IKVD: 25 GODINA OD PRVIH TRANSPLANTACIJA SRCA I JETRE

Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ ovih dana obeležava 25. godišnjicu prvih transplantacija srca i jetre u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji, koje su izveli istaknuti stručnjaci naše kuće. Zbog pandemije korone, na žalost, nismo u mogućnosti da tu značajnu jubilarnu godišnjicu obeležimo na način na koji smo želeli. Ipak, u želji da ova, za srpsku medicinu veoma važna godišnjica, u našoj javnosti ne ostane nezapažena.

Tim povodom šaljemo Vam kratke podatke o našem jubileju u oblasti transplantacionog programa jetre i srca i stojimo na raspolaganju da obezbedimo relevaantne sagovornike -profesore koji su izvodili prve transplantacije, ali i pacijente koji su presađivanjem organa dobili šansu za novi život i žive ga već četvrt veka.

Početkom jula davne 1995. godine na Institutu „Dedinje“, urađeni su prvi hirurški zahvati transpalatacije srca i jetre u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ). Prvu transplantaciju srca izvela je ekipa stručnjaka na čelu sa prof. dr Reikom Huskićem, dr Duškom Nežićem i prof. dr Miodragom Perićem, a tim za transplatataciju jetre, predvodili su prof. dr Božina Radević i prof. dr Đorđe Radak. Presađivanje jetre je trajalo oko šest časova, a srca sat i po. Blagoje Jovanović ( 53) je tada „ dobio“ novo srce, a Nikola Vučićević (46) je prvi pacijent u tadašnjoj Jugoslaviji kojem je u noći između 11. i 12. jula 1995. godine na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ presađena jetra. Tada su napravljeni pionirski koraci u uvođenju transplantacionog programa u tadašnjoj državi i u redovan rad ove institucije, koja će u narednih nekoliko godina biti veoma posvećena razvoju transplatacione medicine srca i jetre. Tada je „novo“srce dobio i Milan Lujić iz Brčkog i ono u njegovim grudima kuca već 20 godina, a Nikolu Vućićevića i danas „služi“ tada presađena jetra. U ovom, za to vreme ogromnom poduhvatu, pored kardio i vaskularnih hirurga, učestvovali su anesteziolozi, hepatolozi, infektolozi, imunolozi, transfuziolozi i drugi specijalisti bez kojih je bilo nemoguće napraviti ovaj podvig. Realizacija transplantacionog programa Instituta „Dedinje“, rezultat je dugih priprema i saradnje sa klinikama VMA, KBC Srbija, KBC Zvezdara… Pripreme za transplantaciju trajale su dve godine, a nakon što je sve bilo spremno za pionirski transplatacioni poduhvat, čekao se davalac jetre i srca. Hirurška klinika iz Novog Sada je obezbedila neophodne organe i to od jednog davaoca i istorija transplantacije srca i jetre je mogla da počne.

U periodu od 1995. do 1999. godine , u Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, urađeno je sedam transplantacija srca, 18 presađivanja jetre i jedna transplantacija pankreasa. Uspešna realizacija Programa transplatacije je kruna rada ne samo hirurgije,već i brojnih drugih oblasti medicine koje su se kroz ovaj program pokazale i dokazale.

Оставите одговор