodovod” morao da uradi u najkraćem roku – rekla je Borislava Kruška, predsednica SO Pančevo, 15. decembra prošle godine u razgovoru s delegacijom Roma iz naselja Mali rit, koji su protestovali zbog loših uslova u kojima žive.

Pola godine kasnije ovo naselje nije izmešteno, niti je dobilo vodu i struju. Slučaj Roma iz Malog rita ima svoju političku predistoriju koja seže više od deceniju unazad.

Zahvaljujući donaciji belgijskog Crvenog krsta jedan deo Malog Londona dobio je 2001. godine česmu s tri slavine koja je povezana na gradsku vodovodnu mrežu. Slavine su ubrzo „nestale”, a snalažljivi žitelji odvukli su vodu svako do svog doma. Česma ni danas ne radi, ali većina stanovnika dela naselja, iza Vatrogasnog doma, ima vodu za piće. Nakon izgradnje prve česme Društvo Roma „Mali rit London” podnelo je zahtev za izgradnju druge, ovoga puta u delu Topole, ali je odgovor do danas izostao.

– Ne postoji dobra volja aktuelnih opštinskih političara. Oni vrše diskriminaciju nad Romima. Više vode računa o psima lutalicama za koje grade fine bokseve nego o nama. Od 28. januara do 17. juna držali su u fioci predmet za česmu – kaže Marjan Andonovski, predsednik Društva.

Isto tvrdi i Lidija Bikar, članica Izvršnog odbora zadužena za zdravstvo, društvenu brigu o deci i socijalnu zaštitu.

– Da je postojala dobra volja, stanovnici Malog Londona odavno bi imali vodu za piće. LJiljana Stanković, direktorka „Vodovoda”, ranije je izjavljivala da ne postoje tehničke mogućnosti za izgradnju česme. Sada zbog pritiska šire javnosti kaže da postoje uslovi. Uprkos svemu problem i dalje postoji – naglašava Lidija Bikar.

Aleksandar Radulović, načelnik Odeljenja za stambeno-komunalnu delatnost SO Pančevo, kaže da je predmet zaista „stajao u fioci” šest meseci zbog propusta u radu opštinskog službenika koji nije „Vodovodu” poslao zahtev za tehničku informaciju.

– Postoje tehničke i imovinsko-pravne prepreke da se tako nešto uradi. Kuće u tom naselju nisu planski građene. To je industrijska zona, pa se ne može dobiti građevinska dozvola za stambene objekte. Osim toga, pitanje je čije je to zemljište i da li Opština tamo može da vuče svoje instalacije. Projekat izgradnje prve česme mogli smo da podržimo zato što je zemljište bilo naše – objašnjava Radulović.

Kako navodi LJiljana Stanković, direktorka JKP-a „Vodovod i kanalizacija”, postoji dobra volja za poboljšanje uslova života u romskom naselju, pa će ovo preduzeće započeti izgradnju česme čim papiri budu spremni.

– Romi su nelegalno podigli kuće i napravili puteve, pa ništa od toga nije ucrtano. Sada od nas traže ono što nikada nismo radili: da damo predlog trase – kaže Draško Stojić, tehnički direktor u „Vodovodu”, i zaključuje da tehnički uslovi za izgradnju česme u Malom ritu postoje, ali da izgradnja ne može početi bez dokaza o vlasništvu zemljišta.

E.E.

Please follow and like us:
error0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *