Hapšenje lopova:  A, šta je sa mangupima iz „tuđeg dvorišta“?

Država, bar jedan njen deo ( tužilaštvo i policija) poslednjim akcijama u borbi protiv najrasprostranjenijeg vida kriminala, korupcije – pokazala je da nema nameru da „položi oružje“ pred ovom pošasti koja razjeda srpsko društveno tkivo punih 30 godina!?

Vlast, kakvom god je smatrala ona malobrojna opozicija , činom hapšenja funkcionera iz svojih redova još jednom je  na delu pokazala, da u toj borbi nema izuzetaka, niti će ih ubuduće biti. Oni licemerni, odmah su i ovu akciju dočekali na nož, tvrdeći kako je uhapšene bahate i korumpirane pojedince trebalo mnogo ranije uhapsiti…

Nećemo akciju države braniti onom uzrečicom „bolje ikad nego nikad“, ali ćemo podsetiti da „ one ranije vlasti“ nisu ništa preduzimale protiv svojih korumpiranih pojedinaca na važnim državnim funkcijama, iako su i vrapci na grani znali koliko su bili ogrezili u kriminalu?! Zato svaki pokušaj zamagljivanja rada istražnih državnih organa u borbi protiv svih vidova kriminala – ponajviše liči na onu narodnu basnu,  kad lisica nemoć što ne može da dohvati  zreli grozd pravda rečima „i ne želim ga, jer je kiselo!?“…

Niko danas ne želi da na temu borbe protiv kriminala polemiše sa onima koji su u ne tako davnim godinama propustili hiljadu i jednu priliku da krenu u tu istu borbu, ali hoćemo da skrenemo pažnju da u toj akciji ne sme biti izuzetaka  za „mangupe iz mangupskih redova“, koji imaju člansku kartu makar i minornih političkih stranaka u Srbiji!?

Znamo da država Srbija neće da pravi izuzetke, jer, ako je počela da hapsi „ svoje mangupe“, onda nema razloga da štedi „tuđe“, ali moramo još jednom skrenuti pažnju javnosti na više nego opasnu medijsku manipulaciju ( tenedenciju) iza koje se danas kriju  mnogi „uhvaćeni sa rukama u tegli punoj medu“….

Naime, svedoci smo višemesečnih pokušaja pojedinaca iz pojedinih lokalnih samouprava da svoje lopovluke sakriju ispod lažnog kišobrana o nekakvom političkom kriminalu, kojim ih vlasti u Beogradu pritiskaju i čine nespokojnim zbog kojih mesecima nemaju mira, niti lepih snova…

Ako je država pokazala da nema kompromisa u borbi protiv kriminala, kod pojedinaca  i u svojim redovima, onda uopšte ne vidimo razloga zašto bi štedela „tuđe“, one kojima su puna usta slobode, demokratije i nada sve poštenja!? Uranilovke po sistemu „drž te lopova,  dok ja,  kradem li kradem“, ne mogu biti razlog da se ne stane na put nezakonitim poslovima u bilo kom delu Srbije? To narod od svoje države očekuje i traži. To je uostalom i njena obaveza prema svojim podanicima. I tu ne sme biti nikakvih izuzetaka.

A, to što će neki „lokalci“ sve to pokušati da podvedu pod neki, samo njima znani, takozvani politički kriminal – koga briga za to? Pa i to, što će njihovi mediji krenuti u kuknjavu i hvalospeve o njihovom poštenju…Da bi opet, kao nekada, bilo,  da „vrana vrani, oči ne vadi“!?

Bitan je narod. Šta on misli i šta poručuje?  Nekima, već viđenim za smeštaj „ s one strane brave“, već je poručio totalnim opozivom –  bojkotom  organizovanih protestnih okupljanja… Šačica „na silu“ okupljenih mitingaša najbolji je dokaz šta narod misli o njima. Sve ostalo je u rukama države. Pa, ako sudije nije blam, neka ih posle par godina oslobode krivice?!

P.J.

Оставите одговор