Jankovića policija nije smela da zaustavlja!

FOTO:  www.mc.rs

Bivši direktor policije, Veljović, tek tako   – dao „ausvajs“ vozilima  Zaštitnika  građana:

Bivši Zaštitinik građana, izgleda da je svoja dva mandata potrošio na sebe, da štiti svoje bahato ponašanje i stvaranje  imidža  nedodirljivog i  svemoćnog čak i u odnosu na  državni  aparat.   Što je još gore, taj status je zdušno podržavala njegova desna ruka, raniji zamenik, Miloš Janković! On je danas   v.d. Zaštitnika građana i na sve načine pokušava da se domogne kompletnog mandata.  Godinama je  bio direktni saučesnik ponašanja  prezimenjaka, pa bi da se nastavi u istom stilu..

Jedan Janković je već pobegao u politiku, valjda po zadatku mentora, a ovaj drugi, bi sada, da  po istom receptu  gradi političku karijeru o državnom trošku i uz spoljnu svakakvu podršku.

Bivši Ombudsman Saša Janković  je u vreme svoja dva mandata učinio sve da se izdigne iznad naroda, iznad onih koje je trebao upravo da štiti od takvih kakav je upravo bio on:

-On se bio toliko uživeo u ulogu nekakvog veoma bitnog čoveka u našem društvu, da je skladu sa  svojim psihosomatskim stanjem –tražio i adekvatan status u društvu – kaže jedan od njegovih bližih saradnika. – Na krilima svoje nadobudnosti, Janković  je, kad je već  automobile registrovao na kabinet Zaštitnika i kad  na to niko nije reagovao ( a trebalo je), krenuo dalje… Onda je tražio od direktora policije da mu dodeli specijalni  status za tri svoja vozila na celoj teritoriji Srbije. Ne znam zašto, ali  ondašnji direktor policije, Milorad Veljović  mu je uslišio molbu i učinio ga je potpuno zaštićenim  od bilo kakve policijske kontrole, u bilo koje vreme i na bilo kome mestu…
Šta zapravo znači specijalni status koji mu je Veljović dao?  Veljović u pismenom dopisu, do koga je došao Embargo“ i koji ekskluzivno objavljuje, objašnjava  podređenima i svim  pripadnicima MUP-a Srbije o čemu se radi i šta precizira „ausvajs“ koji dobija Saša Janković: da Zaštitinik građana  sa svoja tri službena automobila „ subaru forester“, „ lada Niva“ i „ audi“  ima apsolutnu zaštitu  od strane pripadnika MUP-a Srbije. To znači da  nosilac  takve, specijalne propusnice koja  se valjda kači na vidno mesto u automobilu, ne može biti zaustavljen radi bilo kakve kontrole ili pretresa vozila.  Čak štaviše, dužnost je svakog pripadnika policije da mu u određenim okolnostima bezpogovorno pomogne. Recimo, da izađe iz kolone, ako je  gužva na putu ili u slučaju da je blokiran saobraćaj zbog rutinskih kontrola ili nekih drugih akcija!  Najbrže moguće  ga izvući iz gužve i pomoći da nastavi dalje,  i u svim drugim prilikama ako zatraži pomoć organa javnog reda..

U slučaju saobraćajne nezgode, hitno uraditi uviđaj i obavestiti operativni centar: jednom rečju, kao da je premijer ili predsednik države. Tako je i postao nezvanično četvrta grana vlasti: uzalud su mnogi to javno upozoravali, tvrdili da se čovek bavi svime, samo ne onim zašta je od države izabran i zašta  mu se godišnje odobravaju ogromne pare.  Ko je bio u pravu, dokaz su bili nedavni predsednički izbori. Gubitnik ide dalje: osniva stranku verujući da će još neku godinu uspeti „da zamajava  sponzore“?

Mnogi će reći, pa dobro smo i prošli sa ovim Obudsmanom  Jankovićem, ali zato nemojmo praviti  novu grešku sa „Jankovićem dvojnikom“. Kakva je to nezavisna institucija kad se Miloš Janković javno na Tviteru hvali i zahvaljuje na podršci  predlogu DS-a i „silnih“ nevladinih organizacija  da dobije pun mandat Ombudsmana, da pređe iz statusa v.d.?  Mnogo bi bilo da napravimo opet istu grešku.  Kažu, samo se budala dva puta sapliće o isti kamen.

P. J.

Zašto DRI ne kontroliše Ombudsmana?

Zaštitinik građana ima na raspolaganju budžet koji koristi kako je njemu volja! Pardon, kako nalaže regulativa o radu Ombudsmana. A, da li je iko ikada čuo da je ijedan  resorni državni organ kontrolisao rad Zaštitnika građana? Da li je ikada revizor svratio u Deligradsku ulicu… Zbog čega je ta institucija toliko zaštićena da joj niko ništa ne sme niti može?

Jel zbog toga mogao da radi šta hoće i da pare deli kako mu se prohte, jer zna da neće niko smeti da ga kontroliše? Je li  na taj način štitio građane ove zemlje?  On je  trošio njihove pare – kako mu se prohtelo…

 

Žurio u lov na srndaće!?

Među autombilima kabineta Ombudsmana koji su dobili specijalnu oznaku  od direktora policije, naš izvor tvrdi,   je i jedna „Lada Niva“: svi se pitaju zbog čega, šta će mu to na takvom autu?

-Pa, kad ide u lov, da mu gužva ili neka nedaj bože „saobraćajka“ ne pokvari gušt – tvrdi izvor Embarga. – Morao je da stigne na vreme, jer sndraći nisu bili voljni „ da ga dugo čekaju“ dok  se on probija kroz gradske i sve druge gužve..  A, kad mu je Veljović dao  ovu specijalnu  oznaku na vozilu, onda  je lako objašnjivo otkuda mu u vozilima „sisa“ i radio stanica…
Оставите одговор