KAD „ZAKON ULICE, KORUPCIJE I KRIMINALA“ NADJAČA  DRŽAVU…

SLUČAJ ENERGOPROJEKT IZ UGLA PROTERANIH I OBESPRAVLJENIH:         

Akcija novokomponovanih srpskih skorojevića i tajkuna na osvajanju poslednjeg srpskog građevinsko-projektnog giganta Energoprojekta Holdinga – uspešno je okončana!  U utakmici koja, iskreno se nadamo, još nije završena, država trenutno gubi, ali kraj ove privredno-političke  farse se još uvek ne nazire!? Uključivanje u sudski spor republičkog pravobranioca protiv ove “ političko-biznis bratije” daje nadu – da će se po ko zna koji put pokazati i dokazati, da nema jačih od države! Ma kako se oni zvali, ma koliko bili bliski vrhovima vlasti ili službama u kojima trenutno rade.

Otvorena flaša šampanjca  Bojovića i njegovih mentora je popijena… Ali, ostao je opor ukus, jer Dobroslav Bojović i “moćna političko-sportska” okolina dobro znaju da se njihovi planovi mogu  raspršiti baš kao mehur od sapunice! Samo jednim jedinim potezom države… To oko 2.500 porodica u Energoprojektu  Holdingu željno čeka.

Zarad svega rečenog, portal Embargo objavljuje, njihovu dokumentovanu priču:

“Plan tajnog preuzimanja upravljanja i rukovodjenja Energoprojektom nije sprecen ni pod pritiskom dokaza koje je Energoprojekt dostavio Komisiji za Hartije od Vrednosti, niti dokaza prikupljenih vanrednom kontrolom koju je ta ista  Komisija sprovodila punih pet meseci.

Resenjem Komisije za HoV od 16.06.2016.g. utvrdjena je povezanost Dobroslava Bojovica, Vitomira Perica i firmi GP Napred, Napred razvoj, Montinvest properties i Jopag i da su na dan 31.01.2017. imali zakonom utvrdjenu obavezu da daju ponudu za preuzimanje, jer su stekli vise od 25% akcija Energoproejkt Holding a.d. Vanrednim nadzorom je utvrdjeno da su ovlasceni zastupnici raznih firmi preko kojih su se preturale pare pozajmljene od Viktorija oil-a i Kostićeve AIK banke za kupovinu akcija, lagali Komisiju i glumili da ne znaju nista o kupovini akcija, kako bi se zatrli tragovi porekla novca i povezanost aktera i izbegla obaveza preuzimanja.

I pored svega Komisija je 7.7.2017. odobrila ponudu za preuzimanje Energoprojekta ovoj  organizovanoj grupi i to ne samo u suprotnosti sa zakonom vec i u suprotnosti sa sopstvenim resenjem od 16.0.2017.

Nezavisni regulator na trzistu kapitala ovime je postao saucesnik u preuzimanju i aktivni ucesnik u rasturanju Energoprojekta. Komisija je relaksirala Bojovica da svojom ponudom i svojim novcem mora da isplati sve koje hoce da prodaju svoje akcije ne samo u Energoprojekt Holdingu a.d. vec i manjinske akcionare u zavisnim drustvima Enetel, Oprema, Industrija i Garant.

Naravno da je sa ovakvom podrskom prevara nastavila da se razvija, pa je tako Bojovic najpre ostao bez saglasnosti Narodne Banke Srbije, da moze posredno da upravlja Energoprojekt Garantom, drustvom za osiguranje, jer takvi likovi i firme koje on kontrolise ne mogu da prodju ni elementarne uslove koje propisuje zakon o osiguranju.

Dalje je prevara unapredjena podnosenjem ponude za otkup akcija Energoprojekt Entela a.d. koju Komisija i pored najbolje volje nije mogla da odobri, jer su Bojovicevi procenitelji fer vrednosti podjednako nepismeni kao i on, pa su nacinili niz formalnih, strucnih propusta koje ni ovakva Komisija nije mogla da proguta!?

Sta ce i kada ce biti sa ponudama za preuzimanje akcija manjinskih akcionara Energoprojekt Oprema a.d. i Energoprojekt Industrija to “ne zna ni milicija” jer jednom kada prestane da vazi zakon, pocinje da vazi “zakon ulice, korupcije i kriminala” po kojem Bojovic decenijama samo i posluje.

Ovakva kooperativnost Komisije dala je sansu Dobroslavu Bojovicu da se nezakonito domogne upravljanja i rukovodjenja Energoprojektom, a sto je njemu i najvaznije: da raspolaže imovinom Energoprojekta vrednom 150 miliona evra i realizacijama ugovora u zemlji i inostranstvu vrednih više od  400 miliona evra.

Dok se drzava pravila da je “mrtva” u citavom ovom galimatijasu prevara, Bojovic je ostvario fakticku kontrolu nad upravljanjem i rukovodjenjem Energoprojektom, a da postupak preuzimanja nije zavrsen.

Niko vise ni ne pominje kako je doneta odluka u Dunav osiguranju o prodaji akcija Energoprojekta i da li je istraga zavrsena kako je i predsednik Vučić javno saopstio. Dunav ne samo da je prodao akcije ispod cene koju je prethodno placao, vec je sve i iskordinirao sa Bojovicem.

Jasno je da su Dobroslav Bojovic i organizovane firme, svesno obmanuli sve prodavce akcija posle 31.01.2017. od kojih su kupovali akcije, kada im je to zakonom bilo zabranjeno. Jasno je da su ukupno nezakonito kupili više od  1,2 miliona akcija po cenama koje su i do 211 dinara nize od cene otkupa koji je realizovan po ponudi od 1.501 dinar po akciji. Jasno je da su samo ovim nezakonitim transakcijama, prevarom ostetili akcionare za vise od 200.000.000 dinara. Jasno je da je Komisija utvrdila sijaset aktivnosti koje su suprotne zakonu i koje zahtevaju dodatne istrage. Jasno je da je unapred kreirana firma koja se sumnjivim kanalima, setanjem novca preko raznih Bojovicevih i drugih firmi, punila novcem od kredita u visini od 90.000.000 miliona dinara za likvidnost koji je AIK banka odobrila firmi koja ima jednog zaposlenog i postoji tek par meseci, pozajmicom od Victoriaoil a.d. vrednom 205.000.000 dinara koja iako ima ogromne dugove bankama u Srbiji, ali ima novca da daje na zajam Bojovicu za kupovinu akcija. Kum nije dugme!

Sve sto je Komisja za HoV utvrdila, jasno dokazuje i ukazuje, na unapred smisljenu malverzaciju na trzistu kapitala koja je za cilj imala da prikrivanjem zajednickog nastupa, organizovane grupe firmi pod rukovodstvom Dobroslava Bojovica i Vitomira Perica, “na mala vrata” preuzme upravljanje Eenrgoprojektom.

JASNO je da je Komisija za HOV uputila svojim detaljnim obrazlozenjem i izvedenim dokazima da Energoprojekt treba da se obrati zahtevima i tuzbama i nekim drugim institucijama, koje treba da se pozabave ozbiljnim malverzacijama koje su identifikovane , a mnoge su i dokazane.

JASNO je da je neko trebalo da ispita okolnosti u kojima je Dunav doneo odluku o prodaji akcija. JASNO je da je finansijska policija i poreska inspekcija trebala da proveri tokove novca koriscenog za kupovinu akcija. JASNO je da istrazni organi i sudovi mogu da imaju pune ruke posla da se rasvetle uloge svih aktera u ovim dogadjajima.

STA NIJE JASNO! NIJE JASNO da Dobroslav Bojovic, i pored svih dokaza i izvedenih cinjenica dobija priliku da daje ponudu za preuzimanje Energoprojekta. NIJE JASNO, zasto je Komisija za HOV bila prinudjena da odstupi od svog, prethodno donetog Resenja od 16.06.2017., i da odobri nekompletnu ponudu Dobroslava Bojovica za preuzimanje Energoprojekt Holding a.d., jer ne sadrzi i ponudu za preuzimanje Energoprojekt Entel a.d. i Energopojekt Garant a.d.o.

NIJE JASNO da li je Komisija sa namerom ucinila ustupak Dobroslavu Bojovicu da ne mora da obezbedjuje potrebne saglasnosti Narodne Banke Srbije, jer ih sa svojom biografijom ne bi nikada dobio. NIJE JASNO sta radi BIA, Specijalno tuzilastvo za organizovani kriminal, Uprava kriminalisticke policije, Uprava za sprecavanje pranja novca, Komisija za sprecavanje konkurencije, Drzavno pravobranilastvo i  Sudovi Republike Srbije kojima se Energoprojekt obratio.

NIJE JASNO da li institucije rade bilo sta da zastite interese Republike Srbije, akcionare i 2.500 zaposlenih u Energoprojektu, investitore i partnere Energoprojekta. Nije jasno da li drzava funkcionise ili su svim institucijama zavladali “tranzicioni tajkuni, kriminalci i politicki miljenici”.

Za razliku od Hrvatske koja iz sve snage brani svoj Agrokor, Slovenije koja ne bira sredstva da spreci da AIK banka preuzme njihovu Gorenjsku banku i osiguranje Sava RE, Srbija svesrdno pomaze da se 66 godina uspeha i tradicije poslednjeg srpskog brenda koji je realizovao projekte u 75 zemalja i nalazi se na svetskim listama medjunarodno uspesnih konsultantskih i gradjevinskih firmi i posluje uspesno i profitabilno, “ugasi prezaduzeni doseljenik iz bratske nam Crne Gore, Dobroslav Bojovic, sa oprobanim iskustvom u zatvaranju i unistavanju firmi, uz pomoc prijatelja i kumova, opet iz bratske nam i susedne drzave”, ali i uz pomoc domacih pohlepnika, koji su i svojim prijateljima u vrhu vlasti, koriscenjem njihovih imena zarad   pljacke i otimacine – zabili nož u leđa”…

Оставите одговор