Kineski eksperti u viziti IKVB “Dedinje”!? Prof.Peng pohvalio kolegu Bojića:” Direktor je uradio dobar posao”!

Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje danas je  posetila ekipa kineskih medicinskih eksperata predvodjena čuvenim prof. Pengom i pohvalila sve preduzete mere da se u ovoj prestižnoj medicinskoj i naučnoj ustanovi zaustavi širenje Covida 19 među zaposlenima! 

Prvenstveno zahvaljujući direktoru ove ustanove, prof.dr Milovanu Bojiću, koji je hrabro i odvažno, prvo obavestio javnost o ulasku opakog virusa u bolnicu, a istovremeno hitnim kvalitetnim merama presekao dalje širenje nevidljivog smrtonosnog neprijatelja!?

Na direktno pitanje profesoru Pengu: „Da li su na Institut preduzete sve potrebne mere?“, on  je rekao: “Mislim da je to bila dobra ideja da napravite aktivni skrining svih lekara i sestara koji su bili u kontaktu. Direktor je uradio dobar posao. Iako ste otkrili veliki broj osoblja koje je bilo pozitivno, vi ste to uradili na vreme, tj registrovali ste problem rano. Tako ste sprečili da se ostalo osoblje zarazi. Milsim da je to bilo veoma važno”…

Inače, u dugom i iscrpnom razgovoru sa Upravom, lekarima i drugim zaposlenim radnicima, sa ekipom kineskih eksperata, razmatrana je epidemiološka situacija na Institutu. Gosti su upoznati sa radom ustanove, načinom prijema kao i merama zaštite od infekcije. Podrobno je analizirana sama epidemija kao i preduzete mere da se ona spreči.

Stručnjaci iz Kine upoznati su sa strategijom testiranja svih zaposlenih Instituta koji su bili u kontaktu sa COVID pozitivnim pacijentima. Oni su se pohvalno izrazili o merama koje je Institut na sugestiju struke (infektologa i epidemiologa) preduzeo, smatrajući da su poduzete sve neophodne mere pri prijemu i selekciji pacijenata.

Na sugestiju da imamo problem preopterećenja COVID laboratorija i dugog čekanja rezultata testova, što kasnije produžuje vreme boravka pacijenata u bolnici prof. Peng je rekao:

“Srbija je do sada imala ograničen broj testova. Ja ću predložiti zdravstvenim vlastima da tercijarne ustanove, bolnice visoke klase kao što je ova, dobiju svoje laboratorije za COVID i da same testiraju pacijente. To nije tehnički komplikovano, a ubrzalo bi izdavanje rezultata”.

Gosti su pregledali ulaze, operacione i dijagnostičke sale i dali konkretne predloge  da se pojedini putevi i prostori definišu.

No, i pored ovakve konstatacije uglednog svetskog stručnjaka, čudi medijska haranga koju vode određeni centri moći posredstvom “svojih medija ( američke i Šolak – Đilasove TV N1) protiv profesora Milovana Bojića, iako je srpskoj javnosti poznato da je smrtonosni virus ušao i u druge  značajne zdravstvene ustanove u Srbiji, ali se njihova rukovodstva javno ne glorifikuju?! Niti se protiv njih vodi kampanja i to u vremenu kada treba svi da budemo jedinstveni, a posebno svaki pojedinac medicinske struke… 

Otuda je još zlonamernije bilo danas naručeno pitanje novinara TV N1 upućeno ministru zdravlja, u stilu  “da li će snositi kosekvence rukovodioci KBC “Dedinja” i bolnice u Ćupriji… Ako su svi iz vrha države Srbije javno rekli da se neće baviti politikanstvom dok traje borba protiv ove pošasti, onda bi zaista trebali i da se drže toga…  

E.E. 

Оставите одговор