Hobotnica odlučuje – Bojović kupuje za 0 dinara!?

Organizovana grupa moćnika godinama  plete mrežu oko Kompanije  Energoprojekta:

Svašta je ova naša zemlja istrpela i preživela:  da se firme kupuju za jedan „Koletov  evro“,  ili čak „ na dođem ti“!? Da se „dođe“ državi… Ali, da se jedna velika državna kompanija kao što je Energoprojekt Holding a.d. –  godinama mrcvari i da se za njene vitalne delove  sistema nudi nula (0) dinara po akciji – zaista je neverovatno!

To je malim akcionarima Energoprojekt Oprema a.d. ponudila Bojovićeva firma Napred razvoj a.d. bez blama i trunke stida! Može mu se, jer su izgleda u njegovu akciju preuzimanja Energoprojekta Holding a.d.   uključeni moćnici najrazličitijih profila: od  „onih prekostalih u  starim kožnim mantilima “, preko  elitnih  dosovskih finansijskih tajkuna, pa sve do  nove političke elite –koja veruje da je jača i od države, i da  im niko ništa ne može?! A, da je Bojović zaista ponudio nula (0) dinara malim akcionarima po akciji,  potvrdio je  u pismu Komisiji za hartije od vrednosti generalni direktor Energoprojekta Holding a.d. govoreći da o tome imaju „posredna saznanja“!?

I pored svega, izgleda da nije sve tako crno. Ima nade za dobru,zdravu i pre svega poštenu Srbiju!

Kako Embargo, nezvanično saznaje, u borbu za zaštitu državnog interesa i interesa 2.300 porodica koje žive od poslovanja  Energoprojekt Holding a.d. – uključilo se i Pravobranilaštvo Srbije! Oni će preuzeti slučajeve ugovora za gradnju u Bloku 26 i 25, kao i proveriti na koji način se početkom ove godine trgovalo sa akcijama celog Energoprojekta sistema, a posebno zbog čega su prodate akcije Energoprojekt  Osiguranje, čime su se širom otvorila vrata za Bojovićevo preuzimanje cele Kompanije!?

Ovako bi se u najkraćem sažela desetogodišnja priča,  o pokušaju preotimanja od države, Energoprojekta Holdinga a.d., „ za šaku dolara“ i ulaska u nju, „ na mala vrata“  gospodina Dobroslava Bojovića „bizmismena“ iz Crne Gore!  Javnosti je dobro poznat po – najblaže rečeno,  sumnjivoj privatizaciji GP „Napred“,  kroz   osnivanje  „fantomske“  nove firme „Napred razvoj“ a.d.

Kako nije sankcionisan za sve ono što je ranije uradio, logično je  da  ide dalje: Dobroslav Bojović je prvo  interno pretio da će njegova ponuda biti nula (0) dinara, po akciji za male akcionare Energoprojekta Oprema a.d.  I nije se  predomislio!  Mada su procenitelji, koje je angažovao Energoprojekt Holding  dali cenu od skoro 5.000 dinara po svakoj akciji !? Po starom dobrom receptu, proverenom na slučaju privatizacije GP Napred, Dobroslav Bojović – hoće isto  i u sistemu Energoprojekta. Da malo plati, a da uzme sve! Da  „se vadi“ na državnoj Kompaniji… I to, veoma uspešnoj!

– Da bude apsurd veći i besmisao ovakve jedne ponude, Energoprojekt Oprema iz sistema Energoprojekta Holdinga realizuje projekte u zemlji i inostranstvu u vrednosti više od 86 miliona evra! – tvrde u menadžmentu Eneergoprojekta Holding a.d. –  Imaju reference i potencijale za najstručnije  elektro-mašinske poslove u energetici. Ako je to zaista tako, a verujemo da jeste, smatramo suvišnim bilo šta smisleno komentarisati, osim što smatramo da se neko jednostavno ruga tržištu kapitala, malim akcionarima Energoprojekt Oprema a.d. i, što je podjednako važno, akcionarima Energoprojekt Holdinga.d., koji zbog ovakvog postupanja najvećeg akcionara (Napred razvoj a.d.) neće moći da ostvaruju svoja prava u upravljanju ovom kompanijom.

U pismenom  Zahtevu Komisiji za hartije od vrednosti  za oduzimanje prava glasa akcionarima Napred razvoj a.d.  na predstojećoj Skupštini akcionara, rukovodstvo  Energoprojekta Holdinga, razotkriva   „poslovnu  logiku  i taktiku“ kojom Bojović hoće da preuzme upravljanje celom kompanijom  Energoprojekt Holding  a.d..

