Kena, proćerdao pare, pa se sad „pravi blesav“?!

Prethodna opštinska garnitura u Smederevskoj Palanci zrela za robiju:

Dok se Radoslav Milojičić –Kena uči u Skupštini Srbije govorništvu – dotle izvršitelji kucaju na vrata opštine Smederevska Palanka zbog dugova koje je on ostavio!? I neće biti da o svemu tome gospodin Kena pojma nema, „baš kao o kitovima u Severnom moru“, kako se svojevremeno pravdao novinarima…
Tamo gde bi trebali da budu Kena i svi drugi u lancu „krađe državnog u preprodaji privatnom“ – nema ni mora, ni kitova, ali ima poprečnih gvozdenih pruga i totalno sivilo…
Kada je pre skoro dve godine promenjena vlast u Smederevskoj Palanci ni pojma nisu imali u kakve su se finansijske nevolje uvalili, odnosno šta im je odlazeći predsednik opštine, Radoslav Milojičić –Kena ostavio: više od dve milijarde dinara dugova! Cifra je u međuvremenu znatno veća i preti da dostigne fantastičnih 4 milijarde dinara, ako se uzmu u obzir sve zatezne kamate, sudski troškovi i troškovi izvršitelja… Izveštaj, o praktično bankrotu koji je Kenina ekipa osatvila iza sebe u opštini – poslat je na mnoge adrese i s pravom se očekuje reakcija nadležnih državnih organa. A, dok se to i ne ostvari, sadašnjim čelnicima ove siromašne srpske opštine na vrata kucaju izvršitelji:

DOM VOJSKE SMEDEREVSKA PALANKA

– U toku je postupak izvršenja po pravosnažnoj sudskoj presudi po dugu od 149.000 evra koje opština duguje Direkciji za imovinu po osnovu kupovine Doma vojske u centru Palanke iz 2011.godine – tvrdi naš sagovornik iz opštine. – Stiglo je za naplatu nešto što je do današnjeg dana ostala misterija zbog čega je to kupljeno!? Opštinski budžet je oštećen za oko 14 miliona dinara! Umešani čelnici opštine, pa i gospodin Radoslav Milojičić –Kena, iako se danas pravda da je bio „samo“ pomoćnik predsednika opštine za infrastrukturne i komunalno-stambene poslove?! Palančani tvrde, da i vrapci na grani znaju da je Kena bio siva eminencija ovog posla, mada je on to nekoliko puta negirao! Logistiku za ovaj posao su dali ondašnji ministar odbrane, Dragan Šutanovac, čelnici iz Direkcije za imovinu Republike Srbije i Predrag Bubalo, kao predstavnik belgijske firme Deleze… Širok krug poznatih javnih ličnosti je uradio nešto zbog čega danas ispašta naša sirotinja raja. Umesto da investiramo, eto mi danas moramo da vraćamo dugove, da plaćamo, a para nemamo!?
Priča o tome kako se državno kupuje jefitno i onda preprodaje, uz ko zna sve kakve dilove i provizije, započela je idejom čelnika opštine Smederevska Palanka da traže prava prenosa korišćenja od Direkcije za imovinu – za Dom vojske u centru Palanke?! Objekat je bio zaista tokom osamdesetih godina reprezentativan, sa salama, klubovima i prelepom baštom, restoranom i sportskim kompleksom o čemu je ceo grad pričao. Sve na 21 ar zemlje u centru grada!
Realizacija dobro osmišljene „prevare“ počela je 7. marta 2011. odlukom Opštinskog veće da preuzme prava prenosa za Dom vojske u ovom gradu od Republike Srbije, odnosno Ministarstva odbrane. Nikome tada a i kasnije nije bilo jasno šta ova formulacija praktično znači, jer je nepozanta ustaljenoj pravnoj terminologiji kad su u pitanju imovinski odnosi, ali je očigledno poslužila konačnom cilju: pravljenju profita ili nekih drugih ličnih interesa…

DOM VOJSKE SMEDEREVSKA PALANKA

U ovoj odluci piše da je, prema proceni Ministarstva finansija, vrednost objekta oko 21 milion dinara, što je bilo nešto više od 200.000 evra, ali je kasnije, prlikom poptisivanja ugovora, naveden drugi podatak Ministarstva finansija – da objekat vredi 294.677 evra!? Mnogi su se zapitali, kako je za samo tri meseca cena narasla za oko 90.000 evra?! Ko se za tu razliku ugradio? Inače, ugovcvor je ispred opštine potpisao predsednik opštine Živko Petrović, mada se svi kunu, da je već tada „glavni bio Kena“, a kao dokaz spominju člinjenicu da je već 2012. godine postao predsednik opštine?!
Ali, ceo posao bi verovatno propao, da na ključnom mestu nije bilo Keninog dobrog druga Šuleta?! Naime, da bi se ugovor potpisao između opštine i Direkcije za imovinu Republike Srbije, bila je neophodna saglasnost Ministarstva odbrane, što je ondašnji ministar Dragan Šutanovac „lakonski“ učinio, potvrđujući da taj objekat nije potreban više Vojsci Srbije!
Šutanovac nikada za javnost nije hteo da komentariše ovaj svoj potez, ali je najavljivao tužbu protiv novinara CIK-a ( Centar za istraživanje korupcije) koji su ga spominjali u okviru svoje priče ovoga slučaja…
Svi su tada znali da je opštiska kasa prazna, ali su ipak nekako uspeli da 21. i 22. novembra uplate, nešto: tek polovinu novca od ukupne cene. Zbog neplaćanja druge polovine od ugovorenme cene Direkcija je prvo raskinula ugovor, a potom je u aprilu 2012. podnela tužbu protiv opštine za naplatu duga i Viši sud u Smederevu donosi presudu p.br. 26/14 unjihovu korist i to zbog propuštanja!?
U celoj ovoj priči, ugovoru fali ključni detalj dobro organizovane grupe „profitera“: a to je, zbog čega je opštini bio potreban takav jedan objekat? U oduci Opštinskog veća ni reči o razlogu kupovine, što je poseban „nonsens“!
– U tom grmi i leži zec koga su „ulovili Kena i ekipa“, jer nije bilo nikakve argumentacije zbog čega se kupuje Dom vojske, za koji je kasnije baš Kena pričao „ da je bio dotrajao, ruiniran, da su plafoni otpadali“, pa zašto je onda kupljen? – rešava misteriju sagovornik Embarga. – Odgovor je stigao ubrzo… Nepunih deset dana kasnije, opština donsi odluku da kupljernu zgradu poruši: razlog je sasvim banalan. Utvrđeno je, da objekat nema građevinsku dozvolu? Niko nije smeo da pita opštinske čelnike, pa zašto dadoste skoro 300.000 evra za nešto što sada rušite? Ali, prljava igra morala je da se odigra do kraja…
I nije se na rasplet čekalo dugo: u oktobru iste godine, opet zaseda Opštinsko veće ( opštinska vlada) i donosi odluku da proda zemljište na kome se nalazi Dom vojske i to kompaniji Delez Srbija, koju je u ovom postupku zastupao bivši ministar trgovine Predrag Bubalo?! Delez je bio najpovoljniji nakon otvaranja ponuda i za 26,5 miliona dinara kupio je 21 ar zemljišta.
– Svima je sada bilo jasno zbog čega je opština kupila Dom vojske i da se on definitivno mora ukloniti sa zemljišta koje su kupili Belgijanci – tvrdi naš sagovornik. – Tek u martu naredne godine objekat je porušen, iako je rešenje bilo doneto još u julu 2011. Niko ne zna zbog čega se toliko čekalo? Angažovana je beogardska firma „Termomont“ da ukloni objekat i za to je plaćena fantastičnih 43 miliona dinara, što je nenormalna cifra za ovu vrstu posla!!! I na tom mestu podignut je montažni objekat „Maksi“. Time je ova priča završena. Na zadovoljstvo aktera a na štetu državne kase! Ali, koga briga za to.. kad još niko nije navukao bukagije..
Ali, nevoljama za opštinsku kasu tu nije kraj: naime u postupku restitucije, bivšim vlasnicima pomenutog zemljišta od 21 ara isplaćeno je 2.198.000 dinara! I to je „leglo“ na teret raje i sirotinje… Oni drugi,glavni glumci ove „prevare“ zadovoljno trljaju ruke. Mada, reče Kena novinarima: „ Neko mora u zatvor“! Zašto je baš siguran da među njima neće biti i on…

Ekipa Embarga

Naivčina sa Severnog mora…
Novinari CIK-a pitali su Milojičića svojevremeno, zašto je opština uopšte kupila takvu zgradu, a on je pitao „kakve veze on ima sa tim objektom“ (?!):
„Da li vi znate šta je pomoćnik? To je radnik u opštinskoj upravi. Imate tu načelnike opštinskih uprava, načelnike odeljenja… I kakve ja veze imam sa tim? Da li imate moj potpis? Jesam li ja potpisao nešto? Kakve ja veze imam sa tim? Sve što je neispravno treba da ide na sud, a svakog ko je radio protiv zakona treba poslati u zatvor“, rekao je Milojičić.
On je naveo i da ne zna ništa o tome da je opština Smederevska Palanka u ovom slučaju oštećena za 14 miliona dinara.
„Ne znam. Ni kolika je cena, ni ništa. Ali znam da je sve radila Direkcija za imovinu. Bez Direkcije za imovinu nijedna lokalna samouprava ne može ništa ni da proda, ni da kupi. Ako je bez saglasnosti Direkcije, onda neko treba da ide u zatvor. Koliko znam, opština je tužila Ministarstvo odbrane… Sada je to sve kao da me pitate o kitovima u Severnom moru. Nemam pojma, nisam tada bio predsednik opštine i nisam bio odgovoran“, naglasio je Milojičić.

 

Da reaguje država!

