Kakve misli, takva dela

Kakvim se mislima bavimo – takav nam je život. Ako su nam misli mirne i tihe – eto nam mir. Ako su nam misli negativne – eto nam nemir.

Mir i radost svima od Gospoda, jer su mir i radost najvažnija bogatstva ovog i onog sveta. Za tim svi mi čeznemo.
Možemo imati na kugli zemaljskoj što god poželimo, a da nemamo mir i radost. A mir dolazi od izvora mira, od Gospoda.
Treba da se opustiš. Ne uzimaj previše na sebe brige ovoga sveta, već čuvaj mir i živi sa Bogom. Neka ide kako ide.
Svako dobro i svako zlo potiče od misli, jer smo mi misleni aparat. Utičemo čak i na biljni svet, budući da i biljni svet ima nervni sistem. Svi očekuju mir, utehu, ljubav.
Pokajanje je izmena života. Potrebno je da čovek ode do sveštenika ili svog bližnjeg i da mu kaže šta mu remeti mir. Čim naši bližnji saučestvuju u našem stradanju, mi dobijamo utehu i snagu.
Moramo od srca sve oprostiti. Unutrašnji mir ne može da se sačuva dokle god naša savest nešto izobličava. Moramo umiriti savest. Treba svima oprostiti od srca. Bez toga nema unutrašnjeg mira.
Ovo su reči oca Tadeja, poznatog srpskog duhovnika. On je rođen 19. oktobra 1914. godine u Petrovcu na Mlavi, a upokojio se 13. aprila 2003. godine u Bačkoj Palanci. Rođen je kao Tomislav Štrbulović i bio je i arhimandrit na osnovu čijih beseda su napisane mnoge knjige “Kakve su ti misli, takav ti je i život”, “Mir i radost u Duhu Svetome”, “Pouke srpskome narodu”, “Šta će skoro biti”. Bio je iguman manastira Vitovnica i duhovni otac. Ispovedao je povremeno i Patrijarha srpskog Pavla.
U ovim prazničnim novogodišnjim i božićnim danima treba svi dobro da se zapitamo kakvi smo ljudi i kakvi smo i prema bližnjima i prema drugima u našem okruženju.
U ovim prazničnim danima u glavi su mi razne misle. Izdvajam dve. Prva je vezana za srpsko-rusku odličnu saradnju a druga za srpsku slogu u regionu.
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je na Božić dekret o dodeli Ordena Svetog Aleksandra Nevskog predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. I to baš na Božić. Ništa nije slučajno, pa ni ovo.
Aleksandar Vučić nagrađuje se za veliki lični doprinos multilateralnoj saradnji sa Ruskom Federacijom. Ovo je najznačajnije priznanje, koje se posle skoro 100 godina dodelju jednom Srbinu. Orden Svetog Aleksandra Nevskog, dobili su, između ostalih, Milan Obrenović, Aleksandar Karađorđević, a poslednji put je dodeljen Nikoli Pašiću. Sve sami srpski velikani.
Dodela najvišeg ordena ruske države srpskom predsedniku je ohrabrenje i za Vladu Srbije i za sve koji rade na tome da odnosi Srbije i Rusije budu još bolji, kako politički, tako i ekonomski.
Moja druga misao koju ističem je vezana za još jedan jako važan događaj. Predsednik Vučić naglasio je na Badnji dan da Srbija želi da korist od njenog jačanja i ekonomskog napretka ima i naš narod izvan Srbije, naročito u očuvanju našeg nacionalnog identiteta, te poručio da se nikad više ne desi nesloga kakvu smo imali krajem devedesetih i početkom 2000-tih. Vučić je, nakon unošenja Badnjaka u Predsedništvo, kojem su prisustvovali gosti i politički predstavnici Srba iz regiona, rekao da će Srbija moći još više da pomogne našim ljudima u izgradnji vrtića, škola, bolnica, domova zdravlja, ali i posebno u različitim vrstama poduhvata iz oblasti kulture, očuvanja jezika i pisma, snaženja nacionalne svesti, očuvanja srpskog imena i prezimena.
Svi učesnici sastanka su bez obzira da li su iz Srbije, BiH, Hrvatske, Crne Gore ili Makedonije, jasno stavili do znanja da su mir i očuvanje stabilnosti u regionu od prioritetnog značaja.
“Politika koju vodimo je politika saradnje, dobrih odnosa sa svim narodima, kojom nećemo ugrožavati tuđe državne i nacionalne interese. Ali, ona znači i čuvanje naših nacionalnih i državnih interesa, i to se nikako ne sukobljava, već je nešto što treba da podstiče jedno drugo“, naglasio je Vučić.
Naš narod čeka ne laka politička godina, a verujemo da će ekonomski biti uspešna, da će Srbi i svi drugi građani Srbije živeti neuporedivo bolje. Veliki izazov predstavlja Kosovo i Metohija, kao i problem opstanka našeg naroda i položaja u drugim mestima regiona.
Predsednik Srbije i predstavnici Srba iz regiona su poslali poruke mira i sloge. Kakve misli, takva dela.
Mir Božji! Hristos se rodi! Srećan Božić!

Dr Uglješa Mrdić
8. januar 2019. godine

Оставите одговор