U pismu se apeluje, da Komisija za hartije od vrednosti  još jednom razmisli šta valja činiti: da li takvom ne(poslovnom) čoveku treba predati na upravljanje jednu ovakvu Kompaniju kakva je  Energoprojekt Holding!? Činjenica da je Komisija prvo bila oduzela pravo glasa Bojovićevoj firmi  Napred razvoj“ a.d. kao najvećem akcionaru, jer nisu po Zakonu dali ponudu za kupovinu akcija dva privredna društva iz sistema Energoprojekta Holdinga: Energoprojekt Garant i Energoprojekt  Entel!  Ali je isto tako činjenica, da  su posle samo  nekoliko dana promenili odluku – ukazuje da se u redove Komsiije za hartije od vrednosti  „uvuklo“ nešto što nema veze sa zakonom i strukom?!A, ima izgleda sa uticajem i sangom  koju mogu da naprave samo velike  pare?

Nova odluka Komisije za hartije od vrednosti očekuje se najkasnije do 1.septembra. I daće odgovor na najbitnije pitanje: : da li je država Srbija ( suvlasnik sa 33 odsto vlasništva u Energoprojektu Holdingu)  kapitulirala pred organizovanom ekipom koja ne bira način ni sredstva da  preuzme ovu Kompaniju?! Tog datuma je zakazana Skupština akcionara Energoprojekta Holdinga, ( ima ih oko 4.000), a  na zahtev upravo većinskog akcionara, Napred razvoja a.d. . Sve zaposlene u Energoprojektu Holding a.d., njih nešto više od 2.300, veoma zanima hoće li država imati snage da stane na put hobotnici koja više od deceniju steže obruč oko njih!

Spominje se, da su u tu hobotnicu,  inkognito uključeni moćni ljudi današnjice iz svere bankarstva, sporta, politike i policije!? To ni malo nije zaplašilo ovdašnje rukovodstvo na čelu sa generalnim direktorom,  dipl.mašinskim inženjerom  Vladimirom Milovanovićem. Mada, ima onih koji sadašnjem menadžmentu spočitavaju, da su i oni prodali akcije Bojoviću i da je sa njihovim akcijama dobio prostu većinu od 52 odsto!? A, oni odgovaraju, da nisu imali izbora, jer je država bila nema na sve njihove dotadašnje apele…

Bilo kako bilo, sve što je menadžment Energoprojekta Holdinga a.d. znao o tome, na  koji  način je Bojović kupovao ( muljao) akcije ovog velikog sistema, pretočeno je u krivične prijave… I, konačno, u ovu akciju se uključuje i Pravobranilaštvo!

Noćna mora Energoprojekta Holdinga   sa Bojovićem je počela  famoznim ugovorom iz 2006.,  po kome je za polovinu  od 400.000 kvadrata buduće  poslovno-stambene gradnje u novobeogradskim blokovima 26 i 25  isplaćeno samo 6 miliona evra!?  To je bila prva mućka iz koje su kasnije proizlašle mnoge druge…

Generalni direktor Energoprojekta Holdinga, Vladimir Milovanović i članovi njegovog  najužeg tima odavno su svoja saznanja i dokaze  predočili tužiocu i inspektorima UKP-a. Pa, opet, godinama se ništa ne dešava? Dovoljno je prošlo vremena da se svako u firmi zapita, da li su Bojović, njegovi javni i tajni saradnici jači od države? Da im „ niko ništa ne može“, na veoma suptilan način plasiraju u visokim  poslovnim  krugovima – kao poseban vid zastrašivanja! Kad istraga toliko godina – tapka u mestu, ove priče dobijaju sve više na značaju.

E. E.

Nenadoknadiva šteta!

Sistem Energoprojekt trpi već ozbiljne štete zbog  višemesečne tenzije, oko  pokušaja promene rukovodstva  Kompanije:

-Nema novih poslova! – tvrde u menadžmentu Energoprojekta Holdinga. – Od februara ove godine nismo potpisali ni jedan novi ugovor! Radili su  sa nama po celom svetu, jer su imali poverenja u nas. Sada se naši poslovni partneri  pitaju, šta će sutra biti? Pitaju nas: jel, tačno da će firmu voditi  „neki sumnjivi tipovi“…

 

Žalili se i Vučiću!

Menadžment Energoprojekta Holding a.d. pisao je Komisiji za hartije od vrednosti sa svim argumentima zašto  ne treba dati glas Bojoviću kojim bi preuzeo rukovođenje firmom!

Isto to,  poslato je i na adresu predsednika i premijera Srbije, guverneru, resornim  ministrima…

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор