JEREMIĆEVA HONGKOŠKA MAFIJAŠKA VEZA!

Ima neke pravde u tome kada se političar koji je bio najglasniji u izmišljanju afera u Srbiji nađe usred međunarodnog korupcionaškog skandala. To se upravo dogodilo Vuku Jeremiću kada su, u novembru prošle godine u SAD, uhapšeni finansijeri njegove nevladine organizacije, bivši ministar policije Hong Konga i azijski tajkun Patrik Ho zajedno sa Šeikom Gadiom bivšim šefom diplomatije Senegala, pod optužbama za pranje novca i davanje milionskog mita.

Bilo je potrebno pola godine da srpska javnost sazna za ovaj skandal. Ali, tu nije kraj Jeremićevim nevoljama. U Kini je nedavno uhapšen kineski tajkun Ji Jianming vlasnik kompanije „Čajna enerdži” zbog pronevere 38 miliona dolara državnih para. Vuk Jeremić je, prema sopstvenom priznanju, primao novac od ove kompanije za konsultantske usluge. Istragom o korupcionaškoj aferi u SAD obuhvaćen je i Emilio Lozoja, Jeremićev kolega sa Harvarda, koji je predsednik naftne kompanije „Pemeks” iz Meksika. 

Dok čitate ovu kolumnu, Patrik Ho će davati iskaz pred sudom u Čikagu.

To će biti prilika da objasni kako je pod sumnjivim okolnostima 2013. godine uplatio na račun Jeremićeve nevladine organizacije 5,3 miliona evra i da li su njegova „predavanja” o borbi protiv korupcije (!?), koja su održavana u Beogradu, bila samo paravan za pravdanje ovih uplata. Tim parama su se očigledno finansirale Jeremićeve političke aktivnosti u Srbiji, suprotno zakonima koji regulišu kako se finansiraju političke kampanje. U istragu su uključene i Ujedinjene nacije, s obzirom na to da je Jeremić koristio svoje mesto predsedavajućeg Generalne skupštine za razvoj biznisa svojih prijatelja. Tako je u martu 2013. godine, u vreme kada je Jeremić bio predsedavajući Generalne skupštine UN, u Hong Kongu održan sastanak na kome su bili Emilio Lozoja i Patrik Ho. Prema navodima nezavisne medijske mreže Antidot, na tom sastanku je postignut dogovor o ulaganju privatne kineske kompanije u naftna istraživanja u Meksiku. Ne zna se kakva je Jeremićeva uloga, tada funkcionera UN, bila u takvom privatnom poslovnom dogovoru, ali je jasno da posle ponovljenog sastanka u junu u Meksiku, Jeremićeva organizacija CIRSD i njegove kompanije počinju da dobijaju milionske uplate. Kako je Jeremić u vreme kada se to dešavalo bio funkcioner Ujedinjenih nacija dužan je da javnosti, ne samo srpskoj, već i svetskoj, pruži objašnjenje o konsultantskim uslugama koje je obavljao i poreklu novca koji se našao na njegovom računu.

Zato i ne čudi izjava predstavnika Ujedinjenih nacija da će svetska organizacija „učestvovati u istrazi”.

Bude li se utvrdilo da je Jeremić funkciju predsedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koristio za posredovanje u privatnom poslovima biće to bruka, ne samo za Jeremića, već i za svetsku organizaciju. Ali, kakve veze ovaj međunarodni korupcionaški skandal ima sa Srbijom? Srbija je finansirala Jeremićevo predsedavanje Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija. Vlada Srbije, kojom je predsedavao tada odlazeći premijer Mirko Cvetković, odobrila je u julu 2012. godine budžet od 2,9 miliona dolara za finansiranje Jeremića i njegove kancelarije u Njujorku samo za tu godinu. Jeremić je tražio više od sedam miliona dolara. Tada je aktuelni gradonačelnik Beograda i Jeremićev partijski drug iz Demokratske stranke, Dragan Đilas, ovu odluku Vlade nazvao sramotnom i optužio ga da je samo za troškove iznajmljivanja stana u Njujorku predvideo 15 hiljada dolara mesečno!? Jeremić je tada optužio Đilasa za demagogiju.

Danas Jeremić i Đilas blisko sarađuju. Ali taj odnos „uzimala – davala” je njihov problem. Srbija je u obavezi da istraži šta je radio funkcioner Ujedinjenih nacija čiji je boravak na toj funkciji finansirala. Ovakvim ponašanjem Jeremić nije obrukao samo Ujedinjene nacije, već i Srbiju u čije ime je predsedavao Generalnom skupštinom.

Po odlasku sa funkcije predsedavajućeg Generalne skupštine i posle neuspelog pokušaja da postane generalni sekretar svetske organizacije, Jeremić se vratio u Srbiju kako bi počeo novu, opozicionu, političku karijeru. Tu nalazimo odgovor na pitanje kako ovaj međunarodni skandal utiče na političku scenu Srbije. Uplate na račun njegove nevladine organizacije se nastavljaju, a Jeremić lukavo koristi nedostatke zakona koji reguliše finansiranje političkih kampanja, jer taj novac ne mora da prijavi.

Da ga je ipak koristio u kampanji jasno je ako se zna da je samo za kampanju za izbor predsednika Republike Srbije potrošio, prema procenama analitičara, preko sedam miliona evra. Na tim izborima Jeremić je osvojio 5,66 odsto ili 206 576 glasova, odnosno skoro četiri odsto i 140 hiljada glasova manje od Belog Preletačevića, koji je na izbore izašao bez uloženog novca. Na nedavno završenim beogradskim izborima, novi prijatelji na političkoj sceni Srbije, Jeremić i Đilas doživeli su debakl.

Činjenica da je Jeremić dva puta doživeo politički brodolom na izborima samo je njegov problem, ali odgovor na pitanje, da li je novac iz međunarodnog korupcionaškog skandala, koji je uplaćivan na Jeremićeve račune, korišćen kako bi se promenila volja birača u Srbiji, je problem našeg društva. Na to pitanje će Jeremić morati da odgovori, kao što će morati da objasni kako je funkciju u Ujedinjenim nacijama koristio za pravljenje sumnjivih poslovnih dogovora.

FOTO: www.mc.rs

Оставите одговор