Petar Milić, novi predsednik opštine Smederevska Palanka, ne tako davno,novinarima je govorio da je slučaj Doma vojske samo jedan u nizu sumnjivih poslova bivše opštinske vlasti.
– Kako se ispostavilo, bivša vlast preuzela je taj objekat od Direkcije za imovinu, ali pošto nisu ispoštovali ugovor, on je raskinut, a Direkcija je tražila da im se zgrada vrati kada je već bila srušena. Kad je crta podvučena, budžet opštine je oštećen za blizu 14 miliona dinara. O ovoj, ali i o brojnim drugim nepravilnostima koje smo otkrili, sastavili smo izveštaj i dostavili ga određenim resornim ministarstvima uz napomenu da mi kao lokalna samouprava tražimo od države da nam pod hitno pošalje Državnu revizorsku instituciju, budžetsku inspekciju i da se slučajevima u Smederevskoj Palanci pozabavi Služba za borbu protiv organizovanog kriminala – rekao je Milić.

 

Za pivo i vozikanja potrošili milione dinara građana Smederevske Palanke!

Nova vlast u Smederevskoj Palanci u pismenoj formi je argumentovala nadležnim državnim organima stanje finansija koje je zatekla u opštini.
Oni ističu da je DRI ( Državna revizorska institucija) vršila nadzor nad finansijskim izveštajima u opštini u dva navrata i utvrdila brojne nepravilnosti u finansiranju i poslovanju lokalne samouprave a samim tim i nenamensko trošenje finansijskih sredstava. Takođe, DRI predložila je podnošenje brojnih i krivičnih prijava protiv funkcionera lokalne samouprave koje nisu sprovedene u delo.
Zbog svega rečenog, aktuelni predsednik opštine, Petar Milić, apeluje na nadležne državne organe:
– Na osnovu svega iznetog u izveštaju molimo vas da navedene podatke uzmete u razmatranje i da je neophodan ponovni nadzor od strane DRI, budžetske inspekcije kao i Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala.
Ugostiteljske usluge
Jedna od uočenih nepravilnosti po pitanju Ugostiteljskih usluga jeste kod Kafe-a Atrium-a gde su nenamenski bez javne nabavke utrošena novčana sredstva opštine u iznosu od 457.710,00 dinara u periodu od 24.03.2016. godine do 25.05.2016. godine. Naravno u pitanju su troškovi predsednika opštine, gospodina Radoslava Milojičića-Keneta!? U jednom danu zabeleženo je, da je u ovom kafeu popijeno neverovatnih 343 flaše piva!!!!
Troškovi reprezentacije
U 2015. godini iznose 1.605.342,43 dinara dok od 01.01.2016. godine do 01.06.2016. godine iznose 1.054.044,88 dinara.
Troškovi ugostiteljskih usluga u 2015. godini iznose 3.516.127,60 dinara dok od 01.01.2016. godine do 01.06.2016. godine iznose 2.894.240,00 dinara.
Još jedna od uočenih nepravilnosti u radu opštinske uprave jeste transfer sredstava sa računa opštine firmama čiji se opis delatnosti odnosi na pružanje medijskih usluga koje su isplaćivane po isteku ugovora, a vrednost isplaćenih sredstava višestruko premašila je ugovorenu vrednost definisanu ugovorom o poslovnoj saradnji.
Troškovi za utrošeno gorivo
Po osnovu trošenja goriva sprovedene su Javne nabavke ali su iznosi premašili iznos naznačen u javnoj nabavci, pri čemu nabavka goriva nije vršena od istog dobavljača. Jedino je Javna nabavka sprovedena za nabavku goriva za benzinsku stanicu Lukoil čija vrednost Javne nabavke iznosi 2.705.645,00 dinara.
U 2015. godini troškovi za gorivo iznosili su 5.459.881,03 dinara dok su od 01.01.2016. do 01.06.2016. godine iznosili 3.200.933,72 dinara. Da nešto nije u redu je primer kako je ulovljeno da je u toku jednog dana u jedno vozilo sipano 400 litara goriva!? Ili da su po utrošku goriva Kena i ekipa godišnje prelazili po 700.000 kilometara..Za Ginisa!
Dnevnice za prekovremeni rad
Kada je reč o dnevnicama za prekovremeni rad zaposlenima u lokalnoj samoupravi iznosile su 1.396.800,00 dinara. U 2014. godini 1.398.620,60 dinara, u 2015.godini 1.271.575,11 dinara. Za 2016. godinu podaci nisu dostavljeni.

 

Milionske odštete zbog ujeda pasa za Ginisa!!!

Ukupno potraživanje građana po osnovu ujeda pasa u periodu od 01.01.2016. godine do 01.06.2016. godine iznosi 27.602.335,60 dinara. Sva poravnanja po osnovu ujeda pasa rešavana su komisijski i to od strane tročlane komisije u sastavu:
1. Dragan Milić – načelnik opštinske uprave
2. Ivan Jocković – zaduzen za Javne nabavke
3. Milan Pavlović – zaposlen u opštinskoj upravi.

Оставите одговор